Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
but чете и пита
|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 9:02 pm Заглавие: Клас А. Избор на схема??? И особенности по конструкцията! |
|
|
Здравейте. Имам няколко схеми на "масата" и се чудя.
Реших, че ми трябва клас А транзисторно стъпало и харесах схема - да е сравнително проста. Death Of Zen (DoZ)
Направих платка на OrCad-a и пак попрочетох и се сетих че не искам кондензатор в изхода..
Разлистих пак нета - друга схема, само че с PNP ( биполярни да, ама PNP от къв зор) За симетрия може би с другия драйвер.
DoGC е клас AB - супер е, ама искам да се топля
От форума не намерих чист клас А без кондензатори (не Push-pull) . Извинявам се, ако има такава схема, четох доста.
За ОТ сглобявам "роговете" с FR10. ( наистина ли трябва да са без винтове)
Последната промяна е направена от but на Сря Яну 21, 2009 9:51 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
Върнете се в началото |
|
|
but чете и пита
|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 9:15 pm Заглавие: |
|
|
Май ще е това ама ми идва по- мощничко |
|
Върнете се в началото |
|
|
StefanStefanov BG Audio Team™
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Nanko Rusev има сериозен опит
|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 10:51 pm Заглавие: Re: Клас А. Избор на схема??? |
|
|
but написа: |
За ОТ сглобявам "роговете" с FR10. ( наистина ли трябва да са без винтове) |
Ако имаш време да чакаш и искаш да си спестиш работа по финиша _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
al_bundy316 не знае къде се намира и какво говори
|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 11:07 pm Заглавие: |
|
|
Мога да кажа, че първата схема, която си дал e класика и определено свири доста добре. Правил съм я преди няколко години и е супер. Кондензатора в изхода не бива да те притеснява. Едва ли ще усетиш голяма разлика в звука. Поне аз не усетих. Но повече може би ще те впечатли ето тази схема
Тази също съм я правил и мисля, че е достоен конкурент на много лампови усилватели. Само трябва да смениш крайните транзистори с по-добри (2SC5200 например) и си готов. Крайните бая греят, но все пак е клас А Успех! |
|
Върнете се в началото |
|
|
but чете и пита
|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 11:52 pm Заглавие: |
|
|
Благодарности! Схемата от горния пост е с достъпни елементи - това е супер. Изглежда външно като от сайта на Elliot http://sound.westhost.com/projects-1.htm. Но пък не е посочена като проект там...
Като се замисля схемата няма значение .) Ако подсигуря захранването и радиаторите схеми могат да се пробват всякакви...
Някой да е пробвал тороидални от тези за осветлението ( лошо че само 12 V) - по- евтини са около 45-6 лева са в бриколаж 150VA |
|
Върнете се в началото |
|
|
radev има опит
|
Пуснато на: Нед Мар 02, 2008 12:01 pm Заглавие: |
|
|
but написа: |
Някой да е пробвал тороидални от тези за осветлението ( лошо че само 12 V) - по- евтини са около 45-6 лева са в бриколаж 150VA |
Разбира се че стават стига да те удовлетворяват,стига да са навити от няколко паралелни намотки,като ги вържеш последователно например две по две за двуполярно,стига после да те удовлетворява по ток |
|
Върнете се в началото |
|
|
Zlatan Kitanov има опит
|
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 4:22 pm Заглавие: |
|
|
Не разбирам от схемотехника, но имам Power Follower по схема на Pavel Macura с DoZ преамп, изработен от bezobraznia, версия за 4 омови ОТ. Свири много добре, грее също така добре. Схемата на усилвателя е на сайта на Род Елиът.
Последната промяна е направена от Zlatan Kitanov на Пет Май 01, 2009 6:16 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
Върнете се в началото |
|
|
but чете и пита
|
Пуснато на: Вто Мар 11, 2008 5:43 pm Заглавие: малко встрани |
|
|
Някой има ли по-задълбочени наблюдения относно кондензатори електролитни ?! Интересен параметър-Current ripple AC.
Трябва да избера например от следните Panasonic или Nichicon
Това дали е допустимия пиков ток ? |
|
Върнете се в началото |
|
|
niksn чете и пита
|
Пуснато на: Вто Мар 11, 2008 10:11 pm Заглавие: |
|
|
Гледам, че си започнал с проекти на Род Елиот - разгледай проект 03Б.
Чул съм предшественикът му, проект 03А и дори на ниски нива звучеше повече от благо като за 100 ватов усилвател. Предполагам и със клас-А варианта ще бъде така. Който и негов проект да избереш няма да сбъркаш, пич е. |
|
Върнете се в началото |
|
|
but чете и пита
|
Пуснато на: Вто Мар 11, 2008 10:21 pm Заглавие: |
|
|
niksn съгласен съм с теб - сайта на човека е без аналог - схеми и описания както си требе. Ще ползвам неговия опит с захранващия блок.
За усилвателя "JLH подобрен" даденото захранване с LM338 не ме радва.
А на Род клас А-то е с кондензатор в изхода- не ми се прави такъв (не ги харесват в форума, не че съм чувал...).
!?! Чудя се от горната схема ако махна 2 от крайните (2А ток на покой) какво друго требе да се промени ? |
|
Върнете се в началото |
|
|
niksn чете и пита
|
Пуснато на: Вто Мар 11, 2008 11:37 pm Заглавие: |
|
|
Къде го видя тоя кондензатор в изхода бре, че нещея да свирне и на мен да се покаже.
Разгледай хубаво проекта, отгоре съм го дал като линк под надписа 'проект 03Б', явно не си го забелязал.
http://sound.westhost.com/project3b.htm |
|
Върнете се в началото |
|
|
but чете и пита
|
Пуснато на: Сря Мар 12, 2008 12:30 am Заглавие: |
|
|
Благодаря ти, ама посочената от теб схема съм я разглеждал- самият автор казва така: за тези за който DoZ е прекалено проста - на ви схема.
..)) Имах предвид DoZ че има кондензатор. А ти ако продължаваш така ще ме откажеш от JLH . Тъкмо му подбрах всички компоненти... Платката правя и....сега друга схема
подобрен JLH
|
|
Върнете се в началото |
|
|
niksn чете и пита
|
Пуснато на: Сря Мар 12, 2008 9:49 pm Заглавие: |
|
|
Ами че ти го пробвай и си прецени бре. Чуй го този, пък направи друг пробен-чуй него. Който ти хареса него оставяй накрая в кутията, захранванията им са горе-долу еднакви, тъй че едва ли ще имаш ядове. (да им се не види 5-те волта )
Аз спирам, че 'темата' се обърна в чат м/у двама човека. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Stanislav Bratanov има опит
Регистриран на: Feb 08, 2006 Мнения: 285 Местожителство: Стара Загора/Варна
|
Пуснато на: Сря Мар 12, 2008 10:15 pm Заглавие: |
|
|
Най-добрия транзисторен усилвател който съм чувал е този:
http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=&threadid=66822&highlight=
Забележи че сигнала се усилва единствено от 1 усилвателен елемент. За изходен кондензатор ти препоръчвам ROE, ELNA, задължително байпаснати с бърз неполярен кондензатор(полипропилен, стирофлекс, etc).
Наблегни силно на захранването и охлаждането. _________________ "Само в най-простото може да се вмести най-сложното"- Джунджи Кимура |
|
Върнете се в началото |
|
|
|