Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Пуснато на: Вто Апр 05, 2005 5:38 pm Заглавие:
Не мисля, че трябва да се слагат филтри на изхода, мощността ще се намали значително, а параметричен еквалайзер е ненужно да се слага.
Както казваш, че искаш баса да прави гуфта-гуфта, това значи повишаването му с не по-малко от 20 децибела, най - добре 25.
За целта използвай някакав еквалайзер, като може да не направиш цялата схема, а само ниските честоти. Или да оставиш всичко, но да се настрои за ниски честоти, така ще можеш да ги настроиваш по- детайлно. Както разбирам не става въпрос за някакво Hi-end качество, спокойно можеш да използваш TDA 1524A. Тя представлява интегрален тонрегулатор, можеш да регулираш и силата на звука, изобщо има сравнително добри качества. Може да намалиш високите и да усилиш баса. Ако не е достатъчно силен - сложи още една последователно, но не знам дали ще стане, поне не съм пробвал. На първата ще настроиш почти на минимум нивото на сигнала, баса до край, а с втората ще рагулираш общото ниво. Всъщност не съм сигурен дали нивото трябва да е ниско, най-добре пробвай. ТHD е ниско и мисля, че няма да се усети.
Има една друга - КА2223 - тя е за петлентов еквалайзер, но може да регулира в малки граници - 12 децибела, всъщност това е достатъчно по принцип, но за теб май няма да е.
Пойграй си с резонансните кръгове и ги настрои на ниски честоти, но най-добре ще бъде с горната схема.
Потърси документациите им в нета, примерно в google:
TDA1524A datasheet пишеш или същото за другата и ще ги откриеш. Дадени са примерни схеми на свързване, които ако ги направиш както трябва ще бачкат.
Само внимавай да не прегрееш интегралата, когато ги спояваш, защото са чувствителни .
Иначе в нета има разни схеми за тонрегулатори с транзистори, но не знам какво качество дават, поне за интегралите всичко е ясно.
А иначе ако не ти се занимава с тия неща, можеш да сложиш един кондензатор успоредно на входа, така че да го свързва към масата и си готов. Примерно 1 микрофарад, ще изпробваш различни стойности най-добре, но не по-малко от 100 нано и не повече от 2-3 микрофарада, поне така смятам. Ако сигналът се понижи виж дали има някакво съпротивление, което да намалиш. Но не очаквай качеството да е много добро.
Айде, успех.
sexsa, ти си брутален тип несъмнено!
Начи слагаш го в гардероба и пробиваш една гоолема дупка странично. Да ИЗЛАЗЯ баса оттам:) Същевременно освен да излазя баса тя се явява фазоинвертор и да знаеш какъв бас само ще изкара нямаш си на идея.
Требе да си поиграеш и с количеството на дрехите в гардероба (количеството на ватата го наричат някои ламери:). Надуваш ДОКРАЙ и задължително слагаш еквалайзера (и него на макс съответно). И когато се отвори вратата на гардероба или на стаята, значи си постигнал големия бас...!
:)
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети