BGAUDIO.ORG Audio Portal
http://www.bgaudio.org/forums/

Optical disc drive & CD ripper
http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=7&t=24059
Страница 1 от 1

Автор:  honte [ Вто Яну 14, 2014 6:30 pm ]
Заглавие:  Optical disc drive & CD ripper

Привет.
Накратко, цялата ми колекция от дискове трябва да бъде рипната наново (този път с ДВЕ резервни копия :twisted: ). И реших, че ако ще се гърбя с толкова труд поне да си струва. Имам нужда от съвет за свестен хардуер и софтуер. Подчертавам изрично, че няма да пека дискове, трябва ми оптично устройство само за извличане на информация (според количество интернеткапацитети, нямало значение оптичното устройство).

Изчетох десетина теми в Hydrogenaudio, и ако със софтуера, нещата са що-годе в сферата на обективното, то с оптичните устройства се омотах в спорове, реклами и субективни възприятия.

За момента разполагам с:
Dell Studio 1558, Windows 7 Ultimate - PLDS DVD+-RW DL-8A4SH HD13
Apple MacBook Pro A1286, OS X 10.8.5 - "SuperDrive"
настолен компютър с Ubuntu 13.10 - без оптично устройство

В тема на Simonov, Fenkiller споменава като удачни Yamaha CRW-F1, Yamaha CRW-3200, Plextor PX-712.

Питанката е какво оптично устройство до 250кинта (ново или втора ръка, за предпочитане с USB интерфейс), с каква ОС и какъв софтуер препоръчвате?

Автор:  Veselin Krachunov [ Сря Яну 15, 2014 10:11 pm ]
Заглавие:  Re: Optical disc drive & CD ripper

Като устройство само за ИЗВЛИЧАНЕ на информация ти стига и едно най-обикновено LG (напр. HL-DT-ST GH22NP21) за 20 лева. Слeдва какъв да е компютър с Windows (DELL-ът ти с DVD-записвачката е чудесна конфигурация) и безплатния софтуер Exact Audio Copy (EAC). Също и FLAC-кодека, свален и разархивиран в някаква директория на HDD и посочен в EAC път към него (external codec).

EAC сваля всичко 1:1 (с различни опции), за което проверява в интернет-база данни, където оригиналните дискове са сваляни и от други рипъри-ентусиасти. Накрая на всеки трек или имидж показва "Confidence level" (примерно 5), което означава, че 5 души по света са рипнали съответната информация с абсолютно същия краен резултат.

Въобще не си усложнявай живота с безсмислени спорове. Щом имаш дигиталната информация свалена 1:1, оттам-нататък от значение е единствено как (с какъв джитър) ще я възпроизведеш. Методът и хардуерът на свалянето не оказват никакво влияние, ако крайният (дигитален) резултат от рипването е верен (с голям confidence, поне 2-3). От тази гледна точка можеш да си спестиш маса безсмислен труд, ако си намериш по интернет торенти на интересуващите те албуми със съответните EAC-логове (главно за да видиш confidence-а).

Автор:  honte [ Чет Яну 16, 2014 8:25 am ]
Заглавие:  Re: Optical disc drive & CD ripper

Благодаря за отговора.
Преди повече от година си купих книгата на Карагьозов, но така и не съм я отворил още. :oops:
Споровете, на които попаднах засягаха точно нивото на джитера при извличане, което явно е несъстоятелно.
Допълнително се омотах от личния си опит - CD-R-ове и надраскани дискове се държаха различно на различните писачки...
Някои неща са сложни, други явно не чак толкова...

Благодаря още веднъж.

Автор:  Veselin Krachunov [ Чет Яну 16, 2014 12:07 pm ]
Заглавие:  Re: Optical disc drive & CD ripper

Джитърът при извличането те касае единствено ако непосредствено след това възпроизвеждаш прочетеното, т.е. имаш някаква real-time схема като CD-транспорт. Там и самата медия има значение, и начинът на запис върху нея, дължината на дигиталния буфер и съответно джитърът, който самият той внася, че даже и една дупка ако извъртиш върху диска по метода на Етераудио, която да гаси определени вибрации и стоящи вълни във физическия материал на медията - всичко това СЕ ЧУВА и влияе на звука. Ако обаче извличаш информацията за да си я съхраняваш на файл - няма абсолютно никакво значение дали си прочел асинхронно или абсолютно синхронно данните, СТИГА ДА НЯМА някаква дигитална грешка (погрешно прочетени битове, дори един единствен такъв). Свидетелство дали има такава е чексумата, която се генерира накрая на базата на извлечения файл. Дори и един различен бит (грешно прочетен, или в резултат на дефект върху медията) да има в него - съответно чексумата става коренно различна. Еднаквата чексума е гаранция за еднаквост 1:1 с точност до един единствен бит.

