Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!

Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица

Реклама

Онлайн магазин

Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда

Реклама от Google

Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име

Forums

Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

www.bgaudio.org :: Преглед на тема - Източници на звук
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   Потребителски групиПотребителски групи   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Източници на звук
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Flame wars
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Sergo
има опит
има опит

Местожителство: Лом

МнениеПуснато на: Сря Юли 13, 2005 1:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Пак подхващам темата с ЦД-тата Very Happy Некой гледал ли е какво излиза на изхода на ЦД, със сигнал от тестов диск. Значи направих следния експеримент: От сигнал генераторна програмка си направих тракове с правоъгълен и триъгълен импулс. След като записах ЦД-то свалих един трак на wav и го разгледах. Файла си е съвсем коректен, има си добре видим правоъгълен сигнал. Обаче след като го пусна на ЦД-то, няма да Ви казвам какви пеперуди излизат на изхода Shocked Exclamation
Направих проба и с триъгълни сигнали. Там нещата са малко по-добре, но като цело е страшна трагедия. Вярно, че ЦД-то ми е много слабо, но като се замисля, то и по-добро да е с 44kHz дискритизация няма как да се кодират тези сигнали коректно.
Пусках му правоъгълен и триъгълен сигнал съответно на 100, 500, 1000,5000,10000 Hz.
Ако някой е правил нещо подобно но на по-качествен ЦД нека каже добре ли излизат на изхода сигналите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юли 13, 2005 1:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

DDB написа:
Става дума за REVOX B760 1979 г. Нямаш представа какви пари съм дал за него. Все пак съм доволен. Един приятел казва: "това не апарат, това е инструмент"

www.theimann.com/Analog/B760/Funkschau/

ако някога ре6и6 да направи6 глупоста да го продаде6 може да раз4ита6 на мен Wink
Министерство на Звука
.......срещу ми мишки църкат
като ме видят , познай къде си бъркат.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
audioman
отстранен

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юли 13, 2005 2:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Sergo написа:
Файла си е съвсем коректен, има си добре видим правоъгълен сигнал. Обаче след като го пусна на ЦД-то, няма да Ви казвам какви пеперуди излизат на изхода Shocked Exclamation
Направих проба и с триъгълни сигнали. Там нещата са малко по-добре, но като цело е страшна трагедия. Вярно, че ЦД-то ми е много слабо, но като се замисля, то и по-добро да е с 44kHz дискритизация няма как да се кодират тези сигнали коректно.
Пусках му правоъгълен и триъгълен сигнал съответно на 100, 500, 1000,5000,10000 Hz.
Ако някой е правил нещо подобно но на по-качествен ЦД нека каже добре ли излизат на изхода сигналите.

Да, на всеки плеър ще излезе това, на някои просто е малко по-грозно от други. Това се дължи на метода на предаване на информацията - дискретизация и семплиране. Във frequency domain всяка записана честота си има огледален образ. Не стряскай системата с правоъгълници със спектър над 20кХз и няма да видиш нищо нередно. Музиката все пак не е правоъгълник със спектър 100к-1МХз. Предполага се, че такива честоти не постъпват на входа, да също и едно АЦП на входа ако му пуснеш тези правоъгълници филтътът му ще ги ореже само до позволения спектър и на изхода няма да видиш нищо нередно било с осцилоскоп, било с анализ на цифровия сигнал.
audioman
отстранен

МнениеПуснато на: Сря Юли 13, 2005 2:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Иначе и на 1000кХз да е семплирането пак ще има такива простотии, ако му вкараш идеален правоъгълник (макар и само 100-200 херцов), чиито спектър стига до infinity
Bojidar Bojanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Сря Юли 13, 2005 6:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Sergo написа:
Пак подхващам темата с ЦД-тата Very Happy Некой гледал ли е какво излиза на изхода на ЦД, със сигнал от тестов диск. Значи направих следния експеримент: От сигнал генераторна програмка си направих тракове с правоъгълен и триъгълен импулс. След като записах ЦД-то свалих един трак на wav и го разгледах. Файла си е съвсем коректен, има си добре видим правоъгълен сигнал. Обаче след като го пусна на ЦД-то, няма да Ви казвам какви пеперуди излизат на изхода Shocked Exclamation

Дали правоъгълния сигнал се е записал на ЦДто?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя AIM Адрес
Sergo
има опит
има опит

МнениеПуснато на: Сря Юли 13, 2005 7:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Нее, не му пускам 100кХерца, а 100,500Hz, и 1,2,5,10kHz. Което не е много. Иначе сигнала си е съвсем читаво записан на ЦДто. Вече записаното "парче" го свалям на харда като wav и го разглеждам в бинарен вид. Сигнала си е там. Мойто ЦД и 50 херца не може да извади като хората. А триъгълниците изглеждат добре до около 3-4 kHz. Според мен едно качествено ЦД би следвало да вади добър правоъгълен сигнал на 1kHz. Пробвайте и Вие и кажете какво излиза при Вас.
Върнете се в началото
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Сря Юли 13, 2005 8:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Чичко Фурие е казал доста по въпроса. Ако трябва да го преразкажа на езика на сънчо то би звучало така:
Правоъгълният сигнал съдържа в себе си синусоиди с честотта от основната ( 1,2 5 или колкото там килохерца правоъгълници се опитваш да запишеш ) до безкрая. Като го прекараш този сигнал през един много добър ( стръмен ) цифров филтър - излиза нещо като това което наблюдаваш на осцилоскопа.
Справки: Жан Баптост Фурие 1768-1830
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Sergo
има опит
има опит

МнениеПуснато на: Сря Юли 13, 2005 8:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy приятелю, много добре знам какво е ред на Фурие. Само си пропуснал изключително важния факт, че 3-тия е с апмлитуда 1/3 от сновния, 5-тия с 1/5, 7-мия с 1/7, и т.н. и са с 0градуса първоначална фаза. Тоест ако си направиш една проста проста симулация на маткад например или даже на ексел, ще видиш, че при 11 хармоника вече ще имаш добре издлеждащ правоъгълник. Или ако пускам 1kHz и изглежда добре значи имаме добро предаване до 11kHz.
Е, тия добрите ЦДта би следвало да ги вадат.

А сега ето какво излиза от дека ми:
Модел Техникс RS-BX727 - триглав, три мотора.
Теста го правя на -10дБ при положение, че всички технически данни за дековете се дават на -20дБ. Касетата е BASF - II, или хромдиоксид. Тоест това е една евтина касета. Нямам в момента свободни метални касети иначе щях да пробвам с тях. Искам да уточня, че правоъгълния сигнал от генератора ми е доста чист и за това не съм го снимал.
Това излиза от дека при включен монитор:

това е записа:

Както ясно се вижда в дека се наблюдава склонност към самовъзбуждане и то на входните предусилватели.
Записа изглежда обаче доста добре, особено като знам какво излиза от ЦД-то ми. Налкона на платото се дължи не на неравномерност в АЧХ-то а във наличието на фазово изместване на сигнала с по-висока честота.
Според мен касетата вади по-верен звук, проблема е, че няма от къде да вземем такъв звук за записи Sad
Върнете се в началото
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 14, 2005 12:09 am    Заглавие: 10Khz @ 44100Hz Отговорете с цитат

Ето това е графиката на синтезиран със Sound Forge 7 синусоиден сигнал с честота 10Кхц със семплираща честота 44100Хц. Мисля, че не е нужно да се убеждаваме колко е далече от синусоидата. А 10Кхц се усещат много добре дали са синусоида или с обертонове...

Пак 10 КХц но на 96000 семплираща:

Същото, но вече на 192000 семплираща честота. Тук според мен нещата са близки до човещината Smile (но това са 10К... при 20 все още сме далеч от истината...)

Личното ми мнение е, че когато семплиращата честота надмине 300 - 400 килохерца, апроксимацията по хоризонтал ще бъде достатъчно добра за да не чуваме разлика (може би) с аналогов запис.
Върнете се в началото
audioman
отстранен

МнениеПуснато на: Чет Юли 14, 2005 8:01 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Sergo написа:
Нее, не му пускам 100кХерца, а 100,500Hz, и 1,2,5,10kHz. Което не е много. Иначе сигнала си е съвсем читаво записан на ЦДто. Вече записаното "парче" го свалям на харда като wav и го разглеждам в бинарен вид. Сигнала си е там. Мойто ЦД и 50 херца не може да извади като хората. А триъгълниците изглеждат добре до около 3-4 kHz. Според мен едно качествено ЦД би следвало да вади добър правоъгълен сигнал на 1kHz. Пробвайте и Вие и кажете какво излиза при Вас.

Нещо си се объркал.
Не съм казвал, че му пускаш сигнал, а че спектърът НА СИГНАЛА е 100к-1М - Идеален правоъгълник или единичен импулс има спектър безкрайност, а ти го генерираш софтуерно, и той Е ИДЕАЛЕН. Demon е напълно прав, прочети пак Фурие и др. литература преди да коментираш отговорите му!!!
ПС: пробвай със синосуиди.
Sergo
има опит
има опит

МнениеПуснато на: Чет Юли 14, 2005 10:47 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Понеже сигнала който съм показал, че се записва на касетата изглвежда много близък до оригинала който е 1kHz, следва, че на касетата записвам 1MHz Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Question Question Question Question Question Laughing

Според мен Кирилов е прав! Даже и в старите книги пише че за получеване на качествен звук от усилвател клас Д е нужна честота 400-500kHz.

А реда на Фурие си го преговорете Вие!
Върнете се в началото
audioman
отстранен

МнениеПуснато на: Чет Юли 14, 2005 11:08 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Говорим на различни езици май. Както и да е, аз коментирах само ЦД-то, нали не записваш на касета виртуално-софтуерно???
Sergo
има опит
има опит

МнениеПуснато на: Чет Юли 14, 2005 11:47 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Картинките за записа на дека са ми от осцилоскопа. Това си е самата истина.
Ще помоля Кирилов да направи същите симулациики и за 1kHz да видим как е.
Съжалявам, че в момента няма на ПС-то ми грамотна симулация да Ви я пратя, но ще направя една в скоро време.
Мога да Ви уверя, че при 21, а пък с 25 хармоника правоъгълника изглежда направо перфектно. Така е, правоъгълния сигнал се разлага в безкраен ред, но много високите хармоници са с такава малка амплитуда, че спокойно могат да се пренебрегнат, а ако ги няма не се отразяват на резултата. Затова много ми е чудно как качественото ЦД ще пребие плочата Question
Върнете се в началото
audioman
отстранен

МнениеПуснато на: Чет Юли 14, 2005 1:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Серго, нито декът ти може да запише 100кХз, нито ти му ги подаваш с нещо, нито пък този тип запис има същите принципи на работа като цифровия. За какво говорим???? Генерираш виртуално перфектен сигнал с безкраен спектър и го записваш на Диск, където този сигнал не се филтрира от нищо, после се чудиш защо виждаш простотии??????? Я го запиши от сигнал-генератор + АЦП, пък да видиш тогава какви красиви правоъгълници ще видиш.
ПС. Цифровите ампове са ЕДНОБИТОВИ, и както еднобитовите ЦАП-ове не работят на 44.1к. Delta-Sigma DAC, които съм виждал досега, най-често бачкат на 2.8МегаХерца, като това се постига благодарение на NoiseShaping, иначе би трябвало да са над 1..10GHz /Гига!!!/
audioman
отстранен

МнениеПуснато на: Чет Юли 14, 2005 1:03 pm    Заглавие: Re: Sampling Rate Отговорете с цитат

kirilov написа:
Ще пусна 1 кхц, но ще пусна и 20 кхц, да видите каква катастрофа е. И ще ползвам друг мащаб по хоризонтал, например само 2-3 периода... По-късно тази нощ...

При такива честоти /20к/ се получава някакво биене.... доколкото знам. Не ми е съвсем ясна природата му, обаче Rolling Eyes
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Flame wars Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Страница 5 от 10

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети