Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!

Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица

Реклама

Онлайн магазин

Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда

Реклама от Google

Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име

Forums

Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

www.bgaudio.org :: Преглед на тема - Въпросче?
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   Потребителски групиПотребителски групи   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпросче?

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Полупроводникови усилватели
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Niki85el
чете и пита
чете и пита

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Нед Фев 10, 2008 3:17 pm    Заглавие: Въпросче? Отговорете с цитат

Здравейте,да задам аз един малко глупав въпрос,дано получа читав отговор Smile Реализирал съм тази схема http://bgaudio.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=110 . Усилвателчето наистина звучи много приятно,но имам въпрос относно ватовете му.Значи,дават го по схема с +- 56V 250W ,аз го храня с +-52 волта и си мисля поне,че са достатъчни да изкарам 200W,трафа ми е 800W,мисля,че е достатъчен.Вземам аз един обикновен уред и меря в изхода на макс усилен с 4 ома говорител,като съм подал синусуидален сигнал на входа на усилвателя 50Hz и при 28 волта в изхода,колкото поне според мен трябва да са 200W ми вади ток едвам под 4 ампера.Като умножим 4 ампера по 28 волта никак не прави 200 вата и ако с тези корави транзистори и това яко захранване вадя едва,едва 90-100 вата,де да знам,някак смешно ми става,дори направо жалко.Та въпроса ми е,къде греша и дали греша всъщност Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlin Iliev
има опит
има опит

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Фев 10, 2008 3:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Опъши какво ползваш за източник на сицнала. Измерването на мощността не се прави така , като ти си мислиш. За да получиш адекватно измерване ти трябва генератор, чрез който да подадеш входен сигнал на усилвателя с честота 1kHz и на изхода на усилвателя да включиш не говорител а активно съпротивление (резистор ) с достатична мощност и нужното съпротивление т.е. 4Ома. След това има значение с какъв уред мериш. Лесно може да го измериш като използваш стрелкови уред.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bachelor
има опит
има опит

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Фев 10, 2008 4:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Тока можеш да го измериш и като следиш пада на напрежение върху товара Smile А за изходната мощност /не съм сигурен дали е така в случая/ можеш да ползваш Uизх^2/R, като ползваш ефективна стойност за изходното напрежение... Моля да ме поправите, ако не е така... Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Svetlin Iliev
има опит
има опит

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Фев 10, 2008 5:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно така bachelor, измерва се пада върху резистора и след това от формулата че P=U^2/R се смята мощността. Обаче има условие резистора да е точен или поне с известно съпротивление, понеже от него зависи точността на измерването.
Върнете се в началото
subsonic
има известен опит
има известен опит

Местожителство: Stara Zagora

МнениеПуснато на: Нед Фев 10, 2008 8:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Svetlin Iliev написа:
Точно така bachelor, измерва се пада върху резистора и след това от формулата че P=U^2/R се смята мощността. Обаче има условие резистора да е точен или поне с известно съпротивление, понеже от него зависи точността на измерването.

Не трябва ли да е P=U^2/2R Question
Върнете се в началото
subsonic
има известен опит
има известен опит

Местожителство: Stara Zagora

МнениеПуснато на: Нед Фев 10, 2008 8:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

subsonic написа:
Svetlin Iliev написа:

Не трябва ли да е P=U^2/2R Question

Всъщност сега прочетох поста по обстойно и си напълно прав Wink Тази формула която съм дал е за максималната стоиност на напрежението в изхода(например като се измерва с осцилоскоп).А с уреда е само R в знаменателя Embarassed
Върнете се в началото
lz1wvm
чете

Местожителство: Слънчев Бряг

МнениеПуснато на: Нед Фев 10, 2008 10:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

токът който мериш с уреда постоянен ли е или променлив Wink
Върнете се в началото
Niki85el
чете и пита
чете и пита

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Сря Фев 13, 2008 11:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ееее,стига де,направо ме шашнахте,дали тока,който меря с уреда е постоянен или променлив,разбира се,че е променлив,меря променливия ток в изхода с последователно свързан амперметър на един говорител Smile .Знам я формулата за изходното напрежение на квадрат,разделено на товара,в случая-4 ома,има и още няколко подобни формулки,но просто не знам и аз как точно се мери мощността и за това питам.Мерил съм и с 1kHz синусуидален сигнал (но тогава предполагам,че обикновения цифров уред не мери никак точно вече,нали са за променливи честоти 50Hz) на входа,пак имам 28 волта в изхода (предполагам,че това е ефективна стойност,нали с обикновен мултицет това меря всъщност) и около 4 ампера ток.Сигнала го подавам от компа с програмка генератор,саунд картата е креативче,Live Digital,не е от най-коравите,ама пак не е и баш от най-голямата мизерия Smile Извинявам се,че съм отворил малко глупава тема може би,но идеята ми беше да си пиша въпроса към една друга тема,ама явно нещо не съм нацелил копчетата Very Happy
Върнете се в началото
bachelor
има опит
има опит

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Фев 14, 2008 1:15 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ние незнаем как си мерил Wink Ами като ги знаеш формулките сметна ли си колко е? Wink Имам чувството, че не разбрах много от последния пост Neutral whatever...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Фев 14, 2008 10:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Импеданса на говорителя съобще не е 4 ома при 50 Hz. И тогава пада върху амперметъра оказва доста голямо значение. Такива неща се мерят с еквивалентен товар и на друга честота. И като цяло се мери напрежението а не тока. Можеш да пробваш вместо високоговорител да сложиш един резистор, тогава вероятно ще измериш каквото очакваш.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Полупроводникови усилватели Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети