Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Пак ти благодаря, като го направя адаптера ще постна снимки, и ще кажеш кога да се видим да те черпя по бира-две .
Всъщност се оказа, че при обикновен пасивен адаптер, със съотношение сигнал/шум от около 55 - 60 дБ, шума, който адаптера прихваща е значително по-малко дразнещ от белия шум на предусилвателя в активен адаптер, бил той минус 70-75 дБ. Затова е от критично значение за слушаемостта на китарата, предусилвателя да има отлично съотношение сигнал/шум.
Я, още една схема.... Тази какви шумови показатели да очаквам от нея?
Пуснато на: Съб Мар 04, 2006 6:01 pm Заглавие:
Схемата която ти постнах в литературата се води като прецизен измервателен диференциален усилвател.Основно за него е:
Голямо входно съпротивление (GOhm)
Голямо подтискане на синфазни сигнали(синфазен шум ,това което търсиш).
Ако решиш да я изпълняваш използвай 1% металослойни резистори и многооборотни тримери.Може и с по добри ОУ но мисля че и тези ще свършат работа.Усилването е разделено на две като второто стъпало е с к=10 а първото с к=~100 зависи от настройката и общо 1000 както си написал 30dB.
Някой по горе беше посъветвал да го направиш с нормални компоненти и след като се убедиш че работи добре да мислиш за SMD, послушай го!
Успех!
_________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !
И аз искам да споделя моето мнение, понеже темата е интересна.
Защо търсите висок входен импеданс?
Мисля, че правилният подход е коренно различен: нискоомни адаптери + транзисторен предусилвател по схема обща база. Схемата обща база има ниско входно и високо изходно съпротивление. Високоомния адаптер представлява тънка жица има голяма индуктивност. Колкото е по-голямо входното съпротивление на предусилвателя след него толкова по-голям шум и брум ще има. Освен това - нещо много важно - този адаптер се явява последователен филтър за високи честоти и ги подтиска толкова здраво, че се губи целия горен обхват на хармониците в акорда. Звукът на китарата става типичен като на циганска сватба:) Супер гадно на слух. Индуктивността+входния капацитет на преампа пък се оказва в повечето случаи настроен на ниските и става едно страхотно повдигане там. Решение: ползване на схема обща база. Аз пренавих адаптерите с 0.40мм жица и използвах един BC550 в схема с обща база. Така входното ниско съпротивление максимално се съгласува с това на адаптера. Изходното в случая не взимам под внимание, то си зависи и от това какъв амп ще се ползва. Ако някой толкова държи на пълна шумозащитеност (относно предаването на сигнала от китарата до усилвателя) може да експериментира с емитерни повторители, лично за мен няма особен смисъл. Шумът практически беше нула при това изпълнение.
Ефекта беше едно много кристално, чисто, ясно и естествено звучене с нормална честотна характеристика. Мисля, че на никой слушал го след това не би му харесало звученето стандартните високоомни адаптери. Не налагам мнението си, рзбира се, просто споделям опита и резултатите от тестовете.
Захранването е 9В батерия. Ако някой се интересува ще начертая схемата.
P.S. След време ще споделя лично моя механична конструкция на адаптер за китара. Променена е спрямо класическите (вземам за база тези на Фендер, да не говорим за българските-мнението ми е че те не използват достатъчно ефективно магнитния поток), тази конструкция просто си дава почти 2 пъти по-високо Veff.
Да, бих се радвал да видя схемата. Относно транзисторите - мисля, че е добре Vce да се нагласи около 2-3V, ако изберем решение -емитерен повторител, или пък общ емитер. Така от една страна, има достатъчно поле за размах на напрежението, от друга - собствения шум на транзистора ще е най-малък.
Предложиха ми и решение, при което по кабела на китарата тече прав ток, и чак в жака към усилвателя, постоянното напрежение се филтрира, и от самия жак излиза втори кабел със захранващо напрежение за предусилвателя.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети