BGAUDIO.ORG Audio Portal
http://www.bgaudio.org/forums/

Прогнози за бъдещето
http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=42&t=20467
Страница 1 от 1

Автор:  Veselin Krachunov [ Сря Фев 16, 2011 9:14 am ]
Заглавие:  Прогнози за бъдещето

Ставаме безсмъртни през 2045 г.

"Човешката цивилизация, каквато я познаваме, ще изчезне през 2045 г., предвижда изобретателят и футурист Рей Курцвейл в свое интервю пред „Тайм“. Ученият смята, че наближава момент, когато компютрите ще станат не просто интелигентни, а ще надминат хората по интелект. Когато това се случи, човечеството – нашите тела, съзнания и цивилизация, ще бъде напълно и необратимо трансформирано. Той вярва, че това е не само неизбежно, но и ще се случи съвсем скоро.

Според неговите изчисления краят на човешката цивилизация такава, каквато я познаваме, ще настъпи след около 35 години. Сингулярността, разглеждана някога като несъществен предмет на дискусия в науката, е описана от писателя Лев Гросман като „момент, в който технологичните промени стават толкова резки и дълбоки, че започват да предизвикват необратими промени в човешката история“. Това е моментът, в който напредъкът на машините ще измести този на хората. Според Курцвейл учените ще имат съвсем точна представа как работи човешкият мозък до средата на 20-те години, а до края на това десетилетие интелектът на компютрите ще достигне до човешкото ниво.

През 2045 г., заради огромния скок в компютърните способности и рязкото намаляване на цената им, количеството на изкуствения интелект ще бъде около един милиард пъти по-голямо от човешкия интелект, който съществува днес. Според него през 2045 г. изкуственият интелект ще бъде толкова разпространен, че хората или ще се слеят с машините, за да се превърнат в свръхинтелигентни киборги, или ще „сканираме съзнанието си в компютрите и ще можем да живеем в тях като софтуер на практика безкрайно“.

Има възможност обаче роботите да се обърнат срещу нас като в стил „Терминатор“, смята ученият. „Има хора, които могат да приемат, че компютрите могат да станат по-интелигентни от хората. Идеята за съществено изменение на продължителността на човешкия живот обаче е доста противоречива. Хората са вложили значителни усилия в определени философии, които засягат въпроса за живота и смъртта. Това е основната причина за съществуването на религията“, обяснява Курцвейл. На въпроса, дали компютрите могат да имитират биохимичната сложност на органичния мозък, Курцвейл посочва, че не вижда фундаментална разлика между плътта и силикона, която би могла да попречи на силикона да мисли.

Скоро биотехнологиите и нанотехнологиите ще ни дадат възможност да манипулираме своите тела и света около нас, твърди ученият. Според него, след като човечеството се слее с машините, темпът на научния напредък ще стане толкова бърз, че за няколко века човешкият интелект ще е покорил Вселената."Преди 10-ина години под подобни твърдения бих се подписал и с двете ръце. Днес обаче, благодарение на лични и колективни преживявания, включително и благодарение на този форум и на хората в него, под подобно нещо не бих се подписал и с половин пръст...

Автор:  velinski [ Сря Фев 16, 2011 10:20 am ]
Заглавие:  Re: Прогнози за бъдещето

Създаването на достатъчно добър изкуствен интелект продължава да е проблем номер 1 в роботиката. Мисля, че скоро няма да има прогрес в тази насока. И проблемът не е толкова на ниво технологии, колкото на ниво логическа организация - никой не знае как да го построи, защото "оригиналът" при хората не е добре проучен и се базира по-скоро на електрохимични процеси, отколкото на чисто електрически процеси, че да бъде наподобен от компютър.

Дори глобалните компютърни проекти като SETI, GALAXY, STARDUST и пр. са много мнoго далече от нещо, наречено изкуствен интелект. Те са по-скоро нещо като гигантски калкулатор и нищо повече.

От машините не ме е страх. Пък и винаги може да им се извади бушона, ако пощръклеят :lol:

Автор:  Veselin Krachunov [ Сря Фев 16, 2011 11:01 am ]
Заглавие:  Re: Прогнози за бъдещето

Напълно съгласен с Велин - силицият може и да се научи да "мисли" (той силиконът и сега има такива претенции ;)), но дали ще се научи на... творчество, на любов, на ИНТУИЦИЯ!? Разликата е качествена, а не количествена - бърз пример: ако в блико бъдеще успеем да създадем Съвършената, Идеалната аудио-система, която успява да възпроизведе записаното върху ностиеля в неговата Абсолютна Нативност... това и грам не означава, че тази система ще е способна и ще започне сама ДА ТВОРИ музика, още повече такава музика, която да вълнува хората и да ги пренася в други измерения...

Душа трябва, и Съзнание - само с материя и математически изчисления не става...

