| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
D.Kolev BG Audio Team™

Регистриран на: Aug 10, 2004 Мнения: 1467 Местожителство: В.Търново
|
Пуснато на: Чет Окт 19, 2006 8:16 pm Заглавие: DIY 37-step attenuator |
|
|
изпълнението май идва почти невъзможно , но все пак ето го проекта
стъпаловиден тип :
което значи само два резистора включени, мисля че е най-доброто.
идеята е да се ползват двуслойни платки за контактни плоскости , което значи че за стерео вариант трябват две двуслойни.
ето и чертежче на версия 1
двуслойната платка трябва да се изработи много прецизно, резисторите - 1% СМД.
в тоя вариант , размера на платката е 58/58,5мм. оптимално разстояние от центъра до контактните пътечки - 15мм , при този радиус широчината на пътечката е 1,3мм а между пътечките - 1,1мм.
размера може доста да се оптимизира.
остава проблема как ще се изработи ротора , как ще се реализира make before brake и щракалката/позиционирането/.
ако има интерес към поекта , мога да кача пдф с точни размери и да помисля върху механиката. самите контактни пътечки може да се минат с тенол с високо съдържание на сребро или да се позлатят.
остава лепенето на 146 смд резистора но там е до търпение.
ето идеализираните сметки на резисторите при импеданс 50к и затихване ~74дб
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Svetlin Iliev има опит

|
Пуснато на: Чет Окт 19, 2006 9:38 pm Заглавие: |
|
|
| Идеята да изработиш галетен превкючвател от платка на пръв поглед е добра ,но дали ще се получи.Имам предвид това че при самото запояване на резисторите ще позатоплиш доста контактната повърхност.Не знам дали знаеш но преди да го позлатиш има предварителни покрития. А също така къде мислиш да изработиш механиката( градусния делител ).Той трябва да се получи доста прецизно. |
|
|
 |
Teodor Gugulanoff BG Audio Team™

Регистриран на: Aug 04, 2004 Мнения: 885 Местожителство: Троян / Априлци
|
Пуснато на: Чет Окт 19, 2006 10:07 pm Заглавие: |
|
|
ebasi, дано маартен не чете български, че съвсем ще се вкисне ... преди време точно заради него си местих сайта
EDIT:
P.S. А от друга страна, както Манаков, А. казва: "...Плюнем на них В-).. "
EDIT2:
P.S.S
bigASSyou, на Мартен едната формула му беше сбъркана, проверявай внимателно екселските ши(й)тове може и да е коригирал нещата след като си покомуникирахме ... най-добре си прави свои... имам някъде разработено всичко коректно, но не е чак за 37 поз., май бях спрял до 11,, или 12. _________________
What this world needs is a good 5 Watt amplifier ~ Paul Klipsch |
|
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Окт 19, 2006 11:05 pm Заглавие: |
|
|
абе по-скоро е само като концепция това.
механиката на стругар със шаблон ,може и на лазер с двг-та. също има и опастност да се окъсят две съседни.качествени платки трябва да се ползват.
в чертежа има разминаване около 0,2мм малко ,не че има значение де.
прогресор , мерси за забележката ама съм лепнал някакъв вирус и въобще не съм си играл да проверявам екселските таблици,само ги разширих и ги нацъках набързо.ще ги проверя
ПС:
гледам на сайта му пише версия 2.3
http://www.platenspeler.com/homepage/uk_index.html |
|
|
 |
Teodor Gugulanoff BG Audio Team™

Регистриран на: Aug 04, 2004 Мнения: 885 Местожителство: Троян / Априлци
|
Пуснато на: Чет Окт 19, 2006 11:27 pm Заглавие: |
|
|
Сметки, спойки - ще ги нагодиш, тънкостта е механиката в този случай. Иначе е много яко да се ползва платка и смд, де факто - фул DIY атенюатор. Има потенциал това; ако успееш да го разработиш сигурно - няма да съжаляваш, макар и в по-дългосрочен план.... non-breaking type ... стойностите кой както иска да си избира, стига ти само механиката и конструкцията да предлагаш.
P.S. А за някои свръхпретенциозни люде (дето ги мързи да се размърдат на 2-3 метра) може на някакъв етап и моторизирана дистанционно управляема версия да се измисли ... _________________
What this world needs is a good 5 Watt amplifier ~ Paul Klipsch |
|
|
 |
Svetlin Iliev има опит

|
Пуснато на: Пет Окт 20, 2006 5:18 am Заглавие: |
|
|
Работата с моторчето не е проблем , но механиката не се знае дали ще се изпълни коректно.Може да ползваш дискче с направени 38 отвора и една съчма с пружина от другата страна .Но пак казвам че е пипкава работа.
Едит: А между другото ,аз не съм виждал СМД резистори от ред Е192.акива съм мяркал само в конвенционалния вариант с точност 0.5%(1%). |
|
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Окт 20, 2006 6:02 am Заглавие: |
|
|
Платката трябва да се рудира, иначе много бързо ще се износи.
Ако беше от София можех да ти покажа такава реализация, стерео с 64 позиции, но контактните полета са от монолитно сребро със специална сглобка. Плъзгача също е труден за реализация. Най малкия проблем са SMD-та та, макар че те трябва да са специални с нисъки 3-ти хармоник и шум. Изчислението е елементарно. Цената на такава галета е доста над 100$.
Велински е виждал галетата и може да ти каже че е трудно в домашни условия да се изработи такова нещо. |
|
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Окт 20, 2006 10:10 am Заглавие: |
|
|
можеш да пуснеш някоя снимка, въпреки че всичко вече ми доувира в главата. идеята за ползване на платка не е моя , това го бях видял в един чешки пасивен.
точно заради цената ми беше интересно да видя сложността пък и няма какво да правя и малко теоретизирам
понеже не е силова галета , натискът в/у пътечките ще е минимален , позиционирането също - въртенето ще е леко.
идеята на многото стъпки е именно намиране на оптималното звуково ниво което пък води до по-малкото въртене на галетата и оттам по-малко износване /и после в електрониката нямало психология /
ако се направи моторизирана , механичното позициониране просто отпада.в тоя вариант ъгъла м/у две съседни пътечки е 9,48градуса , а хода на цялата галета ~ 341,24 /тука има лека грешка която не е фатална/
при всички полужения върху контактите трябва да се нанесе някакво покритие най-малко заради окисляването.
ей сега ще напраскам два варианта на позиционирането, пък после на плъзгача. най-трудна за изработване ще е оста  |
|
|
 |
velinski BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Окт 20, 2006 10:36 am Заглавие: |
|
|
| Goro написа: | | Велински е виждал галетата и може да ти каже че е трудно в домашни условия да се изработи такова нещо. |
Галетата на Жоро е изродска! Аз поне досега не съм виждал такава страхотна инженерна конструкция! Според мен струва минимум 3 х 100$ за изработката и то без резисторите.
Любопитен съм как свири  |
|
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Окт 20, 2006 11:55 am Заглавие: |
|
|
ето го стандартния вариант за позициониране.
в жълто се виждат контактите
от връх до дол са 0,8мм , r=20,7mm , дебелина -2мм.
показвам го само като схема , чисти чертежи по-нататък
детайл:
1.-контра гайка
2.-винт
3.-съчма
4.-пружина
5-въпросната зъбчатка /по-скоро зъбгладка /-вероятен материал-бронз
6-основа - размери 58/58,5мм
ограничителя ще е отпред , да не се претоварва конструкцията
велински , за 64 стъпкова си трябва инжинерна мисъл и то каква....
тука ако се броят и междинните полужения са над 70  |
|
|
 |
Ivan Minkov има известен опит

Регистриран на: Feb 20, 2006 Мнения: 58 Местожителство: София Студент
|
Пуснато на: Пет Окт 20, 2006 12:33 pm Заглавие: |
|
|
Мисля, че доста добре се справяш!
Поздрави и продължавай!  _________________ www.vl-kukeri.hit.bg |
|
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Окт 20, 2006 12:48 pm Заглавие: |
|
|
продължавам
между няколко "весели чайчета" излезе и плъзгача /ротора/
пунктирите показват мястото на прегъване
това е при височина 5мм
значи 4 бройки + 4см отгоре - общо около 6см ще дойде - доста слим
широчина на контактната повърхност - 1,5мм /за да се застъпват две едновременно/
метала трябва да е еластичен , да се изолира от оста и да се позиционира по някакъв начин към нея. |
|
|
 |
velinski BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Окт 20, 2006 12:52 pm Заглавие: |
|
|
Плъзгачът трябва да е от някаква доста специална сплав, за да бъде едновременно мек и да не се поддава на деформация.
С неговата изработка ще имаш най-сериозен проблем.
Аз при едни мои опити преди години използвах контакт с платинен връх от някакво гигантско японско реле. Беше точно това, което ти трябва - много мек и пружиниращ и се деформираше страшно трудно. Беше с правоъгълна форма примерно 30 х 5 мм
Последната промяна е направена от velinski на Пет Окт 20, 2006 1:55 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
plevela има известен опит

|
Пуснато на: Пет Окт 20, 2006 1:04 pm Заглавие: |
|
|
Може да ви звучи глупаво, но на мен това ми прилича на превключвател на мултицет  |
|
|
 |
Nikolay_Hristov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Окт 20, 2006 1:44 pm Заглавие: |
|
|
| plevela написа: | Може да ви звучи глупаво, но на мен това ми прилича на превключвател на мултицет  |
Aми направи си от превключвател на мултицет пък  |
|
|
 |
|