| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Removed

|
Пуснато на: Нед Окт 23, 2005 6:02 pm Заглавие: Евтин и не много сложен усилвател |
|
|
Здравейте
от няколко дни чета редовно форума и имам идея да си сглобя един усилвател. Мислех си да е четири канален quad примерно, защото съм правил стъпалото на приятел и сега е доволен.Но прочетох, че схемата на Млад Конструктор не е много сполучлива и искам да ви попитам по каква схема да го направя. Желателно е да не е по-сложна за да нямам после проблеми. Ще се слушат мп3-та на него, така че ще търся повече мощност от колкото hi-end. Имам трансформатор, който на изходите има 2х35V(4x17,5V) 250VA. Първоначално с него мисля да се захранват двете стъпала и когато имам пари да добавя още един траф и две стъпала. Идеята ми е стъпалото на канал да не превишава 20-25лв. Платките ако може да се купят готови, защото досега съм правил само простички такива когато учех в електротехникума(ПГЕЕ "Ап. Арнаудов"-Русе) и незнам как ще се справя с нещо по-сложно. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Sergo има опит

|
Пуснато на: Нед Окт 23, 2005 7:40 pm Заглавие: |
|
|
| Куада е сравнително сложен като схемно решение усилвател. Ако не търсиш някакъв прецизен звук, потърси книжката: Мощни Нискочестотни Усилватели на Александър Савов. Там има доста схеми които са по лесни за изпълнение от куада. |
|
|
 |
Daniel Petrov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Нед Окт 23, 2005 8:48 pm Заглавие: |
|
|
Интеграл, друго по лесно от това няма.
Зависи колко експириънс имаш
На Савов от книгата не лепи нищо, половината схеми имат сгрешени елементи... _________________ Inspiration Audio
IDS AG
Department of High Tension Works
 |
|
|
 |
rudiem има опит

|
Пуснато на: Нед Окт 23, 2005 8:50 pm Заглавие: |
|
|
Ако нямаш толкова големи претенции можеш да се захванеш с ТДА 7294 двата канала като елементи ще са около 20-25лв. При полжение, че искаш нещо транзисторно имаше една схвма с ОУ741 два драйверни и два крайни транзистора, която е лесна за направа.
Ако намеря линка ще го постна. |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Окт 23, 2005 8:51 pm Заглавие: |
|
|
Аз завърших техникума в Русе през 1973 година и не мога да не се обадя Според мен повтори нещо,което вече е правено и проверено.Като събереш малко опит,хвани и по-сложните неща.Според мен,за да избегнеш разочарованията и да не загубиш интерес направи нещо с ИС-например хибридните схеми на SANYO.Много хора тук във форума ще подскочат срещу мен,но аз мисля,че все пак по-добре е един начинаещ да успее да подкара нещо и да му се порадва,отколкото да си блъска главата и да се отчайва Аз предлагам схема с STK 41XX-непретенциозна,но с достатъчно достойнства.Имам пред вид добра защита,лесно оживяване и добър звук като за начало.Мнението е мое и не ангажирам никого с него  |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Окт 23, 2005 9:10 pm Заглавие: |
|
|
Аз завърших миналата година грешка! тази година
По темата:
смятам, че ще мога да се справя с нещо толкова сложно колкото quad-a няма да хващам поялник за 1 път
като се замисля единствения ми проблем ако имам схема може да се окаже платката. досега съм направил 2-3 платки но на прости схеми. ако имам печатен оригинал(никак не съм сигурен дали така се казваше) мога да се пробвам да си направя сам платките.
Приятел ми донесе малко стар чаркалак предполагам от някакъв стар усилвател и си набелязах кое може да изполвам дори и някакво разположение съм мислил.
десния траф е този който ще използвам. на мястото на левия мисля да сложа друг подходящ траф, който да захранва бъдещите 2 канала. кондензаторите са малко старички, така че май ще купувам нови. има и два греца монтирани на платка
Последната промяна е направена от Removed на Пон Окт 24, 2005 6:33 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
StefanStefanov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Нед Окт 23, 2005 9:46 pm Заглавие: |
|
|
Абе плачеш за Гейнклон.
Има си и платки, и всичко е тук.  |
|
|
 |
rudiem има опит

|
Пуснато на: Нед Окт 23, 2005 9:49 pm Заглавие: |
|
|
По въпроса с платките можеш да използваш метода с лазерния принтер или пък да опиташ с фотолак, като второто е доста пипкава и сложна работа.
Съветвам те да си купиш нов грец и електролити(не се знае в какво състояние могат да са тези).Колкото до захранването на 2 стъпала от 1 траф предполагам си на ясно как става по-доброто свързване. |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Окт 23, 2005 10:35 pm Заглавие: |
|
|
Колега,най-добрия начин е да се обадиш на някой ,не сме малко хора все пак от Русе  |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Окт 23, 2005 11:10 pm Заглавие: |
|
|
...
Последната промяна е направена от Removed на Сря Окт 26, 2005 7:02 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Окт 23, 2005 11:40 pm Заглавие: |
|
|
BlackBLOOD, пак се изказа неподготвен, трафовете са около 200 вата парчето и са съвсем прилични, т.е. са достатъчни за два канала по около 100-на вата.
Преди години бях купил един кашон от Страшимир(Кипа), тогава, когато магазина все още беше до стадион Локомотив, мисля, че бяха 4х17.5 волта, т.е. даваха близо 2х50 волта след филтрацията.
Това плаче за едно мое А+В :-р _________________ Inspiration Audio
IDS AG
 |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пон Окт 24, 2005 12:39 am Заглавие: |
|
|
....
Последната промяна е направена от Removed на Сря Окт 26, 2005 7:02 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 24, 2005 8:39 am Заглавие: |
|
|
Това не е радиоточка, нали?
Точно тия трафове са се ползвали на много места, има ги в най различни разновидности по отношение на вторични намотки.
А Усилвател за линия и радиоточка са две съвсем различни понятия!
Погледни си постовете, senior member си, а изобщо нямаш елементарни познания в електрониката... _________________ Inspiration Audio
IDS AG
 |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пон Окт 24, 2005 9:48 am Заглавие: |
|
|
| 3aropka написа: | Абе плачеш за Гейнклон.
Има си и платки, и всичко е тук.  |
и това е идея, но усилвателя ще се ползва и за озвучаване на диви купони понякога и искам нещо по-мощно
| rudiem написа: | | Съветвам те да си купиш нов грец и електролити(не се знае в какво състояние могат да са тези).Колкото до захранването на 2 стъпала от 1 траф предполагам си на ясно как става по-доброто свързване. |
нов грец и кондензатори ще купя. просто тези ги имам в наличност и мога да ги ползвам при първоначално пускане на схемата.А за захранването май не съм наясно как става по-доброто свързване
| dragon_hifi написа: | | Колега,най-добрия начин е да се обадиш на някой ,не сме малко хора все пак от Русе |
май и това ще се наложи.
| BlackBLOOD написа: | | Нека nbr каже от къде ги има |
Както си карах с колата, един приятел ме настигна. Спрях да се видим, отвори багажника и каза: "тва ще ти свърши ли неква работа?"... от там ги имам
ето и снимка на предния панел на кутията. може някой да разбере от какво са.
Продължавам с въпросите. Да се захващам ли да правя quad? Ако да-по коя схема? Оригиналната на quad 1 или 2 или друга преработка? Платките къде в Русе могат да ми ги направят? Какви крайни транзистори мога да използвам като цената на платка не трябва да превишава 25лв? |
|
|
 |
Nikolay Kolev трупа сериозен опит

Регистриран на: Feb 26, 2005 Мнения: 510 Местожителство: ХАРМАНЛИ ; София
|
Пуснато на: Пон Окт 24, 2005 9:59 am Заглавие: |
|
|
Що не си поръчаш два кита от уидоу , ще ти излезне по евтино и ще е по качествено , аз така направих и съм доволен . _________________ Посетете:
www.aquamania.hit.bg - любителски сайт за акваристика
www.hardware.start.bg - всичко за хардуера на куп |
|
|
 |
|