Във всеки случай, ако компютърът ми по някакви неведоми пътища поумнее, така ще му огранича интернет-трафика, че да има достъп само до ЧАЛГА, което, вярвам, доста бързо ще го върне на мястото му :lol:

Автор:  velinski [ Сря Фев 16, 2011 11:17 am ]
Заглавие:  Re: Прогнози за бъдещето

И аз съм абсолютно съгласен с Весо! Аз обаче мисля, че звукотехниката е най-близкото звено до изкуствения интелект, защото бездушните електропроводими части се формират структурно и електрохимически под въздействието на звуков сигнал, който от своя страна е носител на емоция и интелект. Затова съм върл противник аудиовъзпроизвеждаща апаратура да се разсвирва с "неемоционални сигнали" като чист синус, правоъгълен, бял и розов шум. Частите и проводниците помнят и ще запомнят едно НИЩО! Процесът е трудно обратим след това и са необходими хиляди часове с музикален сигнал, преди апаратурата да се "оживи".

Автор:  Zlatan Kitanov [ Сря Фев 16, 2011 2:34 pm ]
Заглавие:  Re: Прогнози за бъдещето

Компютрите работят с единици и нули. Няма нюанси, каквито има в човешкото съзнание. В този им вид едва ли ще ни изненадат особено. Но се говори за квантов компютър, който все още прохожда, а там нещата са малко по-интересни, защото при квантите имаме безброй вариации между нула и едно. Така че, засега такава опасност от превъзхождащ ни слициев разум аз не виждам.

Автор:  velinski [ Сря Фев 16, 2011 3:04 pm ]
Заглавие:  Re: Прогнози за бъдещето

Точно това е проблемът на силиция - работи с логически нули и единици. Ако се въведе по-абстрактен машинен език, който допуска междинни състояния и променливи, и машините ще поумнеят. Но няма как да се въведе, защото силицият работи само с крайни електрически състояния - отпушен, запушен.

Следователно за изкуствен интелект от машина трябва да заложим на някакво ново био-електрическо вещество, което все още не е измислено или е измислено, но засекретено :)

Автор:  Veselin Krachunov [ Сря Фев 16, 2011 9:03 pm ]
Заглавие:  Re: Прогнози за бъдещето

Не мисля, че проблемът е в единиците и нулите или в крайните състояния на силиция - просто Творението (материята) няма как да надскочи Създателя си (съзнанието), още повече при положение, че материята е кондензирано съзнание... (за размисъл - виж Принципа на неопределеността на Вернер Карл Хайзенберг) Дори да създадем по изкуствен начин мозък близък по възможности или дори превъзхождащ човешкия, това не е никаква гаранция, че в него ще се "породи" някакво съзнание - това би било възможно само ако съзнанието е единстено функция на мозъка. Извънтелесните преживявания (екстрасензорика, напр. дистанционно виждане), близките до смъртта състояния (клинична смърт), действието на някои ентеогени и спомените на хора под дълбока хипноза (тета-ниво) обаче показват, че съзнанието може съвсем спокойно да си съществува отделно и независимо от тялото - нещо, което едва ли някога ще бъде компютърно симулирано, освен ако самите компютри не се издигнат на някакво, да го наречем "духовно" ниво.

Ами феномени като Ванга, която вижда хората и същността им и без очи; успява да надникне и в миналото и в бъдещето все едно времето не съществува? Това едва ли са актове, които могат да бъдат извършени от компютър, който работи еднопосочно в линейното и дискретно време, независимо от материалната, логическата и изчислителната технологии, заложени в него.

Ами емоциите? Те могат да бъдат овладяни и контролирани. Но в робот ли се превръща човека успял да постигне това? Колкото и странно и нелогично да звучи, превръща се в точно обратното на робот - в Светец!

Въобще - ако светът е детерминистичен (предсказуем) и представлява механична мега-система, чието бъдеще може да бъде предсказано точно с помощта на достатъчно изчислителна мощ, то идеята за свободната воля "отива на кино" - оказва се че всичко е преопределено с абсолютна и неотменна точност още в мига на създаването му.
Ако пък приемем, че съществува такова животно като свободната воля, то излиза, че светът (и животът) е непредсказуем, и никакъв (механичен, логически, ...) компютър никога няма да придобие свободна воля, а оттам и творчески способности и т.н. ОСВЕН ако една автономна частица съзнание ("душа") не намери този компютър, мозък, или каквото сме "сътворили" там, за особено подходящ и съответствящ на степента й на развитие интерфейс към физическия свят, в които тя чрез него може да упражнява свободната си воля... Но тогава изобщо не става въпрос за ГОЛ компютър или изкуствен мозък, нали...

Автор:  Ivelin Braikov [ Сря Фев 16, 2011 11:37 pm ]
Заглавие:  Re: Прогнози за бъдещето

По-вероятно ми се струва съзнанието да еволюира до степен, в която няма да има нужда от компютри (нито от други машини), отколкото да създадем ИИ.

Автор:  Veselin Krachunov [ Чет Фев 17, 2011 10:53 am ]
Заглавие:  Re: Прогнози за бъдещето

npn - именно! Просто се опитах да го кажа в по-популярна и приемлива за хора с всякакви разбирания форма.

Автор:  npn [ Чет Фев 17, 2011 11:41 am ]
Заглавие:  Re: Прогнози за бъдещето

Опитах се да те допълня, но някой явно е решил, че има конфликт и е награбил гумичката :lol:

Автор:  npn [ Пон Мар 07, 2011 1:18 pm ]
Заглавие:  Re: Прогнози за бъдещето

Бъдещето - http://www.youtube.com/watch?v=080SZFGnJOI

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/