Автор:  velinski [ Чет Яну 16, 2014 1:49 pm ]
Заглавие:  Re: Optical disc drive & CD ripper

Като записвачка добрите модели са Yamaha, които поддържат функцията AMQR (Audio Master Quality Recording). Това са моделите CRW-F1, CRW-3200, CRW-2200 (с firmware 1.0e). Не ти препоръчвам Plextor, защото е приоритетно DVD писачка и оптиката не е най-добрата за писане на аудио CD.

За четене/рип на аудио CDs върши работа всяко устройство, което не прави С2 грешки и има възможно най-малко С1 грешки на диск (<20, по възможност НУЛА). За съжаление е въпрос на проба и грешка с различни у-ства и скорости на четене.

Най-добрите празни CDs са производство на Taiyo Yuden. И като технически параметри на записа, и като дълговечност, и като звук.

Най-добрият софтуер, поддържащ AMQR, e Feurio!

Автор:  EmilRachev [ Съб Яну 18, 2014 6:53 pm ]
Заглавие:  Re: Optical disc drive & CD ripper

velinski написа:
Като записвачка добрите модели са Yamaha, които поддържат функцията AMQR (Audio Master Quality Recording). Това са моделите CRW-F1, CRW-3200, CRW-2200 (с firmware 1.0e). Не ти препоръчвам Plextor, защото е приоритетно DVD писачка и оптиката не е най-добрата за писане на аудио CD.

Имам и двете, и Ямахата и Плекстор 716, и двете външни и купувани нови.
Та, Плекстора каквито записи прави според тестовете, просто Ямахата има доста да я гони.
В смисъл нивото на грешките при еднакви носители и еднакви условия.
Сега, може би Плекстора е с наистина по-слаба оптика и поначало по-лигава и претенциозна машина, но все пак... :)

Автор:  velinski [ Нед Яну 19, 2014 2:56 pm ]
Заглавие:  Re: Optical disc drive & CD ripper

На TY дискове какви грешки дават, можеш ли да качиш сравнение? Ямахите дори с последните firmwares имат доста по-бедна и остаряла база данни за записващи стратегии и не е оптимизирана за последното поколение дискове, но с TY и с дисковете for audio (1x-4x) би трябвало да мачкат плекстора сериозно, особено F1 и 3200, които са най-усъвършенстваните като хардуер и механика.

Автор:  EmilRachev [ Нед Яну 19, 2014 7:20 pm ]
Заглавие:  Re: Optical disc drive & CD ripper

Ако ти е толкова интересно ще издиря шотовете от тестовете и ще ти ги кача, макар да не виждам смисъл, няма да се лъжем я. :)
С две думи, играл съм си яко, съсипал съм поне 80 диска с проби.
Тестовете съм правил под различни операционни системи, пробвал съм и различните режими и стратегии, както и с куп записващи софтуери.
Измервал съм C1, C2 и CU грешки, вторите и третите разбира се ги няма - 0.
Разликата е единствено при С1 грешките - с Ямахата по-ниско от 0.5 осреднено е почти невъзможно да достигнеш, независимо от условията.
С Плекстора с лекота се постига 0.3 осреднено, никакъв проблем.
Отделно и, че с Плекстора максималната грешка в секунда е на много по-ниски нива от резултатите с Ямахата.

Определено си имат разлика двете писачки, Ямахата сама си избира след теста за оптимална скорост на запис х8, докато при Плекстора оптималното е х4.
Лъгал съм и двете писачки да ги подкарам и на възможно по-ниски скорости, но това не води до по-добри резултати.
Говоря в момента само за Тайо Юден дисковете. Напротив, при по-бавни скорости резултата става по-зле, проверено пак многократно.
Пак при същите носители Плекстора показва завидни резултати и на х16, че и нагоре скорости, а Ямахата там вече има лек спад.

И да обобщя - в крайна сметка това са само резултати от тестове. Ако някой претендира, че ще хване на слух разлика между записи от тези две писачки да дойде да ми се обади, та да го черпя. :D
И двете машинки са много добри и са в състояние да изкарат максимума от празните дискове на всеки производител.
Но, главното правило за постигане на топ резултати е използването на Тайо Юден дискове, всичко друго е далеч от качествата на този производител.
Какво ли не съм тествал до момента, десетки видове, но ... просто нямат допирни точки. :wink:

velinski написа:
и с дисковете for audio (1x-4x)
А тези пък въобще не искам да ги коментирам. :lol:
Правил съм проби с такива, но на производител Вербатим май бяха, едни на вид като грамофонна плоча, е няма такъв боклук, честно. :mrgreen: Язък им за цената и външния вид. 8O

Автор:  velinski [ Нед Яну 19, 2014 9:31 pm ]
Заглавие:  Re: Optical disc drive & CD ripper

Не е въпрос на надлъгване, ако опитите са правени с по-нов вид подложка, за която няма записваща стратегия, записвачката прилага усреднени настройки на запис за generic media, което води до повишено ниво на С1 грешки.

Ямахите пишат в AMQR фиксирано на 4х

Под диск for audio имах предвид тези за настолни рекордъри, които са направени специално за запис на 1х. Такива пробвал ли си?

Изображение Изображение

Онези "плочи" на Вербатим само маркетингово и дизайнерски са "аудиофилски", иначе е стандартна долнопробна подложка :evil:

Автор:  EmilRachev [ Пон Яну 20, 2014 4:09 am ]
Заглавие:  Re: Optical disc drive & CD ripper

Велине, грешиш. :)
Не знам дали нещо си подлъган или си чел невярна иинформация, ама скоростта въобще не е фиксирана.
В нета има писано много по темата, ето например това:
Audio Master

Yamaha tries to attract computer enabled audiophiles with the Audio Master technology. Audio Master promises reduced jitter and decreased error rates for audio recordings via extended pit and gap sizes on the CD-R. This is actually quite simply achieved by increasing the disc rotation speed vs. the laser clock frequency. In other words, Audio Master recording at 8x rotates the disc at 8.2x, thus creating the extended pit & gap lengths. This naturally reduces the capacity of the disc.

-63mins with 650MB
-68mins with 700M

Also it’s notable that Audio Master uses recording speeds 1-8x, which the drive can select automatically.
и т.н.

Ограничена да, но фиксирана на конкретна стойност твърдо не.

Щом си избереш режим AMQR, в падащото меню със скоростите ти предлага най-много до 8-ма скорост, не повече.
Предлага и запис с тест за оптимална скорост - още в началото на записа развърта и автоматично ти превключва на най-добрия вариант.
За Тайо Юден винаги избира 8х, даже и Симонов същото разправяше преди време.
А съм пробвал два вида сд-та на тази фирма, и при двете е така, но няма проблем ръчно да си избера и х4 разбира се, по ниска май не предлагаше, та затова писах, че се лъгахме по разни начини със записвачката...

А за тези сд-та с етикет за аудио на ТДК въобще не съм ги и срещал по нашите ширини, не съм и търсил такива, защото не съм знаел, че са добри. Ще погледна в Ибея и, ако видя такива ще поръчам десетина за проби, смятам ще ми стигнат.
Новите ТДК нормалните са си типичен шит, индийски Мозер Баер с купища грешки, мъчил съм ги и тях много, евтини боклуци са.

Автор:  velinski [ Пон Яну 20, 2014 8:19 am ]
Заглавие:  Re: Optical disc drive & CD ripper

Да грешката е моя - Feurio записва до 8х AMQR, Nero до 4х. При Nero е фиксирана скорост, не мога да я пипам (ползвам 5.5.5 към ямахата, никога не съм апгрейдвал по обясними причини), при Feurio си избирам

Аз винаги записвам на 4х на TY, без значение софтуера, това ме е подвело. На моята ямаха нещата са по-добри при 4х в сравнение с 8х на доста стар модел Verbatim Pastel, от който заредих мощно преди 6-7 години (5 шпиндела х100). Но предполагам има и разлика между TY и TY, не вярвам да ползват една химия 20 години, новите сигурно се пишат по-добре на 8х.

Аз CD-R ползвам рядко за мастъри на ценни дискове и за колекцията ми с буутлегс, основно си слушам оригиналните матрични.

Имаше едно време партида много хубави TDK от серията refleX с покритие на Ritek, но много качествено, даваше ми С1 грешки колкото TY. Бяха в пликчета дисковете, а не в кутийки. Отдолу бяха на вид като TY, наситенозелени. Мисля че пишеха на дълга стратегия по спомен, трябва да погледна.

Другите ми суперлюбими дискове са Kodak Gold Ultima, които се намираха с клизма допреди 2-3 години, вече ги няма. Покритието е тяхна разработка, уникални бланки. Дори ги предпочитам пред TY, моят транспорт много ги харесва.

Тези бланки за рекордъри първо виж дали ти ги поддържа плекстора да не се изненадаш

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/