Уважаеми г-н Вълчев,

Пиша Ви като дългогодишен Hi-Fi любител, който с радост прие възраждането на българското Hi-Fi списание след преминаването му към Вирус Тим ООД.

Повод да Ви пиша е рубриката “на фокус практика”  Hi-Fi64 (76-77 стр.) в която Вие с лекота развенчавате някои от “Hi-Fi митовете” така дълго битували преди Вашата намеса.

Позвозволете ми кратък коментар към изказаните твърдения:

Грамофонните плочи и CD-тата звучат еднакво.

Това е вярно дотолкова доколкото ако и на двата носителя е записан един и същи албум, то през колоните се чува един и същи албум. Всеки, който е успял да отдели повече време на слушане на грамофонните плочи и CD-тата много ясно усеща разликата между стерилния и лишен от присъствие звук на CD-то и аналоговия звук с по ниска динамика, но със забележимо присъствие, на грамофонната плоча. CD-то така и не успя да измести грамофонната плоча и все още много от Hi-Fi пуристите приемат дори и най-скъпите CD носители и CD плейъри само като един компромис. Но това не е мнение единствено на Hi-Fi любителите – световните производители на електроника след две десетилетия опити да постигнат звученето на грамофонната плоча чрез CD технологията разработиха SACD и DVD-Audio форматите с цел да дадат “живот” на цифровия звук. Едно от основните предимства на тези формати е доближаването на звука до този на грамофонната плоча.


Кабелите нямат значение за звука.

С лекота затрихте усилиятата на десетки компании да произвеждат качествени аудио кабели и вместо човек да дава луди пари за Monster е достатъчно на си купи телефонен или 220V  кабел от близкия електромагазин. Както и игнорирахте множеството мнения на музиканти и тон-режисьори за различния звуков баланс на различните кабели и техните предпочитания към различни марки и модели кабели.

Все пак въпросът има и техническа страна – различните кабели имат ралична индуктивност, капацитет, проводимост и контактно съпротивление. Аналогията с компютърните кабели е повече от неуместна – при компютрите се предават нули и единици и единственото изискване към тези кабели и тези нули и единици да достигат като нули и единици до следащото устройство. В Hi-Fi се предават музикални сигнали – някои от тях изключително сложни по състав (човешки глас, орган, акустични инструменти). При това предаване характеристиките на кабела се отразяват на звука. Това е чуваемо и осезаемо, а не плод на фантазии – естествено изключвам слушането на MP3-ки през колонки за компютър.


Различните изолации не оказват влияние на звука

Това не е несериозно – освен с капацитета си, изолациите влияят и със загубите, които генерират - различните изолации имат различни диелектрични загуби и това също не е в сферата на фантазиите. Електомагнитните процеси са по-сложни от “компютърното” разбиране за “тока” – през кабела минава сигнал, през изолацията не минава – значи всички изолации са еднакви...

Няма да се впускам в коментари по темите Bi-Wiring Bi-Amping и посоки на кабелите – това са твърде сложни теми по които има противоречиви мнения, но опростенското изявление че и “това е без значение” е трудно да бъде възприето за сериозно.

Молбата ми е когато пишете за Hi-Fi да се разграничите от елементарното мислене и да не се доверяване на никакви крайни изявления. Има много хора, които се занимат сериозно, четат и дискутират аспекти на това най-прекрасно домашно занимание и подобни мнения изразени в специализирано списание сериозно застрашават авторитета на това издание.

Може да черпите изобилна иформация от многото списания и Интернет сайтове и форуми, както и от сайта на българските аудиофили http://www.bgaudio.org , където може да се запознаете със сериозни и компетентни дискусии между Hi-Fi специалисти и любители.

С приятелски поздрави,

Ивайло БързаковP.S.
Изразеното мнение е изцяло лично и по никакъв начин не е свързано с факта, че в последните години работя в представителството за България на най-големия световен производител на потребителска електроника.