Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
sandreto чете

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 6:29 pm Заглавие: quad 405- проблем !!! |
|
|
Здравйте на всички,
нов съм тук и да уточня- начинаещ съм. Видях, че тук начинаещите не ги толерирате. Все пак ще опитам да си задам въпроса и дано ми обърнете внимание.
Малко предистория. Лепил съм си сам платки на QUAD 405 преди 10-12 години. След монтажа и захранването им тръгнаха веднага. Схемата е реализирана като тази на рис.2 от http://bgaudio.org/images/upload/pic002.jpg със захранване след кондензаторите "+-" 46 В
И сега към проблема. Пускам усилвателя и си тръгва нормално, но в един хубав момент чувам леко изпукване в едната тонколона и съоптветния канал изчезва, т.е не свири колоната, а другия си работи на "пушка". При това положение с уред отчитам "-" 30 В на изхода спрямо маса. От друга страна захранването кляка и вече показва "+-"35 В. Интересното е, че след няколко последователни вкл/изкл на захранването всичко се оправя, т.е почва да работи нормално въпросното стъпало. Това продължава, докато пак не се чуе онова ПУК и пак изчезва.
Значи мерил съм всички транзистори, като съм ги свалял един по един- работят. Диодите ВД3-ВД6 също са изправни. След ценерите меря по 12В. Предполагам, че са наред и те. И сега не знам къде да диря проблема. Нали съм си "слаб" тук реших да се допитам до Вас. Дано някой помогне и ме насочи какво да проверя. Благодаря предварително. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Fenkiller трупа сериозен опит

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 6:44 pm Заглавие: |
|
|
Разгледай си добре платката!
Много ми прилича на прекъсната пътечка или лоша спойка (иначе няма логика ту да работи ту да не работи!)
Провери си и припой наново R30 и R31 , разсейват доста голяма мощност и имат свойството да се саморазпояват (виждал съм го наживо) ако не могат да топлоотдадат добре.
Успех! _________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sandreto чете

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 7:06 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря за бързия отговор. Понеже платката бе разкачена веднага прекарах с поялника спойките, също свалих въпросните резистори и ги мерих- добре са. Не съм проверил пистите, но на поглед изглеждат нормално. Закачих сега платката и работят и двата канала. Чакам отново онова ПУК и почвам да меря. Ще я сваля ако требе и ще проверя една по една всички писти. И ето сега в този момент отново изчезна въпросния канал. Мамка му
Понеже не зная къде какви напрежения да меря и така ми е още по трудно.
Кабела от изхода съм го вързал на ръка с този на колоната. Като го допирам направо искри. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sandreto чете

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 7:13 pm Заглавие: |
|
|
На пипане бобината L2 доста грее. За сравнение на другото стъпало може да се каже, че е "студена" . И откъде това постоянно напрежение на изхода. Ето сега тръгна пак  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 7:23 pm Заглавие: |
|
|
А каква е схемата на захранването? Вероятно е с псевдо-маса.
Може някой транзистор да пробива след известно време. Ако захранването е с псевдо-маса, това може да е причината. _________________ "Не съм достатъчно млад за да знам всичко" Б. Шоу |
|
Върнете се в началото |
|
 |
vankata_r има опит

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 7:33 pm Заглавие: |
|
|
Някаде в сайта на младконструктор имаше схема на въпросното стъпало, там ако не се лъжа имаше и контролните точки с необходимите напрежения, намери я и измери да провериш вси1чко нормално ли е... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sandreto чете

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 7:43 pm Заглавие: |
|
|
Начинаещ съм и това "псевдо-маса" не ми е ясно. Ето как съм го резлизирал. Дано да няма смях само, хихихихи
Трафа трябва да осигурява "+-" 35В спрямо маса (средната точка на вторичната намотка). Аз нямах подходящ траф и съм го правил от два отделни. Така. Първичните намотки и на двата трафа са паралелно и на тях отива 220В. Два от краищата на вторичните намотки са на късо и това ми е масата, а дугите два края към греца. След греца има два кондензатора по 10000 микро вързани към "+" и "-" спрямо маса. Така това чудо работи доста години. Не съм имал проблеми.
П.С. Пак правих замерване на захранването след кондензаторите. Значи, пада захранването на "-". Отива на 35В, а това на "+" си е 46В. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
SlowDead има известен опит

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 9:24 pm Заглавие: |
|
|
И аз имах същия проблем но с друга схема....
бях го оправил но точно сега не се сещам как .. ако се сетя веднага ще ти пиша... само че при мене ставаше следното ... когато слушам тихичко беше всичко ок .. но когато увелича на макс и правише пук и -30 волта след това изкл. и пак вкл. захранването и пак работи докато не увелича и пак пук и същата работа ... схемата я захранвах със +-36 волта.. но това няма значение зависи от съпротивлението на колоната (нали тя се явява като товар) както и от трафа колко е добър.. ако е по-мощен ще пада по-малко напрежението
и защо си свързал масите на 2-та трафа в една точка... нека да са по отделно ... така ще можеш и мостово да си използваш у-теля ако решиш 
Последната промяна е направена от SlowDead на Пон Авг 27, 2007 9:28 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sandreto чете

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 9:27 pm Заглавие: |
|
|
Още нещо. Спре ли стъпалото да работи, пада на напреженеие върху R23 става почти 35В и грее много силно.
Когато стъпалото работи нормално пада е около 4В. Някои да има на идея защо све получава така? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
SlowDead има известен опит

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 9:30 pm Заглавие: |
|
|
смени транзистор 3 и 4 с други .. предполагам те правят някаква мизериика там  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sandreto чете

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 9:33 pm Заглавие: |
|
|
До SlowDead. Всеки от трафовете осигурява 35В и са без средна точка на вторичната намотка. Ето защо двата края на вторичната съм ги вързал накъсо и така осигурявам по 35В към другите два края. Дано се изразих разбираемо. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Feinde има известен опит

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 9:36 pm Заглавие: |
|
|
Може и кондензатори да ти прават проблема подмени ги особенно в обратните връзки и тези покрай ОУ. Евентуално студена споика и ако всичко е наред и няма студена споика и кондензаторите са подменени започваи транзисторите без да ги мериш направо подменяваш един по един. Последното е най-вероятно та може и от него да почнеш подмени всички транзистори. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sandreto чете

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 9:37 pm Заглавие: |
|
|
Току що ги бях свалил и пак ги мерих- всичко точно. Сега ще проверя дали имам налични. Ще ги заменя и ще направя нов опит.
Благодаря на всички за мненията. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sandreto чете

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 10:41 pm Заглавие: |
|
|
Утре ще продължа, че вече ми писна. Пък и може да извадя по- голям късмет. Отново благодаря на всички за постовете им. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 5:37 am Заглавие: |
|
|
Захранването ти не е с псевдомаса, а класическо. Тогава това спадане на едното напрежение е много опасно. За това работи без товар. Причините могат да са много. Няма рецепта. До като стъпалото е в нормално състояние, почукай платката за да видиш дали причината не е студена спойка.
При проявяване на дефекта (товара си го изключил) пипай с пръст върху транзисторите за да определиш дали се загряват допустимо и мери напреженията на преходите им. Не е нужно да подаваш сигнал. Може да е всеки от елементите. Ако някой от елементите се загрява много, изключи и след като изстине, продължи. Може да пуснеш захранването през резистори - например 10 ома / 10 вата. Ако върху прехода Б-Е на някой транзистор има отпушващо напрежение >1в, значи е за смяна. В режим на "покой", горния краен транзистор е запушен. Сложи цокъл на операционния усилвател и го смени. Провери и напреженията към него. _________________ "Не съм достатъчно млад за да знам всичко" Б. Шоу |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|