Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Пак подхващам темата с ЦД-тата Некой гледал ли е какво излиза на изхода на ЦД, със сигнал от тестов диск. Значи направих следния експеримент: От сигнал генераторна програмка си направих тракове с правоъгълен и триъгълен импулс. След като записах ЦД-то свалих един трак на wav и го разгледах. Файла си е съвсем коректен, има си добре видим правоъгълен сигнал. Обаче след като го пусна на ЦД-то, няма да Ви казвам какви пеперуди излизат на изхода
Направих проба и с триъгълни сигнали. Там нещата са малко по-добре, но като цело е страшна трагедия. Вярно, че ЦД-то ми е много слабо, но като се замисля, то и по-добро да е с 44kHz дискритизация няма как да се кодират тези сигнали коректно.
Пусках му правоъгълен и триъгълен сигнал съответно на 100, 500, 1000,5000,10000 Hz.
Ако някой е правил нещо подобно но на по-качествен ЦД нека каже добре ли излизат на изхода сигналите.
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 1:27 pm Заглавие:
DDB написа:
Става дума за REVOX B760 1979 г. Нямаш представа какви пари съм дал за него. Все пак съм доволен. Един приятел казва: "това не апарат, това е инструмент"
ако някога ре6и6 да направи6 глупоста да го продаде6 може да раз4ита6 на мен _________________ Etheraudio
BGaudio
Metropolisaudio
Министерство на Звука
.......срещу ми мишки църкат
като ме видят , познай къде си бъркат.
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 2:16 pm Заглавие:
Sergo написа:
Файла си е съвсем коректен, има си добре видим правоъгълен сигнал. Обаче след като го пусна на ЦД-то, няма да Ви казвам какви пеперуди излизат на изхода
Направих проба и с триъгълни сигнали. Там нещата са малко по-добре, но като цело е страшна трагедия. Вярно, че ЦД-то ми е много слабо, но като се замисля, то и по-добро да е с 44kHz дискритизация няма как да се кодират тези сигнали коректно.
Пусках му правоъгълен и триъгълен сигнал съответно на 100, 500, 1000,5000,10000 Hz.
Ако някой е правил нещо подобно но на по-качествен ЦД нека каже добре ли излизат на изхода сигналите.
Да, на всеки плеър ще излезе това, на някои просто е малко по-грозно от други. Това се дължи на метода на предаване на информацията - дискретизация и семплиране. Във frequency domain всяка записана честота си има огледален образ. Не стряскай системата с правоъгълници със спектър над 20кХз и няма да видиш нищо нередно. Музиката все пак не е правоъгълник със спектър 100к-1МХз. Предполага се, че такива честоти не постъпват на входа, да също и едно АЦП на входа ако му пуснеш тези правоъгълници филтътът му ще ги ореже само до позволения спектър и на изхода няма да видиш нищо нередно било с осцилоскоп, било с анализ на цифровия сигнал. _________________ Изгонен
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 2:18 pm Заглавие:
Иначе и на 1000кХз да е семплирането пак ще има такива простотии, ако му вкараш идеален правоъгълник (макар и само 100-200 херцов), чиито спектър стига до infinity _________________ Изгонен
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 6:14 pm Заглавие:
Sergo написа:
Пак подхващам темата с ЦД-тата Некой гледал ли е какво излиза на изхода на ЦД, със сигнал от тестов диск. Значи направих следния експеримент: От сигнал генераторна програмка си направих тракове с правоъгълен и триъгълен импулс. След като записах ЦД-то свалих един трак на wav и го разгледах. Файла си е съвсем коректен, има си добре видим правоъгълен сигнал. Обаче след като го пусна на ЦД-то, няма да Ви казвам какви пеперуди излизат на изхода
Нее, не му пускам 100кХерца, а 100,500Hz, и 1,2,5,10kHz. Което не е много. Иначе сигнала си е съвсем читаво записан на ЦДто. Вече записаното "парче" го свалям на харда като wav и го разглеждам в бинарен вид. Сигнала си е там. Мойто ЦД и 50 херца не може да извади като хората. А триъгълниците изглеждат добре до около 3-4 kHz. Според мен едно качествено ЦД би следвало да вади добър правоъгълен сигнал на 1kHz. Пробвайте и Вие и кажете какво излиза при Вас.
Пуснато на: Сря Юли 13, 2005 8:05 pm Заглавие:
Чичко Фурие е казал доста по въпроса. Ако трябва да го преразкажа на езика на сънчо то би звучало така:
Правоъгълният сигнал съдържа в себе си синусоиди с честотта от основната ( 1,2 5 или колкото там килохерца правоъгълници се опитваш да запишеш ) до безкрая. Като го прекараш този сигнал през един много добър ( стръмен ) цифров филтър - излиза нещо като това което наблюдаваш на осцилоскопа.
Справки: Жан Баптост Фурие 1768-1830
приятелю, много добре знам какво е ред на Фурие. Само си пропуснал изключително важния факт, че 3-тия е с апмлитуда 1/3 от сновния, 5-тия с 1/5, 7-мия с 1/7, и т.н. и са с 0градуса първоначална фаза. Тоест ако си направиш една проста проста симулация на маткад например или даже на ексел, ще видиш, че при 11 хармоника вече ще имаш добре издлеждащ правоъгълник. Или ако пускам 1kHz и изглежда добре значи имаме добро предаване до 11kHz.
Е, тия добрите ЦДта би следвало да ги вадат.
А сега ето какво излиза от дека ми:
Модел Техникс RS-BX727 - триглав, три мотора.
Теста го правя на -10дБ при положение, че всички технически данни за дековете се дават на -20дБ. Касетата е BASF - II, или хромдиоксид. Тоест това е една евтина касета. Нямам в момента свободни метални касети иначе щях да пробвам с тях. Искам да уточня, че правоъгълния сигнал от генератора ми е доста чист и за това не съм го снимал.
Това излиза от дека при включен монитор:
това е записа:
Както ясно се вижда в дека се наблюдава склонност към самовъзбуждане и то на входните предусилватели.
Записа изглежда обаче доста добре, особено като знам какво излиза от ЦД-то ми. Налкона на платото се дължи не на неравномерност в АЧХ-то а във наличието на фазово изместване на сигнала с по-висока честота.
Според мен касетата вади по-верен звук, проблема е, че няма от къде да вземем такъв звук за записи
Пуснато на: Чет Юли 14, 2005 12:09 am Заглавие: 10Khz @ 44100Hz
Ето това е графиката на синтезиран със Sound Forge 7 синусоиден сигнал с честота 10Кхц със семплираща честота 44100Хц. Мисля, че не е нужно да се убеждаваме колко е далече от синусоидата. А 10Кхц се усещат много добре дали са синусоида или с обертонове...
Пак 10 КХц но на 96000 семплираща:
Същото, но вече на 192000 семплираща честота. Тук според мен нещата са близки до човещината (но това са 10К... при 20 все още сме далеч от истината...)
Личното ми мнение е, че когато семплиращата честота надмине 300 - 400 килохерца, апроксимацията по хоризонтал ще бъде достатъчно добра за да не чуваме разлика (може би) с аналогов запис.
Пуснато на: Чет Юли 14, 2005 8:01 am Заглавие:
Sergo написа:
Нее, не му пускам 100кХерца, а 100,500Hz, и 1,2,5,10kHz. Което не е много. Иначе сигнала си е съвсем читаво записан на ЦДто. Вече записаното "парче" го свалям на харда като wav и го разглеждам в бинарен вид. Сигнала си е там. Мойто ЦД и 50 херца не може да извади като хората. А триъгълниците изглеждат добре до около 3-4 kHz. Според мен едно качествено ЦД би следвало да вади добър правоъгълен сигнал на 1kHz. Пробвайте и Вие и кажете какво излиза при Вас.
Нещо си се объркал.
Не съм казвал, че му пускаш сигнал, а че спектърът НА СИГНАЛА е 100к-1М - Идеален правоъгълник или единичен импулс има спектър безкрайност, а ти го генерираш софтуерно, и той Е ИДЕАЛЕН. Demon е напълно прав, прочети пак Фурие и др. литература преди да коментираш отговорите му!!!
ПС: пробвай със синосуиди. _________________ Изгонен
Картинките за записа на дека са ми от осцилоскопа. Това си е самата истина.
Ще помоля Кирилов да направи същите симулациики и за 1kHz да видим как е.
Съжалявам, че в момента няма на ПС-то ми грамотна симулация да Ви я пратя, но ще направя една в скоро време.
Мога да Ви уверя, че при 21, а пък с 25 хармоника правоъгълника изглежда направо перфектно. Така е, правоъгълния сигнал се разлага в безкраен ред, но много високите хармоници са с такава малка амплитуда, че спокойно могат да се пренебрегнат, а ако ги няма не се отразяват на резултата. Затова много ми е чудно как качественото ЦД ще пребие плочата
Пуснато на: Чет Юли 14, 2005 1:00 pm Заглавие:
Серго, нито декът ти може да запише 100кХз, нито ти му ги подаваш с нещо, нито пък този тип запис има същите принципи на работа като цифровия. За какво говорим???? Генерираш виртуално перфектен сигнал с безкраен спектър и го записваш на Диск, където този сигнал не се филтрира от нищо, после се чудиш защо виждаш простотии??????? Я го запиши от сигнал-генератор + АЦП, пък да видиш тогава какви красиви правоъгълници ще видиш.
ПС. Цифровите ампове са ЕДНОБИТОВИ, и както еднобитовите ЦАП-ове не работят на 44.1к. Delta-Sigma DAC, които съм виждал досега, най-често бачкат на 2.8МегаХерца, като това се постига благодарение на NoiseShaping, иначе би трябвало да са над 1..10GHz /Гига!!!/ _________________ Изгонен
Пуснато на: Чет Юли 14, 2005 1:03 pm Заглавие: Re: Sampling Rate
kirilov написа:
Ще пусна 1 кхц, но ще пусна и 20 кхц, да видите каква катастрофа е. И ще ползвам друг мащаб по хоризонтал, например само 2-3 периода... По-късно тази нощ...
При такива честоти /20к/ се получава някакво биене.... доколкото знам. Не ми е съвсем ясна природата му, обаче _________________ Изгонен
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети