Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2004 11:18 am Заглавие: Схема на защита ...
След като си гръмнах за пореден път стъпалото ( при настройката на филтрите ) се замислям за една схема на защита на усилвателя .
Препоръчаите ми , ако сте попадали на някоя ...
Желателно е да има -
1-Защита от късо на изхода.
2-Защита от постоянно напрежение на изхода.
3-Защита от първоначален "ПУК" т.е. да включва колоните с известно закъснение.
4.Да изключва колоните веднага при изключване на захранването.
5. Друго не мога да се сетя
Сегашната която ползвам вече не ме удоволетворява , защото няма защита от късо ...
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2004 12:49 pm Заглавие:
kingKOKO1 написа:
Да , с реле . Има ли друг вариант ? Мислех че всичките са с релета...
Варианти бол...
Имам някакви варианти с релета вкъщи, ако искаш, може да погледна, но мисля, че са на хартия... Но не е толкова трудно и сам да си измислиш, де...
Само че имай впредвид, че релето от късо не пази... Обикновено първо горят транзисторите, после бушоните и чак накрая евентуално задейства релето. Иначе времезакъснение - само с реле или друг ключов елемент (поне засега това ми идва на акъла).
Ако усилвателят ти е направен интелигентно (добре подбрани крайни транзистори - като ток, напрежение, SOA, и добре подбрани бушони - като големина, тип, бързодействие), и все пак, за да избягаш от релето, защита от късо не ти трябва - бушоните ще гърмят първи (преди транзисторите). А за защитата от постоянно напрежение на изхода - има една много интелигентна схемичка с късосъединител на изхода, при което пак гърмят бушони (познай къде я видях навремето ). Обаче в този случай нямаш времезакъснение, но ако ти е направен добре усилвателят, не ти и трябва...
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2004 3:16 pm Заглавие: а-ха
Да , при мен е точно така ... След като окъсих изхода ми изгоряха транзисторите , появи се постоянно напрежение на изхода , и защитата изключи ...Ама това не ми върши работа...
Освен да сложа по-слаби бушони , и да разчитам на тях...
Стъпалата са ми КУАД- МладКонструктор , но понеже напрежението с което ги захранвам е малко по голямо ( +- 104 ) от напрежението на транзисторите ( 100 V ) и ако нещо гори - са първо транзисторите , за съжаление...Затова мислех да правя една схемичка за стабилизатор на напрежение , за да мога да го стабилизирам или да го смъкна малко...
Пуснато на: Чет Сеп 09, 2004 3:22 pm Заглавие:
Опа .. бях забравил да вляза.. Затова го ти отговарям пак.....
Да , при мен е точно така ... След като окъсих изхода ми изгоряха транзисторите , появи се постоянно напрежение на изхода , и защитата изключи ...Ама това не ми върши работа...
Освен да сложа по-слаби бушони , и да разчитам на тях...
Стъпалата са ми КУАД- МладКонструктор , но понеже напрежението с което ги захранвам е малко по голямо ( +- 104 ) от напрежението на транзисторите ( 100 V ) и ако нещо гори - са първо транзисторите , за съжаление...Затова мислех да правя една схемичка за стабилизатор на напрежение , за да мога да го стабилизирам или да го смъкна малко...
Донякъде в кръга на шегата - има една защита, която не изисква почти нищо - просто не изключваш усилвателя _________________ What this world needs is a good 5 Watt amplifier ~ Paul Klipsch
За схема на защита с реле-елементарна ще ти дам (даже и работи 7 години без проблем на сегашните, опс, вече бившите бангии)... Няма проблем, ще я снимам и ще ти я дам все някога...
Но може да измислим и по-хубава...
Ама това от късо няма да те спаси... Както вече си разбрал, де, ама аз да повторя...
И за бушоните - не е толкова важно да са 'по-слаби', колкото да са 'бързи' (ако успееш и някъде характеристики да намериш, евалла, аз не мога)... Ама в комет примерно май бавни нямат...
Пуснато на: Пет Сеп 24, 2004 12:14 am Заглавие: tc
не е ли идея и докато настроиваш филтъра да намериш друго захранване по-слабо с което няма да горят транзисторите и след като настроиш филтрите да си сложиш пак старото захранване така проблема е нулев
Пуснато на: Пон Сеп 27, 2004 8:55 pm Заглавие:
Идеята никак не е лоша, но има и още по-добра.
Колегата, когато пуска нова схема, свързва силовия трансформатор към 220V посредством мощен реостат с плъзгач и полека-лека увеличава напрежението.
Така ако някъде започне да пече, се вижда преди да е изпушил елемент или още по-гадно - писта...
Пуснато на: Пет Окт 15, 2004 10:04 am Заглавие: Re: Схема на защита ...
Nali znaesh kak se pravi zashtita ot kyso na izhoda?
S posledovatelno svyrzan resistor
I sledish pada na naprezhenie
i ponezhe releto e dostatychno bavno,pyk tranzistorite izgariat mnogo,mnogo byrzo,syhraniavaiki bushona zdrav i nevredim,to edinstveniiat variant e postoianno+zakysnitelno vkliuchvane+izkliuchvane na speaker-a pri otpadane na zahranvaneto
Ne okysiavash kabelite i slagash bushon samo na pyrvichnata na trafa,shtoto mnogoto bushoni razvaliat sound-a
Taka i taka kato reche da se vzriviava,gyrmi nared
uPC1237,NEC
specializiran chip za takava rabota,mozhesh da mu slozhish i zashtita po tok,samo che s vynshna smemichka.
vyrshi idealna rabota,makar che ima i diskretni varianti,ne po loshi,estestveno.
Az imam takyv,ako Kircho postne edni moi schemi,tam ima takova neshto,samo che e v avtomobilen variant,s triger,koito gasi PWM controller-a.
Пуснато на: Съб Окт 23, 2004 12:51 pm Заглавие: Re: Схема на защита ...
re6enie na problema moje da se napravi kato se svarjat v paralel primerno po 4 kraini na kanal(ili pove4e),koito da darjat po tok(primerno po 20A vseki).Taka pri kaso na izhoda golemiq tok 6te predizvika silno zagrqvane na tranzistorite, no to e kratkovremnno za6toto, 2-ta bu6ona na dvupolqrnoto zahranvane na ampa izgarqt dostata4no barzo i prekratqvat ponatata4noto izpi4ane.Dokato se dostigne toka na koito izgarqt tranzistorite, vse pak tova ne stava mignoveno,bu6onite ve4e sa si svar6ili rabotata.Tava e testvano i raboti.
Ako se kasae za za6tita po vreme na nastroika moje da se ograni4i toka posredstvom dostata4no mo6ten rezistor i v dvete ramena i kato si znaem zakona na Om,znaem zahranva6toto naprejenie i toka na koito iskame da se ograni4i, sled bakalska smetka izliza podhodq6tata stoinost na rezistora.Neobhodimata mu mo6tost se presmqta po sa6to tolkova elementarna formula.Sled okon4atelnata nastroika oba4e rezistorite trqbva da se mahnat.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети