Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Kosio има сериозен опит

|
Пуснато на: Пон Апр 30, 2007 1:04 pm Заглавие: Една щуротия която тествах за сваляне на рез. честота |
|
|
Здравейте,
Понеже ми трябваше басов говорител с много ниска честота и не можах да открия такъв, реших да тествам един китайски говорител с мека окачена мембрана, който като изработка ( шпули, гънки, голям магнит, навивка в-ху Al и т.н.) изглежда доста качествено произведен. Единственият доста сериозен проблем беше че мембраната беше пластмасова от която не може да очакваме нищо добро . Честно казано направо ме беше яд че китайците правят такава разработка и най-накрая слагат една смотана мембрана. Та затова реших да я тествам като покрия мембраната с специялна шумоизолираща каучокова боя, за да дигна нейната маса и да намаля рез. честота (от физиката знаеме рез. честота на трептящата система зависи от масата и от еластичноста на окачването) И се получи... въпреки че като изпълнение ми се струва страшна глупост, боята увеличи масата и премахна самите вибрации на пластмасата. Понеже покритието седи леко на ситни гранули, като шагрен това даде здравина и на самата мембрана, почна да работи като един вид "бутало" на налягане без дразнещи "паразитни гърчове".
Вие какво ще кажете? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
jeronimo има известен опит

|
Пуснато на: Пон Апр 30, 2007 3:26 pm Заглавие: |
|
|
Като цяло без да се опита няма да се разбере какво ще стане.Щом целта ти била да свалиш резонасната честота,то тя каква беше и колко я свали?Аз смятам,че като се покачи масата на трептящата с/ма ще се покачи vas и ще се намали чувствителността на говорителя,но може и да не е така.Иначе похвала за ентусиазма,важното е да не си хвърлил пари на вятъра и да ти хареса на тебе резултата. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
BAC чете

|
Пуснато на: Съб Май 05, 2007 6:40 pm Заглавие: |
|
|
jeronimo написа: | Аз смятам,че като се покачи масата на трептящата с/ма ще се покачи vas и ще се намали чувствителността на говорителя,но може и да не е така.Иначе похвала за ентусиазма.... |
... Прав си и за двете предположения ... ще се намали чувствителността ако се увеличи масата на трептящата с-ма. и ... спада собствената рез. честота.
А ти приятелю си открил начина, по който можеш сам да си направиш пасивен излъчвател с доста ниска рез. честота. Трябва и лека преработка де /магнит и тнт/
Поздрави и успех в начинанието! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
100 BG Audio Team™

|
Пуснато на: Нед Май 06, 2007 8:40 am Заглавие: За масата |
|
|
Имай пре вид, че увеличавайки масата на мембраната, освен резонансната честота променяш и качествения фактор, а това обикновенно не е добре. При по-висок качествен фактор се увеличава времето на преходните процеси, което води до разливане на фронтовете. Освен това, повечето акустични оформления като бас-рефлекс, бандпас и т.н., се влияят силно от качествения фактор и изискват определени граници, в които той може да бъде. Към това се добавя и факта, че намаляването на чувствителността е доста значително, което значи, че за да получиш същото звуково налягане, трябва да подадеш по-голяма мощност на входа (ако намаляването на чувствителността е х пъти, увеличаването на мощността е х на квадрат пъти), а това увеличава натоварването и косвено влияе на надеждността на високоговорителя. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Ivan Rachev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Нед Май 06, 2007 9:05 am Заглавие: |
|
|
трудно се сещам за по-голяма невежeст от това да правиш един говорител по-тежък а не обратното  _________________ Etheraudio
BGaudio
Metropolisaudio
Министерство на Звука
.......срещу ми мишки църкат
като ме видят , познай къде си бъркат. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kosio има сериозен опит

|
Пуснато на: Нед Май 06, 2007 11:30 am Заглавие: |
|
|
Ivan Rachev написа: | трудно се сещам за по-голяма невежeст от това да правиш един говорител по-тежък а не обратното  |
Хах и аз трудно се сещам, ама говорител за 10лв... кво ми пречи ни ъкъл, ни образование.
От цялата работа ми се струва че просто му преместих голямите колена в АЧХ на по ниска честота. Чуствителноста спадна, а за динамиката не мога да кажа защото той и преди това я намяше.
Последната промяна е направена от Kosio на Нед Май 06, 2007 12:02 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nanko Rusev има сериозен опит

|
Пуснато на: Нед Май 06, 2007 12:01 pm Заглавие: |
|
|
Kosio написа: | Ivan Rachev написа: | трудно се сещам за по-голяма невежост от това да правиш един говорител по-тежък а не обратното  |
Хах и аз трудно се сещам, ама говорител за 10лв... кво ми пречи ни ъкъл, ни образование.
От цялата работа ми се струва че просто му преместих колената в АЧХ на по ниска честота. Чуствителноста спадна, а за динамиката не мога да кажа защото той и преди това я намяше. |
Темата щеше да има смисъл ако в крайна сметка китаеци си беше свършил работата ... да прави гюфта гюфта в някой голф. Успя ли ? _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kosio има сериозен опит

|
Пуснато на: Нед Май 06, 2007 12:26 pm Заглавие: |
|
|
Nanko Rusev написа: |
Темата щеше да има смисъл ако в крайна сметка китаеци си беше свършил работата ... да прави гюфта гюфта в някой голф. Успя ли ? |
Да прав си за китайците. Но едва ли бих похабил хубав говорител в това начинание, а и е безмислено да го правя! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Sylis трупа сериозен опит

Регистриран на: Jun 20, 2005 Мнения: 679 Местожителство: Лясковец (студент в София)
|
Пуснато на: Нед Май 06, 2007 3:36 pm Заглавие: |
|
|
Поне си се ориентирал какво не трябва да правиш и към какво да се целиш завбъдеще и най-малкото си понатрупал опит _________________
USB DAC PCM2706 + TDA1543
Red Pill
Full Range + 6 m Horn |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|