Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
тука наскоро имаше лек спор за чувствителност и начин на свързване на говорителите. и се замислих. за около 1 час. И стигнах до невероятния извод, че разлика няма. (Естествено, това съвсем елементарен извод де).
Та каква идеята. Ами връзваш двата говорителя последователно и подаваш 1Вт. Тя се разпределя между двата говорителя, всеки получава по 0,5 Вт, издава звук с 3дБ по-слаб от когато е сам, заедно двата говорителя правят поне 3 дБ повече от това което самия той излъчва (т.е. нивото на звука се връща отнова на нивото което има сам говорител с 1Вт сигнал). При правилно разположение, може да се получат още 3 дБ отгоре. (Имаше някъде изследване по тоя въпрос).
Ами сега като ги свържем паралелно сичко е абсолютно същото.
Разлика все пак има и тя е в чувствителността която се получава при подаден 2,83V входен сигнал. Тогава вече разлика наистина има. При последователно свързване, чувствителността спада с 3дБ (ако не е и с 6дБ, не съм сигурен и не ми се смята), а при успоредно се качва с 6дБ. Е, ама да питам аз, к'ва ти е далаверата от това, след като твоя усилвател така и така е оразмерен за ватове, а не за напрежение. Защото при успоредно свързване се черпи по-голям ток (т.е. по-голяма мощност) и съответно усилвателя трябва да издържи.
Така, че разлика няма как ще ги свържеш, зависи какъв товар ти трябва. Ако ти трябва товар 8 ома, ще направиш два 4 ома последователно. Ако ти трябва 4 ома, то тогава два 8 ома успоредно. И не се притеснявайте, че сте ги вързали еди как си.
Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 7:04 am Заглавие: 100
Разликата е, че се променя качествения фактор при свързване последователно, защото всеки от говорителите служи като последователно свързано съпротивление за другия и променя електрическия Qe, а от там и Qt. За ниските се сещате до къде води това ако обема е оразмерен за Q-фактора на единичен високоговорител, а и при средни и високи качествените фактори имат значение за звученето. За това се препоръчва високоговорителите да се свързват успоредно. Е, в някои случаи, когато няма друг избор, може и последователно, но трябва да се изчисли или измери общия Q-фактор. И да се чуе звука на средните и високите как се е получил. Друг нудастатък на последователното свързване е, че пада надеждността-при изгаряне на единия високоговорител, млъкват и двата.
хм, това с факторите беше добро. но това трябва да се вземе под предвид когато се изчислява колоната, както се взема под предвид, че ако са два и са вързани на една равнина с еднаква фаза, то Vas им е удвоен.
А иначе относно това за последователно свързани намотки. Ами предполагам, че ако ги изчислиш, ще видиш, че разликата не е огромна. Предполагам, че първо проблем ще ти стане окачването и масата на мембраната, а след това намотката.
Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 1:01 pm Заглавие:
Не ми е ясна материята, но симулационните програми не отчитат промяна в нужните обеми при различно свързване. Някой може ли да даде информация или препратка, как точно се променя качествения фактор при последователно свързване - расте или намалява?
Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 5:15 pm Заглавие: 100
Връзката между тоталния качествен фактор Qt, механичния качествен фактор Qm и електрическия Qe се дава от изразът:
1/Qt={1/Qm} + {Re/[Qe(Re+Rg)}
Тук Re представлява активното съпротивление на проводника, от който е навита звуковата бобина,
Rg e вътрешното съпротивление на генератора.
В нашия случай към Rg просто се прибавя и активното съпротивление на втория, последователно свързан говорител.
Справка:download, "Елентроакустика", "Озвучителни тела", стр.15
Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 5:28 pm Заглавие:
Чисто електрически погледнато си напълно прав.
Когато говорителите се поставят в близост един до друг обаче, те създават обща звукова вълна и могат да се разглеждат като един говорител с по-голяма площ на мембраната, върху когото се подава въпросният един ват. В този случай наистина се наблюдава повишаване на чувствителността, но то не е толкова грандиозно, колкото бихме искали...
Когато говорителите са сравнително малки, а броят им е 5 и повече, те не могат да създадат обща звукова вълна, когато са свързани синфазно. В такива случаи те се конфигурират в т.нар. Bessel array...
Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 9:44 pm Заглавие:
при TL се губи чувствителност и за това идеята е да се компенсира с паралелно свързване на драйверите...
И аз имам подобна идея ама пусто все пари не остават.
абе стига с тая чувствителност, бе, нищо не се променя освен чувствителността за 2.83V. Ама мен кво ми е за нея. Като се повиши тая чувствителност си трябва и по-мощен усилвател. Е, същото може да се постигне и с последователно свързване. Просто по-мощен усилвател, че да отдава повече мощност при по-малък товар.
Ако усилвателя ти е ограничен откъм напрежение, тогава ще ги вържеш успоредно не щото ти трябва повече чувствителност, а да може усилвателя да ти отдаде повече мощност върху тия говорители
Да не забравяме че в колите най-добре два говорителя успоредно щото става 2 ома.
Регистриран на: Aug 28, 2004 Мнения: 529 Местожителство: Студентски Град
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 8:59 pm Заглавие:
Дълго размишлявах, доста преди да пуснете темата и стигнах до следният извод :
1.При последователно свързване промяна във чуствителноста при 1 ват няма, само се увеличава двойно мощноста и импеданса на Озв.тяло.
2.При успоредно свързване чуств. се увеличава със 3дб при 2,83V,
но не и при 1 ват ! Също и така импеданса спада N-пъти
Това е според мен (надявам се и не само според мен) _________________ a.k.a. vitekk
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети