Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!


Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица
 
Реклама


Онлайн магазин
 
Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда
 
Реклама от Google
 
Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
 
Forums

 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

 
 
www.bgaudio.org :: Преглед на тема - Големия адронен колайдер
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   Потребителски групиПотребителски групи   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Големия адронен колайдер

 
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
e_manuele
има опит
има опит


Регистриран на: Apr 13, 2008
Мнения: 97
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 10:28 pm    Заглавие: Големия адронен колайдер Отговорете с цитат

Пускам тази тема поради това , че наскоро замалко не го пуснаха и има доста тъмна материя около него ... по скоро около това какво би могло да произтече от него ...

В 10.25 централно европейско време учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) задействаха машината на Сътворението – известна в научните среди като Големия адронен колайдер. Противно на апокалиптичните очаквания, експериментът, който трябва да повтори Големия взрив, с който е била създадена Вселената, не създаде черна дупка и не погълна земята.

Днес изобщо не се стигна до сблъсък на частици, уточни пред “Всеки ден” доцент Леандър Литов, който е един от 30-те български физици, участващи в най-големия експеримент на планетата. По думите му през 27-километровия колайдер е бил пуснат пробно сноп частици, без да им се дава допълнително ускорение. Все пак, дори когато се стигне до същинския експеримент със сблъсъка, апокалипсис няма да настъпи, успокои доцентът от Софийския университет. По думите му в ускорителя може да се генерират т.нар. “черни дупки”, но те ще са с големината на комар, който при това никого не може да ухапе, защото се самоунищожава за секунди. Преди старта се твърдеше, че в ускорителя може да възникнат черни дупки, способни да погълнат територията на Франция и на Швейцария. Повечето учени отхвърлят такива рискове като невероятни.

От ЦЕРН очакват да открият чрез възпроизвеждане на Големия взрив как енергията се превръща в материя. Предполагат, че за това спомага специфичната частица Хигс-бозон, наричана още “частицата на Бога”.

Големият адронен колайдер, в който се провеждат експериментите, е монтиран в гигантски 27 километра дълъг тунел на дълбочина 100 метра под земята в ЦЕРН (Швейцария). Целта му е да ускори снопове от частици почти до скоростта на светлината, а после да ги сблъска, пресъздавайки за кратко условията, съществували след “Големия взрив“, създал Вселената преди 13,7 милиарда години. За да се пресъздадат условията, при които се е получил Големият взрив, преди няколко дни съоръжението бе охладено до минус 271.3 градуса по Целзий, което е само с 1.9 градуса над абсолютната нула. За създаването на Големият колайдер бяха необходими почти 20 години, 6 милиарда швейцарски франка и екип от 5 000 учени. Предмет на изучаване от учените ще са последствията от стълкновенията на протони.

Според българския учен от ЦЕРН Лендър Литов чрез еспериментите в колайдера може да се отворят пространствени проходи към паралени вселени. През тях обаче няма да могат да минават хора, както се случва в известния филм “Старгейт” например. Възможно е между измеренията да преминат само елементарни частици.

Експериментите в ЦЕРН не могат да бъдат използвани като оръжие за масово унищожение, заяви доцент Литов и така опроверга фантастичната теория на Дан Браун, в чийто роман “Шестото клеймо” в ускорителя на частици се произвежда мощно оръжие, наречено антиматерия, което е в състояние да причини огромни разрушения.

Неочаквано християнските и мюсюлманските духовници в България проявиха толерантност към научната заигравка с божествените сили. Представители на двете най-големи вероизповедания – православието и мюсюлманството обявиха пред “Всеки ден”, че не се притесняват от научните опити и обясниха, че няма как науката да подкопае религията и вярата.

Пред науката няма прегради, така че всичко може да се изследва, стига да е насочено към доброто на човека, коментира пред “Всеки ден” Русенският митрополит Неофит. Според него всеки интелигентен човек се радва на постиженията на науката. Когато животът на човека и на обществото не е застрашен и такива опити водят живота ни напред, няма от какво да се страхуваме, смята дядо Неофит. “Бог е всемогъщ, всезнаещ и всичко в превъзходна степен. Така че ние можем да достигнем някъде в начална степен, защото човекът е ограничен, каза той.

Говорителят на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов каза пред “Всеки ден”, че ако учените успеят да пресъздадат сътворението на света това няма да обезсмисли нито религията, нито вярата в Бог. Много често науката е била подвластна на политиката. Според него е възможно и в този момент да става въпрос за точно такъв вариант на научен резултат. “По този начин може би се опитва да се спекулира с общественото мнение, да се насочи науката в съвсем друга посока – да отдели човека от вярата, от религията. Но този опит поне няма да успее. Вярата е нещо много силно и нито една научна измислица не може да я обезсмисли”, коментира Хафъзов. “Как можем да бъдем сигурни, че именно Бог отново няма да се намеси при техния експеримент и да им помогне те да успеят?, попита риторично той.

Между науката и религията няма противоречие, коментира от своя страна доцент Литов от ЦЕРН. “Ние не сме богове и не искаме да заместим Бог”, допълни той и уточни, че целта на учените, не е да повторят Сътворението, а да го изследват. Той самият казва, че вярва, че Бог съществува и просто иска да разбере как Той е направил света.

Ако някой е наясно нека споделя мнения и хипотези , теории ако ще , но пускането на тази машина ми напомня за руската ролетка , само с тази разлика , че възможността за лош изход е 50+% според мен . Как въобще е възможно предприемането на такова начинание без съгласието на голямата част от създанията които засяга (всички същества във вселената ), никой не може да каже с точност какви са възможните последици ( всички последици ) ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
e_manuele
има опит
има опит


Регистриран на: Apr 13, 2008
Мнения: 97
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 11:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето още материал за размисъл.

Любителите на екстремни пътувания задължително трябва за впишат май в календара си. Тогава може да се случи нещо, което да открие пътя към едно мечтано от векове, но засега невъзможно приключение - пътуването във времето. Или поне така твърди една от теориите, засягащи бъдещата работа на Големия хадронен ускорител в комплекса CERN край Женева. След години изграждане той трябва да заработи през пролетта, като основната му задача е да разбие материята на съставните й части и да разкрие тайните на възникването й.

Апаратът ще ускорява субатомни частици до скорост, близка до тази на светлината, в тунел с дължина 27 км, разположен под Женева и съседните френски територии, след което ще ги сблъсква, за да ги раздроби на съставните им подчасти. Никой не знае засега какво ще произтече от тези опити, а според двама руски математици една от възможните последици е пробиване на червееви дупки в тъканта на време-пространството и откриване на възможност за пътуване в миналото. "Сблъсъците протон-протон в рамките на хадронния ускорител ще създаде машина на времето, която откровено нарушава каузалността, с която сме свикнали", пишат Ирина Арефьова и Игор Волович от математическия институт "Стеклов" в Москва.

Според тях едно от възможните развития е появата на червееви дупки, свързващи настоящето с миналото. Като начало през тях няма да може да се преминава, тъй като те ще бъдат с големината на атоми, но в бъдеще една напреднала цивилизация би могла да ги разшири и да изпрати човек на експедиция. Друга възможност е субатомните сблъсъци да създадат черни минидупки. Как ще взаимодействат тези дупки с околната среда обаче двамата математици отказват да прогнозират.

Ето и още
http://public.web.cern.ch/public/en/Science/StandardModel-en.html
http://public.web.cern.ch/public/en/LHC/LHCExperiments-en.html

Има още много материали относно темата .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™


Регистриран на: Aug 04, 2004
Мнения: 885
Местожителство: Троян / Априлци

МнениеПуснато на: Пет Фев 13, 2009 10:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако съществува едно единствено самосъдържащо се и добронамерено(?) общовзето към хората, които е създало /освен всичко друго/ божество, къде обитава то? Ако е навсякъде, не е ли то никъде? Ако в древността проявленията му са били толкова убедителни за значително по-невежото тогава човечество, не следва ли да виждаме тези проявления ежедневно, всички ние? Не е ли всъщност тази научна кампания елемент от отчаяните опити да се възвърне вярата, религиозността на съвременния човек Wink ? И накрая, логично - не е ли вече ясно, че двете ортодоксални монотеистични религии нямат реално основание, а функционират като един апарат в по-големите държавни машини все още по силата на инерцията, неграмотността и интересите на малцинството.
_________________

