Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!

Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица

Реклама

Онлайн магазин

Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда

Реклама от Google

Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име

Forums

Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

www.bgaudio.org :: Преглед на тема - Активни филтри
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   Потребителски групиПотребителски групи   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Активни филтри

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Полупроводникови усилватели
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2007 11:29 am    Заглавие: Активни филтри Отговорете с цитат

Аз да ви питам, активните филтри за буфери винаги ли трябва да се правят с характеристика на Линквиц, т. е. това ачх се използва заради фазата според мен но не знам според вас ще има ли голямо значение ако е крива на Чебишев или Бътъруут.
Май никой няма да ми отговори Sad

Последната промяна е направена от Kosio на Нед Авг 05, 2007 11:03 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Removed

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2007 5:35 pm    Заглавие: Re: Активни филтри Отговорете с цитат

Активен филтър има на Поп Богомил двуетажния аз от там си закупих и съм много доволен.Направен е с полеви на входа и интегрална схема 071 регулира доста ниско-не се чува певеца а по-данни доколкото си спомням 18db. на октава го дават.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rollin
има известен опит
има известен опит

Местожителство: Първомай

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2007 8:58 pm    Заглавие: Re: Активни филтри Отговорете с цитат

klana написа:
Активен филтър има на Поп Богомил двуетажния аз от там си закупих и съм много доволен.Направен е с полеви на входа и интегрална схема 071 регулира доста ниско-не се чува певеца а по-данни доколкото си спомням 18db. на октава го дават.

Колко стотинки го купи и ако имаш дай малко повече инфо за него, че и на мене ми трябва.
Поздрави Wink
Върнете се в началото
Removed

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2007 9:22 pm    Заглавие: Re: Активни филтри Отговорете с цитат

Мисля че беше около 20-рка а ето и данни от упътването. Електронния филтър е подходящ за вграждане в автомобилни и стационарни Озвучителни системи. С възможност за регулиране на честотата oт40 Hz до 150Hz при 18 db на октава. Вx1 от предусилвател потенцио-метър за усилване Вx 2 oт кр. стъпало -изход зa тонколони. Изхода на филтъра се свързва към усилвателя на мощност. Smile
ПП захранващо напрежение от12до 30V. еднополярно

Последната промяна е направена от Removed на Пет Май 04, 2007 9:26 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2007 9:22 pm    Заглавие: Re: Активни филтри Отговорете с цитат

Моя въпрос беше за самият синтез на АФ. Защо използват кривата на Линквиц-Рейли
А иначе дай принципна схема, да го погледна Smile
Обаче на Поп богомил е егати скъпотията....

Последната промяна е направена от Kosio на Нед Авг 05, 2007 11:03 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Removed

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2007 9:37 pm    Заглавие: Re: Активни филтри Отговорете с цитат

Kosio написа:
Моя въпрос беше за самият синтез на АФ. Защо използват кривата на Линквиц-Рейли
А иначе дай принципна схема, да го погледна Smile
Обаче на Поп богомил е егати скъпотията....

Нямам принципна схема зел съм го готов, виж по дръгите магазини.
ПИРОТСКА 16 ЕКЗАРХ ЙОСИФ до пазара
Върнете се в началото
bis
има опит
има опит

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2007 11:50 pm    Заглавие: Re: Активни филтри Отговорете с цитат

Kosio написа:
Аз да ви питам, активните филтри за буфери винаги ли трябва да се правят с характеристика на Линквиц, т. е. това ачх се използва заради фазата според мен но не знам според вас ще има ли голямо значение ако е крива на Чебишев или Бътъруут.
Май никой няма да ми отговори Sad

Погледни и какво представлява всяка една от кривите и ще си отговориш сам на въпроса.
Върнете се в началото
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2007 9:35 am    Заглавие: Re: Активни филтри Отговорете с цитат

Знам какво представляват кривите, тази на чебишев може да се направи дори с по малко Q , ти им погледни фазовата разлика. Това което си го дал е само АЧХ, което в зависимост от честотните характеристики на говорителите е удобно да избираме.
Просто въпросът ми е за фазовата разлика на Линквитц? Smile

Последната промяна е направена от Kosio на Нед Авг 05, 2007 11:04 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2007 1:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Kosio, направи няколко филтъра на една тренажорна платка и ги чуй Very Happy .. това е най-добрия начин да разбереш кое как свири Wink
Върнете се в началото
haralanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Сря Юни 27, 2007 9:18 pm    Заглавие: Re: Активни филтри Отговорете с цитат

Kosio написа:
Просто въпросът ми е за фазовата разлика на Линквитц? Smile

Ако приложението на този тип филтър е за субуфер, то едва ли е от голямо значние дали ще избереш филтър на Линквиц, Бътъруорт и т.н.
С две думи, ако се използва в активна двулентова система, само четвърти ред филтър тип Linkwitz-Riley е фазово кохерентен. Фазовата разлика остава абсолютно една и съща при всички честоти, за сметка на големите промени на абсолютната фаза на сигнала (поне при условие, че толеранса на елементите на филтъра е много малък) и това е едно от най-важните условия за добро звучене. При кросоувър честотата нивото на сигнала е на -6dB.

Така че давай смело с филтъра и гледай да е по-стръмен, понеже някои говорители оцветяват кошмарно звука ако работят над определена честота, дори при нива от порядъка на минус 20-30dB, спрямо работния им диапазон.
Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Чет Юни 28, 2007 7:37 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Всички филтри от първи ред се описват с един и същи полином, но с различни коефициенти. От коефициентите се определя качествения фактор. Всеки тип филтър има собсвен качествен фактор. При Q=1, има изразен максимум в АЧХ, а при намаляване на Q <0,5 , ФЧХ и ГВЗ са близо до линейни. За всички филтри при -3dB, е завъртяна фазата на 45˚. Но наклона на фазовата характеристика е различен.
В крайна сметка обаче е важно какво ще се получи на изхода на озвучителното тяло. А то има поне още един филтър и някакво осово изместване на другия говорител. Интересна е крайната фазова и амплитудна характеристика на цялата система. Тя за съжаление не може да е идеална. "Сглобяването" в областта на разделителната честота е много тънка работа и е за предпочитане да се направи опитно.
Всяка рецепта за типа на филтъра може да се окаже неудачна за конкретния случай.

Последната промяна е направена от Goro на Пет Юни 29, 2007 9:13 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Юни 28, 2007 10:15 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен в супер-куфарите се ползва АЧХ тип Линквиц-Райли защото Q-факторът му е близко до граничният случай ( 0,5 ), известен още като критично демпфана система. Характеризира се с най-малки преходни процеси, които по мои наблюдения са много важни за звученето на ниските.

www.stivox.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит

МнениеПуснато на: Пет Юни 29, 2007 7:21 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Goro написа:
"Сглобяването" в областта на разделителната честота е много тънка работа е за предпочитане да се направи опитно.
Всяка рецепта за типа на филтъра може да се окаже неудачна за конкретния случай.

Прав си Горо наистина е много тънка работа и се прави опитно със много слушане. Изпробвал съм сумати схеми и рецепти без реално никакъв добър резултат докато избера правилната.
Синтеза на тези филтри на пръв поглед изглежда прост но реално е много сложен и със скрити капани поради голямият разнообразен избор и звученето на самият буфер.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Полупроводникови усилватели Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети