Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Здравейте,да задам аз един малко глупав въпрос,дано получа читав отговор Реализирал съм тази схема http://bgaudio.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=110 . Усилвателчето наистина звучи много приятно,но имам въпрос относно ватовете му.Значи,дават го по схема с +- 56V 250W ,аз го храня с +-52 волта и си мисля поне,че са достатъчни да изкарам 200W,трафа ми е 800W,мисля,че е достатъчен.Вземам аз един обикновен уред и меря в изхода на макс усилен с 4 ома говорител,като съм подал синусуидален сигнал на входа на усилвателя 50Hz и при 28 волта в изхода,колкото поне според мен трябва да са 200W ми вади ток едвам под 4 ампера.Като умножим 4 ампера по 28 волта никак не прави 200 вата и ако с тези корави транзистори и това яко захранване вадя едва,едва 90-100 вата,де да знам,някак смешно ми става,дори направо жалко.Та въпроса ми е,къде греша и дали греша всъщност
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 3:37 pm Заглавие:
Опъши какво ползваш за източник на сицнала. Измерването на мощността не се прави така , като ти си мислиш. За да получиш адекватно измерване ти трябва генератор, чрез който да подадеш входен сигнал на усилвателя с честота 1kHz и на изхода на усилвателя да включиш не говорител а активно съпротивление (резистор ) с достатична мощност и нужното съпротивление т.е. 4Ома. След това има значение с какъв уред мериш. Лесно може да го измериш като използваш стрелкови уред.
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 4:54 pm Заглавие:
Тока можеш да го измериш и като следиш пада на напрежение върху товара А за изходната мощност /не съм сигурен дали е така в случая/ можеш да ползваш Uизх^2/R, като ползваш ефективна стойност за изходното напрежение... Моля да ме поправите, ако не е така...
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 5:20 pm Заглавие:
Точно така bachelor, измерва се пада върху резистора и след това от формулата че P=U^2/R се смята мощността. Обаче има условие резистора да е точен или поне с известно съпротивление, понеже от него зависи точността на измерването.
Регистриран на: Sep 03, 2005 Мнения: 93 Местожителство: Stara Zagora
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 8:07 pm Заглавие:
Svetlin Iliev написа:
Точно така bachelor, измерва се пада върху резистора и след това от формулата че P=U^2/R се смята мощността. Обаче има условие резистора да е точен или поне с известно съпротивление, понеже от него зависи точността на измерването.
Регистриран на: Sep 03, 2005 Мнения: 93 Местожителство: Stara Zagora
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 8:26 pm Заглавие:
subsonic написа:
Svetlin Iliev написа:
Не трябва ли да е P=U^2/2R
Всъщност сега прочетох поста по обстойно и си напълно прав Тази формула която съм дал е за максималната стоиност на напрежението в изхода(например като се измерва с осцилоскоп).А с уреда е само R в знаменателя
Ееее,стига де,направо ме шашнахте,дали тока,който меря с уреда е постоянен или променлив,разбира се,че е променлив,меря променливия ток в изхода с последователно свързан амперметър на един говорител .Знам я формулата за изходното напрежение на квадрат,разделено на товара,в случая-4 ома,има и още няколко подобни формулки,но просто не знам и аз как точно се мери мощността и за това питам.Мерил съм и с 1kHz синусуидален сигнал (но тогава предполагам,че обикновения цифров уред не мери никак точно вече,нали са за променливи честоти 50Hz) на входа,пак имам 28 волта в изхода (предполагам,че това е ефективна стойност,нали с обикновен мултицет това меря всъщност) и около 4 ампера ток.Сигнала го подавам от компа с програмка генератор,саунд картата е креативче,Live Digital,не е от най-коравите,ама пак не е и баш от най-голямата мизерия Извинявам се,че съм отворил малко глупава тема може би,но идеята ми беше да си пиша въпроса към една друга тема,ама явно нещо не съм нацелил копчетата
Пуснато на: Чет Фев 14, 2008 10:53 am Заглавие:
Импеданса на говорителя съобще не е 4 ома при 50 Hz. И тогава пада върху амперметъра оказва доста голямо значение. Такива неща се мерят с еквивалентен товар и на друга честота. И като цяло се мери напрежението а не тока. Можеш да пробваш вместо високоговорител да сложиш един резистор, тогава вероятно ще измериш каквото очакваш.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети