Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!

Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица

Реклама

Онлайн магазин

Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда

Реклама от Google

Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име

Forums

Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

www.bgaudio.org :: Преглед на тема - Една щуротия която тествах за сваляне на рез. честота
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   Потребителски групиПотребителски групи   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Една щуротия която тествах за сваляне на рез. честота

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Тонколони
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Апр 30, 2007 1:04 pm    Заглавие: Една щуротия която тествах за сваляне на рез. честота Отговорете с цитат

Здравейте,
Понеже ми трябваше басов говорител с много ниска честота и не можах да открия такъв, реших да тествам един китайски говорител с мека окачена мембрана, който като изработка ( шпули, гънки, голям магнит, навивка в-ху Al и т.н.) изглежда доста качествено произведен. Единственият доста сериозен проблем беше че мембраната беше пластмасова от която не може да очакваме нищо добро Smile. Честно казано направо ме беше яд че китайците правят такава разработка и най-накрая слагат една смотана мембрана. Та затова реших да я тествам като покрия мембраната с специялна шумоизолираща каучокова боя, за да дигна нейната маса и да намаля рез. честота (от физиката знаеме рез. честота на трептящата система зависи от масата и от еластичноста на окачването) И се получи... въпреки че като изпълнение ми се струва страшна глупост, боята увеличи масата и премахна самите вибрации на пластмасата. Понеже покритието седи леко на ситни гранули, като шагрен това даде здравина и на самата мембрана, почна да работи като един вид "бутало" на налягане без дразнещи "паразитни гърчове".
Вие какво ще кажете?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
jeronimo
има известен опит
има известен опит

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Апр 30, 2007 3:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Като цяло без да се опита няма да се разбере какво ще стане.Щом целта ти била да свалиш резонасната честота,то тя каква беше и колко я свали?Аз смятам,че като се покачи масата на трептящата с/ма ще се покачи vas и ще се намали чувствителността на говорителя,но може и да не е така.Иначе похвала за ентусиазма,важното е да не си хвърлил пари на вятъра и да ти хареса на тебе резултата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
BAC
чете

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2007 6:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

jeronimo написа:
Аз смятам,че като се покачи масата на трептящата с/ма ще се покачи vas и ще се намали чувствителността на говорителя,но може и да не е така.Иначе похвала за ентусиазма....

... Прав си и за двете предположения Smile ... ще се намали чувствителността ако се увеличи масата на трептящата с-ма. и ... спада собствената рез. честота.

А ти приятелю си открил начина, по който можеш сам да си направиш пасивен излъчвател с доста ниска рез. честота. Трябва и лека преработка де /магнит и тнт/ Smile

Поздрави и успех в начинанието!
Върнете се в началото
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2007 8:40 am    Заглавие: За масата Отговорете с цитат

Имай пре вид, че увеличавайки масата на мембраната, освен резонансната честота променяш и качествения фактор, а това обикновенно не е добре. При по-висок качествен фактор се увеличава времето на преходните процеси, което води до разливане на фронтовете. Освен това, повечето акустични оформления като бас-рефлекс, бандпас и т.н., се влияят силно от качествения фактор и изискват определени граници, в които той може да бъде. Към това се добавя и факта, че намаляването на чувствителността е доста значително, което значи, че за да получиш същото звуково налягане, трябва да подадеш по-голяма мощност на входа (ако намаляването на чувствителността е х пъти, увеличаването на мощността е х на квадрат пъти), а това увеличава натоварването и косвено влияе на надеждността на високоговорителя.
Върнете се в началото
Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2007 9:05 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy трудно се сещам за по-голяма невежeст от това да правиш един говорител по-тежък а не обратното Wink
Министерство на Звука
.......срещу ми мишки църкат
като ме видят , познай къде си бъркат.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2007 11:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ivan Rachev написа:
Very Happy трудно се сещам за по-голяма невежeст от това да правиш един говорител по-тежък а не обратното Wink

Хах и аз трудно се сещам, ама говорител за 10лв... кво ми пречи ни ъкъл, ни образование. Smile
От цялата работа ми се струва че просто му преместих голямите колена в АЧХ на по ниска честота. Чуствителноста спадна, а за динамиката не мога да кажа защото той и преди това я намяше.Smile

Последната промяна е направена от Kosio на Нед Май 06, 2007 12:02 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2007 12:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Kosio написа:
Ivan Rachev написа:
Very Happy трудно се сещам за по-голяма невежост от това да правиш един говорител по-тежък а не обратното Wink

Хах и аз трудно се сещам, ама говорител за 10лв... кво ми пречи ни ъкъл, ни образование. Smile
От цялата работа ми се струва че просто му преместих колената в АЧХ на по ниска честота. Чуствителноста спадна, а за динамиката не мога да кажа защото той и преди това я намяше.Smile

Темата щеше да има смисъл ако в крайна сметка китаеци си беше свършил работата ... да прави гюфта гюфта в някой голф. Успя ли ?

Bigger is Better !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя AIM Адрес Yahoo Messenger MSN Messenger
Kosio
има сериозен опит
има сериозен опит

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2007 12:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Nanko Rusev написа:

Темата щеше да има смисъл ако в крайна сметка китаеци си беше свършил работата ... да прави гюфта гюфта в някой голф. Успя ли ?

Да прав си за китайците. Но едва ли бих похабил хубав говорител в това начинание, а и е безмислено да го правя!
Върнете се в началото
Sylis
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит

Местожителство: Лясковец (студент в София)

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2007 3:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Поне си се ориентирал какво не трябва да правиш и към какво да се целиш завбъдеще и най-малкото си понатрупал опит

USB DAC PCM2706 + TDA1543
Red Pill
Full Range + 6 m Horn
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Тонколони Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети