BGAUDIO.ORG Audio Portal
http://www.bgaudio.org/forums/

Детектор на инфразвук
http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=42&t=20297
Страница 1 от 1

Автор:  ВИТАН [ Пет Яну 21, 2011 5:57 pm ]
Заглавие:  Детектор на инфразвук

За инфразвука пише и в „Изгубените открития” на Джери Василатос. У нас (няма океани, пустини и пр.) най-вече го има до строежи, до дискотеки, натоварени пътища и най-важното: най-често достатъчно време преди земетресение.

Полезно човек да има включено такова детекторно устройство в къщи. Не е ясно кой болен мозък ще реши да ползва терена за нек’ви многовариантни HAARP постановки, а и България е земетръсна зона. Дори теоретично детектора може да спаси нечий живот/животи - така че има смисъл. Колкото до здравето, дългото стоене на инфразвук освен психясване, води и до други проблеми. А инфразвука не се чува...

Освен написаното по-горе, инфразвуковия детектор може да алармира срещу психотронно оръжие и по-важното: срещу кражба. “Преодоляване” на стъкла, врати и стени. Няма подходящи микрофони за толкова ниски честоти, но ако се използва микрофон, той трябва да покрива 20 Hz.
Вероятно говорител с лека широка мембрана може да свърши работа. Ако няма да се прави разработка с MCU, то сигнала може нататък да отива за честотомер, а след някакъв амплитуден детектор – към аларма. Аларми под слънцето всякакви…

Продукта ми е стар и затова пиновете на ОА трябва да се проверяват и коригират. Иначе най-добре е човек сам да си направи датчика: от лека бобинка, голяма лека мембрана и няколко магнита от HDD. Схемата няма да я правя скоро. Ако някой я прави и има проблем – да свирка. Ако го направи и е ОК, пак :) Това още е само проект.

Из Нета на тема инфразвук - истинските датчици са с ГОЛЯМ габарит, а цените на устройствата хич не са народни… Това, което съм спретнал като проект мисля е минимума като цена и сложност.

Сехмата: http://mazeto.net/index.php?action=dlat ... tach=15838

Автор:  ВИТАН [ Нед Яну 30, 2011 6:21 pm ]
Заглавие:  Re: Детектор на инфразвук

Бутам полека детектора на инфразвук. Но не се сещам за домашен източник на инфразвук, за да мога да настроя чувствителността. Да вървя на пътя да чакам ТИР-ове или да карам кола (и да настройвам) за сега не ми се иска, а и няма да има „повторяемост”.

Минават ми глупави идеи: като да сложа „разбалансиран товар” в хладилника или да тропам с крак. Някой сеща ли се за „качествен домашен” инфразвук? Може и на лични.

Автор:  npn [ Нед Яну 30, 2011 6:46 pm ]
Заглавие:  Re: Детектор на инфразвук

Програма за честоти > аудиоусилвател > басов говорител.

Автор:  Ivelin Braikov [ Нед Яну 30, 2011 7:02 pm ]
Заглавие:  Re: Детектор на инфразвук

ВИТАН написа:
Някой сеща ли се за „качествен домашен” инфразвук? Може и на лични.

:mrgreen:

Встрани от основната тематика на сайта (Райф), се занимаваме и със звук... :wink:
Въпросът с инфразвука не опираше ли просто до мощност?

Съвсем сериозно мога да ти услужа с излъчвател временно. Трябва ти комби или баничарка. Трябва ти и усилвател.

Автор:  ВИТАН [ Нед Яну 30, 2011 7:53 pm ]
Заглавие:  Re: Детектор на инфразвук

До колкото съм говорил на лични с един от админите, какво пише в NEW ORDER определя Кирил Кирилов...

Нямам големи колони за басове. Нито пък мисля да дъня яко музка, белким сляза под 20 херца.... Ако е за уредба, мога да си намеря. Но не ми се разнасят сандъци насам-натам. В краен вариант ще отида някъде, където има големи колони. Ако не измисля нещо "домашно".

Но ми се ще да е само инфразвук, без честоти над 25-30 херца.... Да няма погрешно сработване.

Автор:  npn [ Нед Яну 30, 2011 8:16 pm ]
Заглавие:  Re: Детектор на инфразвук

На всяко едно кръстовище има инфразвуци, колкото ти душа иска. След като ще разкарваш детектора, може да отскочиш до някоя гара. Големите дизелови локомотиви, със сигурност са добър източник на инфразвук.

Автор:  Ivelin Braikov [ Нед Яну 30, 2011 10:08 pm ]
Заглавие:  Re: Детектор на инфразвук

@ВИТАН
Можеше поне да опиташ да си дадеш вид, че си приел шегата като такава. Пак слагам добронамереното намигащо смайли: :wink:

Самото слизане под 20 херца не представлява проблем. Мембраната на говорителя, който ти предлагам почва да се движи видимо от 2-3 херца нагоре. Доколкото си спомням във форума вече е обсъждан ефекта на инфразвука, и изводът беше, че интензитета, който би могъл да вреди се постига много трудно... :roll:
(Не е нуждо да "дъниш музика", когато можеш да му подадеш синусоида примерно 10 херца)

Автор:  ВИТАН [ Нед Яну 30, 2011 11:18 pm ]
Заглавие:  Re: Детектор на инфразвук

Благодаря за инфото, но се сетих нещо.

Първо ще пробвам пералнята. Особено на центрофуга. Вероятно ще я хвана дори в съседната стая :D

Автор:  Ivelin Braikov [ Нед Яну 30, 2011 11:21 pm ]
Заглавие:  Re: Детектор на инфразвук

Няма ли да си по-близко на предпране? :roll: :D

Автор:  Marian Lozev [ Нед Яну 30, 2011 11:32 pm ]
Заглавие:  Re: Детектор на инфразвук

.... :D и аз мога да услужа с два излъчвателя, но хамалите искат по 50лв. на рог =200лв. трябва ти и камион.

Автор:  ВИТАН [ Сря Фев 16, 2011 4:58 pm ]
Заглавие:  Re: Детектор на инфразвук

Едно малко говорителче с лека мембрана, подкрепено отзад с 4 магнита от HDD, дава ефективна стойност максимум 7mV. Нормално 1-4 mV. Измерено с мултицет. Това за датчик, иначе професионалните имат диаметър в метри. Но целта е домашен уред, а не нещо с научна цел.

По проекта ОУ-тата са 3, но заради филтрацията има големи гасящи резистори. Без предусилвател няма да стане. Иначе може да се мине на елемент, даващ различно напрежение в зависимост от налягането (или промяната му). Има такива, но не са масови и по-трудно се намират.

По схема на един колега се сетих да използвам 2-ву гейтов транзистор. Така ще отпадне необходимостта от още няколко 10 000 uF, кондезнатори.

Мисля да сложа и един MCU, та схемата да придобие малко „акъл”. Това в частта за алармата. Колкото имам време и възможност ще бутам по темата. Като стане така, че да ми хареса, че кача схемата и сорса на MCU-то.

Автор:  ВИТАН [ Нед Фев 20, 2011 7:44 pm ]
Заглавие:  Re: Детектор на инфразвук

Проектирах активния филтър на детектора с програма на Texas Instruments, но явно математиката не отчита гранични величини (няколко херца) и вида на ОУ-тата. Схемата изпълнена така не е нещо сериозно. Чудя се, ако продължа с говорителче (подсилено с магнити) за датчик, има за сега 2 основни пътя.

1-во стъпало биполярен в схема ОБ, заради нискоомния „генератор”.
1-во стъпало с двугейтов BF960 например, да избягам от поне един голям капацитет (щото ще има доста).

Руснаците дават някоя и друга схема. При интерес ще кача инфо/схеми. Даже едни се хвалят, че засичат човешки стъпки от 10 метра…, но нещо не дават датчика.

Тия дни ще се поровя за някаква цифрова филтрация с MCU или подобно. Ако някой има някаква идея, да свирка тук или на лични.

Който иска да задълбае в проблематиката на инфразвука: http://asaha.com/ebook/zOTI3MzY-/Detect ... asound.pdf

Автор:  ВИТАН [ Пет Юли 15, 2011 8:57 pm ]
Заглавие:  Re: Детектор на инфразвук

ВИТАН написа:
......че кача схемата и сорса на MCU-то.

http://mazeto.net/index.php?action=dlat ... tach=23601

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/