Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Nanko Rusev има сериозен опит

|
Пуснато на: Пет Мар 30, 2007 9:55 pm Заглавие: Дискусия: Enclosures for Fostex FE-126e |
|
|
Здравейте,
Предлагам един, интересен за мен, проект на обсъждане. Говорителя е Fostex 126e.
Снимката казва всичко:
Поздрави,
Нанко.
-=-=
Edit 29.05.07 - променям заглавието тъй като в темата има вече и стандартен BIB, както и horn. По-късно ще пусна може би и още няколко проекта, така че да се събере малко материал за говорителя ако има желаещи да пробват .. _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better !
Последната промяна е направена от Nanko Rusev на Вто Май 29, 2007 1:58 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Rumen Suvandjiev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Съб Мар 31, 2007 8:40 am Заглавие: |
|
|
Идеята не е лоша.
Направих малко симулации, за които използвах усреднени параметри на Fostex FE-126E. Очевидно целта на автора е била да създаде сравнително компактно и лесно за изработка озвучително тяло, което да съчетава висока (95 dB/W/m) чувствителност и приемлива (55Hz @-6dB) долна гранична честота.
При симулациите се наблюдава забележим провал в областта около 150 Hz, който според мен ще се усеща и на слух. При съвсем малко (~240 mm) скъсяване на линията, без да променяме отстоянието на говорителя, този провал става по-тесен и достатъчно плитък, та да не се усети, без това да засегне останалите параметри на системата.
Разбира се, коментарът е само на база симулации. За най-добри резултати би трябвало да се сглоби един прототип с възможност за корекции и да се направят измервания, в областта над 100 Hz това не е толкова труно.
Колкото до конструкцията, малко по-дебели стени (да речем 22mm MDF) няма да и дойдат в повече... |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 31, 2007 10:20 pm Заглавие: |
|
|
Румен, мерси за мнението.
Респект  _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 6:59 pm Заглавие: |
|
|
Нещо бях зациклил бая на Карлсона .... но най-после намерих симулациите за обикновенния BIB за 126е. Източник: zillaspeak
BIB for FE126E/127E
L = (Line length) 97in
Zdriver = Driver 19.5" down from sealed end of cabinet
Sm = 43in^2 or 63in^2 (more bass) shown below
 _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
oceanman BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Май 21, 2007 3:38 pm Заглавие: |
|
|
Линията е много дълга за този драйвер, тези симулации биха изглеждали по друг начин с вата. Няма начин да няма пропадане на Ф3 при това положение. Звука като цяло би бил малко по-"хлабав" за сметка на по-доброто възпроизвеждане на най-ниските честоти.
Скъси линията, или пробвай така както е на проекта, може да ти хареса пък  |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 21, 2007 3:43 pm Заглавие: |
|
|
oceanman написа: | Линията е много дълга за този драйвер, тези симулации биха изглеждали по друг начин с вата. Няма начин да няма пропадане на Ф3 при това положение. Звука като цяло би бил малко по-"хлабав" за сметка на по-доброто възпроизвеждане на най-ниските честоти.
Скъси линията, или пробвай така както е на проекта, може да ти хареса пък  |
Смятам да го пробвам колкото е дадено, с 245 сантима линия. Може би наистина ще е най-добре както казва Румен да се направи муле, но пък ...
Иначе мисля за ватата да е само в началото на линията, но е ясно че на слух ще се намества, пък ще видим ...
... ехх как ми се бягаше от конструкции които се нуждаят от демпфане  _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
oceanman BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Май 22, 2007 7:30 am Заглавие: |
|
|
Това е ТЛ(TQWT).Искаш или не искаш ще се наложи да слагаш вата . И то много вата,повече от колкото класическа ТЛ.Ако беше хорна-ватата пречи, но тук нямаш избор...
Е както си решиш...Успех  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nikolay Kolev трупа сериозен опит

Регистриран на: Feb 26, 2005 Мнения: 510 Местожителство: ХАРМАНЛИ ; София
|
Пуснато на: Сря Май 30, 2007 11:27 pm Заглавие: |
|
|
Защо никой не пише по темата, сигурен съм че има поне 10 човека с такива говорители и си траят какво са направили с тях  _________________ Посетете:
www.aquamania.hit.bg - любителски сайт за акваристика
www.hardware.start.bg - всичко за хардуера на куп |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Simonov BG Audio Team™

Регистриран на: Nov 27, 2004 Мнения: 1201 Местожителство: Пазарджик
|
Пуснато на: Чет Май 31, 2007 10:57 am Заглавие: |
|
|
Некане забравяме и проекта на Даниел Петров, който според запознати, е изчисляван точно за фостекс  _________________
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2007 12:00 pm Заглавие: |
|
|
Simonov написа: | Некане забравяме и проекта на Даниел Петров, който според запознати, е изчисляван точно за фостекс  |
Не според запознати, според думите на Даниел Петров. Той каза че Камерата е за 103/126 (тук има едно май) по параметри на производителя.
Ето и неговия проект
 _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Miroslav Danov BG Audio Team™

|
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 08, 2007 11:08 pm Заглавие: |
|
|
Цитат: | Range 48 – 25000 Hz |
-=-
Миро, чудиш се за твоите ли ?  _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
horn_power има опит

|
Пуснато на: Пон Окт 08, 2007 11:25 pm Заглавие: . |
|
|
за толкова високи честоти ще трябва и фазов палец
ето нещо ламбово по въпроса http://www.decware.com/newsite/images/dfr6%20006.jpg
A little unusuall is the phase guide. It's a vacume tube. After 2 years of trying to develop the same kind of phase guide we used in our DFR-8, we were unable to match the performance of this simpler solution.
но е за друг драйвер и дали ще се намери подходящ диаметър ламба  _________________ "на едно ухо му трябва едно тъпанче,на една хорна и трябва един фулрейндж и всичко е цялостно и пълноценно" |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 08, 2007 11:26 pm Заглавие: Re: . |
|
|
horn_power написа: | за толкова високи честоти ще трябва и фазов палец
|
Би ли ни обяснил ... до 25khz? _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
bachelor има опит

|
Пуснато на: Пон Окт 08, 2007 11:32 pm Заглавие: Re: . |
|
|
horn_power написа: | за толкова високи честоти ще трябва и фазов палец
ето нещо ламбово по въпроса http://www.decware.com/newsite/images/dfr6%20006.jpg
A little unusuall is the phase guide. It's a vacume tube. After 2 years of trying to develop the same kind of phase guide we used in our DFR-8, we were unable to match the performance of this simpler solution.
но е за друг драйвер и дали ще се намери подходящ диаметър ламба  |
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|