| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lishev има известен опит

![]()
|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 7:57 pm Заглавие: |
|
|
Здравейте, нуждая се от помощ!
Настроих диференциалното стъпало и второто с мосфетите и всичко си беше наред, сигналът се предаваше много добре. Обаче като включих захранването на крайните и... високоговорителят отиде в един по-добър свят...
Оказа се, че на изхода се получава +25 волта, защото на нпн-а между базата и емитера има 0.5 в, а на другия транзистор няма нищо. Върху резистора 47 ома има пад 0.25, върху всяко от 2.2 ома има по 0.25 в. Не мога да рзбера защо се получава така. Крайните са 2sc5200/2sa1943. Изолирани са от радиатора всички транзистори. Дали това може да стана от несиметрия в захранването? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
joro66 има опит

|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 9:01 pm Заглавие: |
|
|
| lishev написа: | | .... защото на нпн-а между базата и емитера има 0.5 в, а на другия транзистор няма нищо. ......, върху всяко от 2.2 ома има по 0.25 в. |
Което ще рече че е гръмнал б-е прехода на пнп-то...
Изобщо как може да включваш говорителя преди да се увериш че всичко е наред. |
|
|
 |
Rado Penev има опит

|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 9:10 pm Заглавие: |
|
|
| lishev написа: | високоговорителят отиде в един по-добър свят...
|
Следващият път поне пробвай с резистор последователно на драйвъра...
Наистина как може да не измериш дали имаш постоянна съставна на изхода преди да го свържеш с говорител? |
|
|
 |
Nikolay_Hristov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Юли 19, 2006 9:38 pm Заглавие: |
|
|
Предполагам, че транзисторите ти са били от най-оригиналните и затова са изплескали по напрежение  |
|
|
 |
lishev има известен опит

![]()
|
Пуснато на: Чет Юли 20, 2006 3:49 pm Заглавие: |
|
|
Вече се изясни - пнп-то е бил изгорял, явно защото в началото бях забравил да сложа изолазионни втулки на мосфетите...
Ама карай, сега проработи вече.
Проблемът сега е, че аз съм стабилизирал първото и второто стъпало(+- 25в) и като включа крайното към по-високото напрежение(+-32в) на изхода се получава +25в.
Има ли лесен начин да тръгне така или да го връзвам всичко направо към +-32в? |
|
|
 |
Daniel Petrov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Юли 20, 2006 4:36 pm Заглавие: |
|
|
| lishev написа: | Проблемът сега е, че аз съм стабилизирал първото и второто стъпало(+- 25в) и като включа крайното към по-високото напрежение(+-32в) на изхода се получава +25в.
|
Как го постигаш?
А да не би случайно да си забравил да вържеш заедно масите на двете захранвания? _________________ Inspiration Audio
IDS AG
Department of High Tension Works
 |
|
|
 |
lishev има известен опит

![]()
|
Пуснато на: Пет Юли 21, 2006 6:33 pm Заглавие: |
|
|
Оправи се вече - едната жица към високото напрежение не е правела контакт иначе масите са си добре, по-скоро ще бъдат, за момента съм ги вързал както падне, но иначе после ще използвам схемата за звездно свързване, както е описано в "Audio power amplifier design handbook", проводниците са 2.2 мм.
Последен въпрос - има ли нужда от настройка моста за правата връзка? За информация токът през диференциалния е 12 мА ( Идсс-то е по 9-10мА), другият ток е 90мА, но може да го увелича малко, само ме притеснява, че ще се увеличи и падът върху 2.2 Ом, които подпират крайната двойка, сега е 0.26 в. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 21, 2006 6:51 pm Заглавие: |
|
|
Е при какви напрежения база-емитер се отпушва един загрял силициев транзистор? малко над 0.26V ?? ... В оригинал тока на генератора с IRF-а е към 160 mA (с 3.9 ома в сорса), ти как си го докарал 90mA ... |
|
|
 |
lishev има известен опит

![]()
|
Пуснато на: Пет Юли 21, 2006 7:46 pm Заглавие: |
|
|
Сложил съм 4.7 ома, затова е малко.
| Цитат: | | Е при какви напрежения база-емитер се отпушва един загрял силициев транзистор? |
при 0.6 в се отпушва. Добре, значи няма проблеми с преднапрежението. |
|
|
 |
lishev има известен опит

![]()
|
Пуснато на: Пет Юли 28, 2006 3:03 pm Заглавие: |
|
|
Като откачих резистора 47 Ом и изкривяванията намаляха, бяха 0.25% и станаха 0.08%, на какво се дължи това? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 28, 2006 9:31 pm Заглавие: |
|
|
Е ние откъде да знаем какво си наринал?  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 28, 2006 9:44 pm Заглавие: |
|
|
Другото е по интересно - с какво е измерил толкова изкривявания...
Още в момента, в който човека реши да слага стабилизатори и какво ли още не по схемата, бях наясно, че ще се стигне и до 2 знака след десетичната запетая...
lishev, или там който си, айде моля те, не спами темата - някой ще иска да прави нещо и опитвайки се да чете нещо от тук, тотално ще се омота... _________________ Inspiration Audio
IDS AG
 |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пон Авг 07, 2006 2:09 pm Заглавие: |
|
|
В отговор на въпроси на Калмара пиша тука.
| kalmara написа: | Ами добре, обясни ми ти тогава, какво общо има смяната на крайните транзистори със превишаване на максималното входно напрежение на интегралният стабилизатор че нещо не мога да схвана...
И какво имаш впредвид под "една от стандартните схеми" ? Те колко схеми са (стандартни и нестандартни) ??? |
Схемата по която аз работих е http://widowmaker.lozenetz.org/projects/dogc_v2a.jpg
само дето крайните са 2sc5200/2sa1943(май)
Интегралния ти стабилизатор е най малкия проблем от към напрежение. Слагаш вместо 78L15 - 7815 може да отдаде доста повече топлина и държи малко повече.
Ако вдигнеш захранващото напрежение се променя отчасти настройката на моста .Натоварват се повече крайните транзистори.
Тока на покой на клас А-то не мърда изобщо и ако са нормални IRF-ите изобщо няма да има разлика.
Основната разлика както казах идва в крайните. Ако си с БД-та от тези които се продават масово по магазините ще ти свирне схемата но ще изтрещят веднага след като усилиш.Другото е че на тия "бд"-та коефициента на усилване е смешно малък. Най - добре се вземат някакви транзистори с Uce 200V Hfe > 160 и пей сърце...
Калмара имай в предвид, че това е много,много добра схема с много добри възможности и ако я реализираш правилно ще ти се отблагодари напълно.
Последната промяна е направена от Removed на Вто Авг 08, 2006 12:49 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 08, 2006 11:24 am Заглавие: |
|
|
| BlackBLOOD написа: |
Ако вдигнеш захранващото напрежение се променя отчасти настройката на моста... |
Обясни ми как става това...
Напрежение и честота... дай зависимост как като се променя напрежението бяга честотата, освен ако не е генератор, който като се натовари, му пада напрежението поради намаляване на оборотите/честотата... _________________ Inspiration Audio
IDS AG
 |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Вто Авг 08, 2006 12:47 pm Заглавие: |
|
|
Честно казано аз не успях да си обясня защо се променя настройката на моста. Но при мене при +/- 5В разлика в напрежението веднага излизат гадни хармоници и трябва да променям 47Ом резистора за да изравня баланса.
Any clue? |
|
|
 |
|