| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Removed

|
Пуснато на: Нед Фев 18, 2007 11:27 am Заглавие: Class A+B усилвател на акумулатори |
|
|
Намерих си тука доста изгоден източник на 12В 7Аh Акумулатори и започвам да се замислям дали да не направя от тях 2*36В захранване за следващия ми А+Б усилвател?
Идеята ми е усилвателя винаги да работи на акумулатори , без да е включено каквото и да е захранване от мрежата. Когато спаднат до някакво ниво да прави предупреждение че нивото е ниско, а когато падне още повече да сработва защита и да и изключва от товара и да включва към малко зарядно което да ги зарежда примерно за 8-12 4аса.Това ще е достатъчно от гледна точка на това че усилвателя ще се слуша по 2-3 часа на ден.
Плюсовете които аз виждам в тази идея са:
Липса на каквито и да е шумове от захранването.
Липса на големи трансформатори и кондензаторни групи.
По сериозения ток който могат да отдадът акумулаторите в пиковите моменти.
И разбира се не остава назад и идеята че това нещо става портативно.
Кеф ти музика на вилата , кеф ти в гората При нормалната консумация на едно А+Б ако не е много надут усилвателя ще държи 7-8 4аса...
Минусите за мен са:
Нуждата от периодично зареждане на акумулаторите.
Нуждата от периодичната им подмяна. Ако се слуша активно надали ще изтраят повече от година...
Какво мислите по въпроса?
(Акумулаторите идват на 15 лева парчето) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

Регистриран на: Aug 10, 2004 Мнения: 1467 Местожителство: В.Търново
|
Пуснато на: Нед Фев 18, 2007 12:43 pm Заглавие: |
|
|
звукът става по-твърд по принцип. нищо не пречи да пробваш  |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Фев 18, 2007 12:47 pm Заглавие: |
|
|
В кой абстрактен смисъл на "твърд звук" го казваш това ?
Че не става ясно по - добре ли е според теб или по зле  |
|
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

Регистриран на: Aug 10, 2004 Мнения: 1467 Местожителство: В.Търново
|
Пуснато на: Нед Фев 18, 2007 2:18 pm Заглавие: |
|
|
ами различно е. може и да ти хареса, може и да не ти хареса.
ефекта е същия когато имаш много големи капацитети в захранването и изключиш усилвателя- момента докато се разредят кондерите. |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Фев 18, 2007 5:33 pm Заглавие: |
|
|
Става става,
даже в момента проектирам свястна зарядна схема за акумулаторите. Като я направя ще я пусна за ползване че при акумулатори от този тип зарядната схема е задължителна ако искаш да им запазиш капацитета за дълго време. Трябва да спазиш условието да има равновесие между двете ти рамена на захранването и то при товар, а след време това условие ще става все по-непостижимо :) |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Фев 18, 2007 9:12 pm Заглавие: |
|
|
Честно казано условието за баланса между двете рамена ще е най големия проблем. Дори да се използват 6 абсолютно еднакви акумулатори рано или късно ще започнат да се различават.
Надявам се че ако взема 6 от една партида и ги разходвам по един и същ начин , зареждам по един и същ начин и прочее ще се запазят горе долу еднакви. Определено този тип захранване ще си остане само за ентусиасти , просто защото от време на време ще се налага поддръжка...
Зареждането го мисля с Л200 , като за всеки акумулатор да се грижи отделно зарядно.Това което не съм сигурен как да направя е защитата на акумулатора от преразреждане... |
|
|
 |
Svetlin Iliev има опит

|
Пуснато на: Нед Фев 18, 2007 10:44 pm Заглавие: |
|
|
| За преразреждане трябва да следиш напрежението върху тях и да го сравняваш с константа чрез един компаратор , който да ти сработва релето за изключване на консуматора. |
|
|
 |
|