BGAUDIO.ORG Audio Portal
http://www.bgaudio.org/forums/

Добра PCI звукова карта или SPDIF през USB към кино ресивър?
http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=7&t=24679
Страница 1 от 1

Автор:  Drifter [ Пон Мар 23, 2015 9:20 pm ]
Заглавие:  Добра PCI звукова карта или SPDIF през USB към кино ресивър?

Пускам темата, тъй като имам сериозни колебания в това какво мога да направя за да си подобря звученето.

В момента нещата стоят така: PC > flac формат на способен да го възпроизвежда пълноценно плеър > ASIO драйвър > Creative SB X-Fi звукова карта > декодиран аналогов сигнал към > Yamaha AX-630 стерео усилвател (с функция CD direct - байпас на всички обработки на звука в самия усилвател) > ОТ KEF Coda 8

Чувал съм истински аудиофилско озвучение само на Hi-Fi Expo, но съм сравнително доволен от звученето особено при наличната техника и средства. Но все пак си мисля, че може да се подобри за съответните озвучителни тела.

Питането ми е - според вас ще се подобрят ли нещата ако изкарам SPDIF коаксиален сигнал от PCM2704 USB dac, който да се преубразува в аналогов от AV ресивър (разполагам с Yamaha DSP AX761) и аналоговия да се прати в стерео усилвателя (или към собствения му усилвател)?
И ако да - то има ли значение колко ще инвестирам в съответния ЦАП, тъй като той на практика няма да преубразува в аналогов сигнал. Например при китайците се намират на цена под 20 долара със PCM2704: http://www.ebay.com/itm/PCM2704-USB-DAC ... 1567006557

Автор:  dancoo [ Вто Мар 24, 2015 12:01 am ]
Заглавие:  Re: Добра PCI звукова карта или SPDIF през USB към кино реси

Прежали $20 и пробвай. Тук с тия пари не можеш да си купиш частите. После ще искаш да го моднеш и няма да се усетиш, как ще си смениш цялата система :)
Аз съм да инвестираш $20, може да излезе и читав, поне ще натрупаш опит. Действай смело.

Автор:  Drifter [ Вто Мар 24, 2015 1:59 pm ]
Заглавие:  Re: Добра PCI звукова карта или SPDIF през USB към кино реси

Благодаря за съвета и окуражението!
Всъщност успях да изкарам SPDIF сигнал с Coaxial от наличната звукова карта (която смятам е по-добре изпълнена от въпросните схеми в ebay).
Доста ми харесва стерео звученето от ресийвъра, като изключим всякакви разширители, "hifi dsp" и разни други модове. Обаче ме притеснява нещо - има един така наречен режим "enhanced", в който средите сякаш се разгръщат, по-очертани са и ми звучат по-добре в повечето случаи. Когато от него включа обратно на директно предаване вокала звучи малко сякаш от мегафон (особено в началото). Но не искам да слушам в подобни режими, тъй като има други неща които не ми харесват и най-вече защото искам да чувам това, което е действително. Не знам дали режима само залъгва, че звучи по-добре, дали е въпрос на първоначална заблуда или проблема е някъде в "моите телевизори".
edit: изглежда е по-добре само при определени изпълнения. Предполагам е възможно да е от лош flac rip

Автор:  Nanko Rusev [ Вто Мар 24, 2015 8:56 pm ]
Заглавие:  Re: Добра PCI звукова карта или SPDIF през USB към кино реси

Пробвай да ползваш ресийвъра и като усилвател, не само като дак.

А ако пробваш да конфигурираш колоните си като "малки" с филтър на 80-90херца и подадеш нискочестотния сигнал към допълнителни басови тела (може и захранени от сегашния стерео амп) туко виж откриеш ново измерение...

Автор:  dancoo [ Вто Мар 24, 2015 9:14 pm ]
Заглавие:  Re: Добра PCI звукова карта или SPDIF през USB към кино реси

Важното е на теб да ти харесва, не виждам как някой ще ти каже как да си слушаш системата у вас.
Те ресивърите имат много копчета, цъкай според настроението :)

Автор:  Drifter [ Сря Мар 25, 2015 11:28 am ]
Заглавие:  Re: Добра PCI звукова карта или SPDIF през USB към кино реси

Аз разчитам някой да ми каже, тъй като имате опит, а и е трудно да се прецени факторът самозаблуда :) Сега съм напълно сигурен поне, че ЦАПа на AV ресийвъра звучи доста по-добре от този на Creative звуковата карта (въпреки, че е добра звукова карта).

Ползвам стерео усилвателя най-вече заради една електроника която се включва в него (Yamaha Active Servo), която до колкото разбирам получава фийдбак от намотката на драйвърите за движението на мембраните им и подава допълнителен ток за да компенсира съпротивлението. Резултата е нереално нисък и плътен бас за размера на озвучителните тела. До преди слушах музика с допълнителен субуфер, но всъщност звучи много по-добре без него.
Може ли някакъв пример за такива допълнителни басови тела? И не ми е ясно как ще се подаде филтриран сигнал към две тела, тъй като ресийвъра има само един такъв канал (subwoofer). Или може би се подава пълния стерео сигнал и се разчита на филтрите в тях?

Автор:  Nanko Rusev [ Вто Апр 07, 2015 1:34 pm ]
Заглавие:  Re: Добра PCI звукова карта или SPDIF през USB към кино реси

Щом сегашния бас те задоволява сериозно, няма нужда да се занимаваш с тези неща.

все пак:

Drifter написа:
....Може ли някакъв пример за такива допълнителни басови тела? И не ми е ясно как ще се подаде филтриран сигнал към две тела, тъй като ресийвъра има само един такъв канал (subwoofer). Или може би се подава пълния стерео сигнал и се разчита на филтрите в тях?


Купешки готови - само дърти пасивни субове - виждал съм в продавалника (Олх) 12" кантон .... Направи си сам - много варианти, било то с дърти или с модерни говорители. Въпрос на вкус и бюджет.

Да, ще използваш само 1 канал за суб (моно), който ще разделиш на 2. При срез 90хз няма да загубиш стерео ефекта.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/