Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
dido чете и пита

|
Пуснато на: Пон Авг 15, 2005 1:44 pm Заглавие: Мраморни плочи под колоните |
|
|
Някой експериментирал ли е с поставянето на колоните върху мраморни (или от друг материал) плочи?
Как се отразява упражнението върху звука?(Аз специално искам да подобря малко детайлността на баса)
Какви са оптималните размери (тегло) на плочите?
Кой е препоръчителният материал?
Колоните със или без шипове?
А самите плочи направо на пода или в/у шипове?
Ще съм благодарен ако някой сподели опита си. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Авг 15, 2005 2:54 pm Заглавие: колони |
|
|
Единствено със сигурност може да се каже,че колоните трябва да легнат върху плочите чрез шпайкове.И не очаквайте чудо да стане с баса. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DIY има опит

|
Пуснато на: Вто Авг 16, 2005 9:43 am Заглавие: |
|
|
Здравей,
Аз лично съм правил стойки за малки "bookshelf" Acoustic Energy AE100 боксове.
Предпочетох за материал плочи от варовик вместо мрамор.
Според мен мрамора има склонност да да вибрира, а варовика по добре поглъща вибрациите. Ефект има - баса става по стегнат, дълбок и детайлен, избистрят се средите и високите. Пробвах и различни спайкове и подложки, но най добре беше когато бокса беше поставен директно на плочата.
Ако си от София мога да ти дам една за проба и сам ще прецениш. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dido чете и пита

|
Пуснато на: Вто Авг 16, 2005 10:06 am Заглавие: |
|
|
Здрасти,
Благодаря за предложението. От София съм, но на мен ми трябва плоча за подложка на стояща колона, а не стойка за bookshelf.
Ти как стигна до идеята за варовик. До колкото намерих теми по въпроса в чуждестранните форуми се препоръчват плочи от гранит или мрамор (заради структурата на самия материал). Като конфигурация най-честият вариант е колоната със шипове върху плочата, а плочата на гумени крачета върху пода.
Може би като начало да взема две тротоарни плочи за проба, пък после ако преценя да търся мраморни. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DIY има опит

|
Пуснато на: Вто Авг 16, 2005 4:26 pm Заглавие: |
|
|
Точно заради структурата не харесвам мрамора. Отидох в един магазин за каменни покрития, помолих за 2 плочи от мрамор и варовик приблизително еднакво дебели - 20 мм, ако не се лъжа. При почукване мроморната плоча звънти, варовика не издава никакъв звук. Плочата на която се поставят колоните не трябва да предава вибрации а да ги гаси. Гранит не съм пробвал заради проблемното пробиване на отвори и заради цената му. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Rumen Suvandjiev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 11:17 am Заглавие: |
|
|
Мраморът според мен няма място в акустиката.
За поставки най-класическият материал е шведският черен гранит.
Поставката трябва да легне плътно върху пода.
Допуска се тънък пластичен материал под нея не за изолация, а за по-добър контакт с пода.
Колоната стъпва върху фундамента, както вече беше казано, посредством шпайкове.
Понякога, особено при колони с недостатъчна маса, върху тях може да се постави тежест от същия материал както основата.
Врачанският варовик според мен има потенциал за добър (и евтин) материал, с който си струва да се поекспериментира. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dido чете и пита

|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 9:41 am Заглавие: |
|
|
Плочите под колоните ми са вече факт. Поръчах си две гранитни плочи от породата Nero Assoluto (абсолютно черни), полирани отгоре и и отстрани. Размери 29/32/3 см тегло около 8,3 кг всяка. Изключително красиви са. Първоначално се бях насочил към мрамор, но като го видях този камък не се сдържах (въпреки че излезнаха майка си и баща си). Схемата на монтаж е следната: колоните със шипове върху плочата, а между плочата и пода - гумената част от подложки за мишка (тези с плат отгоре). Подът ми е ламинат.
Ефектът за мен бе по-голям от очакваното. Бях се постарал предварително да запомня пасажите в няколко песни при които имаше "бумтене" - сега не го чух. Басът е по-стегнат. Струва ми се дори, че се повиши и детайлността при високите и средните честоти, но е малко рано да го твърдя със сигурност.
Може би при мен ефектът е по-голям, защото колоните преди това не бяха на шипове, а на силиконови подложки. А явно и ламинатът е доста вреден за звуковата картина. При всички положения съм много доволен от инвестицията (дори и в естетически план)  |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 9:48 am Заглавие: |
|
|
dido написа: | Плочите под колоните ми са вече факт. Поръчах си две гранитни плочи от породата Nero Assoluto (абсолютно черни), полирани отгоре и и отстрани. Размери 29/32/3 см тегло около 8,3 кг всяка. Изключително красиви са. |
Поздравления за добрия избор!
dido написа: | А явно и ламинатът е доста вреден за звуковата картина. |
За съжаление и тук си прав.
Въпреки, че е много практичен като настилка, ламинатът е ужасен в акустично отношение. Всичкте ми опити за подобряване на нещата (изолации, дебели завеси и килими) дадоха само частичен резултат. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dido чете и пита

|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 9:58 am Заглавие: |
|
|
Следващата стъпка за подобряване на акустиката и при мен ще е килим. Казваш частичен резултат - пак по-добре от нищо. Освен това частичен резултат + частичен резултат +частичен резултат = по-добро зучене
Страх ме е само да не се отрежат много високите! Има ли такъв момент?
Може първо да пробвам с одяла  |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 10:59 am Заглавие: |
|
|
Извинявай, не се изразих правилно!
Вместо "дебел" трябваше да подчертая "тежък"
Проблемът не е толкова в това, че материалът отразява , а по-скоро в това, че резонира.
Килимът трябва да е тежък и да прилепва плътно в пода.
В нискочестотния диапазон одеялата няма да свършат работа...
По принцип прекаляването със звукопоглъщащи материали не е за препоръчване... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Ivo_Hristev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 11:14 am Заглавие: |
|
|
Дидо, дай малко инфо от къде го поръча материала.
Мерси предварително. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dido чете и пита

|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 12:27 pm Заглавие: |
|
|
Поръчах ги в една работилница срещу магазин "Била" на бул България. Входът е откъм локалното платно на бул.България в посока Витоша към центъра. Първоначално идеята ми беше за по-дебели плочи, но там имаха само 2 и 3см. Ако искаш по-дебели може да избираш от някакви останали парчета (изборът не е голям) или специална поръчка. Но положението е такова не само там, а и на други места, където бях проверил. Но се оказа, че при мен и 3см свършиха добра работа.
Ако те интересува мога да ти дам телефона на собственика. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DIY има опит

|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 3:13 pm Заглавие: |
|
|
" Струва ми се дори, че се повиши и детайлността при високите и средните честоти, но е малко рано да го твърдя със сигурност. "
Със сигурност са се подобрили средите и високите, стените на кутиите вибрират по-малко. При мен ефекта беше същия.
Поздравления и честито за красивия гранит. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dido чете и пита

|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 3:43 pm Заглавие: |
|
|
Мерси за поздравленията !
Наистина мисля, че средните и високите също се подобриха, но просто искам да послушам малко повече за да се уверя. Плочите ги монтирах едва вчера. Докато при баса ефектът е безспорен. Изчезването на бумтенето го доказва. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bojidar Bojanov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Авг 24, 2005 8:20 pm Заглавие: |
|
|
Поздравления и от мене. Наскоро мой пшриятел направи следната класация за подложки под звукова апаратура, по низходяш ред:
Дърво: Явор, Ясен и Дъб (равностойни), ПДЧ, Чам (иглолистен материал), бук, Шперплат (твърд и плътен), МДФ
Камъни: Гранит, Варовик(врачански камък), Гранитогрес, а мраморът и стъклото бяха отречени като подходящ материал
тази класация е направена, като лично е пробвал различни материали за подложки, но подчерта, че мнението му е субективно. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|