What this world needs is a good 5 Watt amplifier ~ Paul Klipsch
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™


Регистриран на: Jan 13, 2005
Мнения: 730
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Фев 14, 2009 12:12 am    Заглавие: Отговорете с цитат

И дали на Господ (или както там се нарича, Йехова например), ако съществува изобщо му пука какво правим. Нали ако е Господ, би трябвало да е взел в предвид тази неща Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
e_manuele
има опит
има опит


Регистриран на: Apr 13, 2008
Мнения: 97
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 9:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Amitko не знам дали господ му пука за каквото и да е ... вероятността е 50% , за разлика от вероятноста него да го има , която според мен с нарастване на информираността на населението обратно пропорционално намалява Very Happy , но това е друг въпрос според мен ако господ НИ е създал как е толкова либерален , че да ни остави да правим опити с " неговото сътворение " ,а пък е толкова критичен например за прелюбодеяние , кражба или лъжа и т.н. . Сещам се госпожата ни по физика ни обясняваше какво всъщност означава движенивто ( може и да е било по механика или съпромат нз. Laughing не съм толкова внимателен ) а именно :
- движение има когато има тяло което извършва преместване спрямо някаква точка в пространството , ако извадим точката от уравнението , каквато и да е скоростта му то не извършва движение ( ако приемем че в пространството са само тялото и точката ) , с това обяснение за движението искам да сравня лъжата, изневярата и другите с "началото на всичко " какво по-лошо ще има за ГОСПОД от това ние да можем да го заместим , ние да станем ГОСПОД...
Дори не ми е ясно как ще докажат че това е направено от господ ... ( може да използват дупките във времето и да се върнат точно преди големият взрив , за да видат неговия адронен колайдер Very Happy може би .

Но стига толкова за господ интерисуваха ме хипотезите ви за възможностите които могат да произтекат от ТОЗИ ускорител на частици . Възможно ли е Вселената НИ да изпадне в колапс ?
Имам си една моя теория която не е обоснована върху никакви факти просто така си я мисля като възможност . Възможно ли е ако случайно недай си БОЖЕ се случи " Втори Голям взрив " и за нас настъпи краят , всъщност това да е началото и всичко да се повтори до този момент образуване на галактики , еволюции , чак до денят в който го пускат този Колайдер и това да се повтаря вечно ... иначе казано колапс в период от Големият взрив до Големият взрив и да се окаже че ние сме били създателите .
Друг въпрос който имам , но не знам към кого да го задам е ако опитът им бъде успешен и могат да си пътуват назад във времето защо никой от бъдещето още не е дошъл при нас и да ни е светнал за всичко това , да им даде по осъвършенствана технология да правят големи дупки от първият път ,а не да си играят с малките ?
Аз си имам 2 обяснения :
1-то произтича от моята си теория за колапса , иначе казано няма бъдеще след този момент
2-то е , че се страхуват да се бъркат в миналото защото не знаят как ще променят бъдещето , а в следствие на това според мен се губи смисълът да се прави цялата тази работа .
Но ще съм най щаслив ако се окаже , че единственият фактор който не включвам в цялата схема е РЕАЛЕН ( господ ) тогава просто няма от какво да се притеснявам и да ви притеснявам вас всички . Просто след 50-тина години ще умра и ще се пределя в рая или ада до края на вечността пък която от физична ,механична точка проваля уравнението ( от началото ) на живота след смъртта ( ако гледаме по този начин на нещата ) тогва наистина умираме защото губим устремеността си към крайната цел която в случая е безкрайност и няма как да ни е цел ( освен непостижима ) . В този дух на разговора пък пускането на колайдера ни дава много силен стимул да правим всичко което сме искали досега защото ни приближава към крайната ни цел .

След всичко това което изписах си мисля още нещо ... Аз май ... не съм нормален Laughing .

Ако някой не е съгласен моля нека коментира .
Поздрави на всички .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
muzica noua muzica noua
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Генериране на страницата: 0.11 секунди