| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Removed

|
Пуснато на: Чет Апр 12, 2007 4:36 pm Заглавие: За температурата |
|
|
| Направих усилвател клас А. Свири перфектно но температурата на крайните транзистори е поне 100 градуса- не се пипат. Ползвал съм KD503. Колектолния ток е в диапазона 0.8 - 1.3 А. Очаквах да изпуши след минути ама "той" за голяма моя изненада си работи. Кажете нормално ли е това, че до сега съм правил само клас АВ и такова нещо не съм срещал? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Чет Апр 12, 2007 4:57 pm Заглавие: |
|
|
| Ползвам фабричен усилвател класА.При мен не само транзисторите,но и радиаторите не могат да се пипнат.Все пак не са 100 градуса.Не ти помогнах,но евентуално малко успокоение. |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Чет Апр 12, 2007 5:07 pm Заглавие: |
|
|
| fogata написа: | | Ползвам фабричен усилвател класА.При мен не само транзисторите,но и радиаторите не могат да се пипнат.Все пак не са 100 градуса.Не ти помогнах,но евентуално малко успокоение. |
Напротив, помогна ми . Успокои ме! Благодаря! |
|
|
 |
Svetlin Iliev има опит

|
Пуснато на: Чет Апр 12, 2007 5:56 pm Заглавие: |
|
|
| Измери температурата на радиаторите. При транзисторни усилватели работещи в клас А около 85-90% от захранването се отдава върху радиатора под формата на топлина . Но все пак 100 градуса си е множко, това значи че при кристала е поне 130 градуса. Измери си го с термометър все пак. |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Чет Апр 12, 2007 6:07 pm Заглавие: |
|
|
| Svetlin Iliev написа: | | Измери температурата на радиаторите. При транзисторни усилватели работещи в клас А около 85-90% от захранването се отдава върху радиатора под формата на топлина . Но все пак 100 градуса си е множко, това значи че при кристала е поне 130 градуса. Измери си го с термометър все пак. |
Писах 100 градуса малко наизуст. Не съм го мерил, исках да кажа ,че е доста - направо много горещ но за мен свикнал с АВ усилватели. |
|
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Апр 12, 2007 6:08 pm Заглавие: |
|
|
| Измери температурата на корпуса на транзисторите (може и с китайски мултицет) и добави произведението на мощността по термичното съпротивление. Ако получената температура е по-голяма от допустимата, увеличи радиатора, така че да имаш запас, дори когато околната температура е 40 гр. Не разчитай на това, че KD503 е "железен". В кл. "А", разсейваната температура е максимална при липса на сигнал и намалява при максимална мощност, за разлика от кл. "Б", където е обратно. |
|
|
 |
Rumen Suvandjiev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Апр 12, 2007 6:37 pm Заглавие: |
|
|
| За да не може да се пипне, радиаторът трябва да е нагрят над 60 градуса. Преди всичко трябва да измериш дори приблизително температурата. Ако става дума за 60-70 градуса, проблем няма. |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Чет Апр 12, 2007 7:36 pm Заглавие: |
|
|
| Rumen Suvandjiev написа: | | За да не може да се пипне, радиаторът трябва да е нагрят над 60 градуса. Преди всичко трябва да измериш дори приблизително температурата. Ако става дума за 60-70 градуса, проблем няма. |
Повече от 70 градуса е но не много повече - термометъра ми е до 70 а накрая качва вече доста по-бавно и от това съдя ,че е малко над.За всеки случай ще сложа по-големи радиатори и се изключвам от Топлофикацията.
Опс! Вече влизам с ника си от къщи иначе бях от бачкането. |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Чет Апр 12, 2007 8:17 pm Заглавие: |
|
|
Аз бих сложил вентилатор  |
|
|
 |
Riptor има известен опит

![]()
Регистриран на: Oct 29, 2005 Мнения: 169 Местожителство: Благоевград
|
Пуснато на: Чет Апр 12, 2007 8:53 pm Заглавие: |
|
|
| Georgi написа: | Аз бих сложил вентилатор  |
Ако може да стане само с радиатори е по-добре. Може и да добавиш някоя перка да се включва само над определена температура..стига да имаш време за занимавка.  |
|
|
 |
Lozanov има опит

|
Пуснато на: Чет Апр 12, 2007 9:50 pm Заглавие: |
|
|
CDPSPSOV,
На мен поне понятията усилвател в клас А и вентилатор не ми се връзват. Смятам че Goro даде верният съвет - увеличи радиатора. |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пет Апр 13, 2007 9:27 am Заглавие: |
|
|
| momchill написа: | CDPSPSOV,
На мен поне понятията усилвател в клас А и вентилатор не ми се връзват. Смятам че Goro даде верният съвет - увеличи радиатора. |
Точно на това работя в момента. Благодаря. Аз на компа съм си "изтърбушил" всички вентилатори та ще взема на "свирката" да си сложа - да , ама не! Все пак благодаря на всички за помощта! |
|
|
 |
Rusin Atanasov има опит

Регистриран на: Oct 20, 2005 Мнения: 320 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Апр 13, 2007 1:00 pm Заглавие: |
|
|
Не само увеличената площ на радиатора е необходима, а и правилното циркулиране на въздуха в самия усилвател. Ако радиаторите са ти вътре е добре да има възможност да "увличат" студения поток и той вече затоплен свободно да преминава на горе и така цикъла се повтаря. Ребрата на радиаторите трябва да са вертикални. При някой компютърни платки радиаторите са с напречни срезове на охлаждащите ребра, което леко завихря потока и подобрява охлаждането. ако имаш възможност изнеси радиаторите вън от кутията, като за по голяма безопасност е добре да не са под напрежение. _________________ Made in home!
www.opelclub-bg.com/forum |
|
|
 |
Ivan Rachev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Апр 13, 2007 1:04 pm Заглавие: |
|
|
| ANKE написа: | | . Аз на компа съм си "изтърбушил" всички вентилатори ! | ... и този на захранването ли , я дай една снимка ? _________________ Etheraudio
BGaudio
Metropolisaudio
Министерство на Звука
.......срещу ми мишки църкат
като ме видят , познай къде си бъркат. |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пет Апр 13, 2007 2:54 pm Заглавие: |
|
|
| Ivan Rachev написа: | | ANKE написа: | | . Аз на компа съм си "изтърбушил" всички вентилатори ! | ... и този на захранването ли , я дай една снимка ? |
Него първи го махнах. Изнесъл съм диодните блокчета, транзистори, тиристори на един масивен но компактен радиатор закачен за кутията на захранването. Трудно ми е да го снимам, че трябва да го вадя от компа.
Три години вече съм с него - безпроблемно. |
|
|
 |
|