Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
gyaurov има опит

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 5:34 pm Заглавие: Шумоизолация на комп. |
|
|
Знам, че въпросът е дискутиран, но искам да го задам отново, защото не може да ми се изясни тая работа.
Най-добрият вариант е да се премести компа в другата стая. ОК ама при мен това ще стане много трудно. Ще трябва да разглабям кухнята, да поизкъртя малко стена и да пусна някои доста дълги кабели като този за монитора - минимум 3м.
Варианта с безшумните вентилатори и водните охлаждания намалява шума и аз донякъде съм го изпълнил, но не ме задоволява. Пак си има шум от ЦД, хард, пак се чуват тихичко разните му там перки.
Варианта за който питам е дали може да се направи някаква допълнителна шумоизолираща кутия с някакви въздуховоди, за да може да минава въздушен поток през компа и като как трябва да изглеждат тези неща?
Дали има нещо по-добро? Виждал съм китове за шумоизолация на писита. Не знам дали работят. Има части в тях, които пълнят празни пространства в кутията и такива, които облепят стени и подобни. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nanko Rusev има сериозен опит

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 6:16 pm Заглавие: Re: Шумоизолация на комп. |
|
|
Помисли за варианта мини-конфигурация с един (или без) вентилатор и с 2.5" диск. _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
напуснал чете и пита

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 6:23 pm Заглавие: |
|
|
За да няма шум трябва да намалиш механичните елементи до минимум. Например замяна на всички радиятори които имат вентилатор отгоре с много по-големи радиятори, за пасивно охлаждане. За харддиск - най-добре такъв с флаш памети по него, но е безумно скъп... Най-добре се получава работата с харддиска като вземеш някъв бавен сигейт, те са достатъчно тихи. Всички хардове имат настройка на AAM (Automatic Acoustic Management) - с тая настройка забавяш скоростта на местене на главите колкото се може повече - така изчезва шуменето като чете, но се забавя. Освен това харда се захваща с меки връзки вътре в кутията. Това гарантира минимален шум. Бива да се остави един 120мм вентилатор с втулков лагер на бавни обороти да изкарва топлия въздух от кутията. Това гарантира стабилна и безшумна работа на цялата кутия. Вентилатора също бива да се захване с мека връзка - като тази например - http://www.modreactor.com/News/Coolink-Anti-Vibration-Bolts.html |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 6:44 pm Заглавие: |
|
|
Това ще свърши работа за процесора стига да не е някоя печка
Това ще ти замени захранването и на татък с харда ти дадоха идея как да се бориш
Но ти препоръчвам и пасивно на видео картата както и отворена кутия или да си направиш открито шаси |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Alexander Gekov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 6:46 pm Заглавие: |
|
|
А какво ще кажете за машина, базирана на VIA EPIA дъно и външен USB хард диск? Има много интересни проекти базирани на това дъно. Захранването за тях също е безвентилаторно (безшумно)... Остава да се решат проблемите с шумотевиците от евентуален CD-Rom, който ми се струва пренебрежимо малък. Идеята ми е да се направи машина, която да може да се управлява без за това да е необходимо инсталация и на монитор. Един вид ЦД плейър с включен дисплей на LPT порт... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
напуснал чете и пита

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 6:50 pm Заглавие: |
|
|
Проблема с харддиска съм го решавал и по друг начин - по мрежата. На компа имаше 128MB USB флашка, компа работеше на някакъв вариант на Slackware... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nanko Rusev има сериозен опит

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 7:06 pm Заглавие: |
|
|
Ама за какъв бюджет говорите?
Какво ще прави CD диск в компютъра, че да шуми? _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
poseydon трупа сериозен опит

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 7:52 pm Заглавие: |
|
|
Всичко е възможно. За пример ето един сайт, в който има доста проекти за подобни безшумни ПСта - http://www.silentmods.com/
Един от най-чистите варианти е просто да преминеш на вода, като имам предвид почти всичко без ПСУ. Има достатъчно тихи помпи, да не коментираме колко по-ефективно е водното охлаждане. А и всичко все пак е свързано с това колко пари си готов да пръснеш и каква производителност очакваш от въпросното РС. Ако не си фен на мега-турбо бързите компютри, то съвсем спокойно можеш да даунклокнеш ЦПУто и видеото си, за да ги охладиш по-лесно, да си вземеш слабо пасивно охладено ПСУ и така нататък. Относно харддиска, съвсем спокойно можеш да го поставиш в кутия и съответно отвътре да я облепиш с някаква вата или подобен материал.
Всичко обаче е въпрос на компромиси и както няма перфектно аудио, така няма и перфектно РС. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
напуснал чете и пита

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 8:01 pm Заглавие: |
|
|
Само че това не е много добре за харда - ще прегрее и ще се скапе за нула време. Има хардове за лаптоп дето не греят много. Между другото може със USB HDD чекмедже харда да се изкара много лесно в другата стая, стига дъното да има достатъчно добри USB контролери - да не правят проблеми заради растоянието Или пък да се ползват hi-end кабели  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
gyaurov има опит

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 8:02 pm Заглавие: |
|
|
Айде да оставим настрана хардуерните въпроси и безвентилаторните охлаждания, защото струват доста, остаряват (променят се стандарти за сокетите и тн) нужни са поне 3 (процесор, видео, захранване) и не искам да разчитам на това, че Господ ще ми охлажда чипсета на дъното, оперативната памет и хардовете. Да това са лесно видимите неща, които греят, но винаги може да има още нещо. Компа трябва да бъде обдухван - проектиран е така. Без вентилатори не може или ако може този вариант не е за мен.
Ъндърклокването на системата като цяло намалява шума, ама в случая нито е много бърза, нито ще мога да я изтърпя по-бавна - отпада.
Мисля, че има много по-рационални решения като начина по който е направена тази сървърна кутия http://www.comms-express.com/pd-1365934630.htm Някак са направили безшумен поток.
Предлагат и едни такива: http://www.endpcnoise.com/e/images/items/acousti_deluxe.jpg Това тук ще ми струва 20-тина лева. Някой пробвал ли е?
Моята идея е да се опакова компа с няква вата като се оставят 2 криви въздуховода отпред и отзад за да може да минава въздухът, а звукът не? Въпрос: Колко крив трябва да е въздуховодът и с каква форма за да стане това? Преди си бях чертал някакви криви варианти, но се отказах защото не разбирам колко се абсорбира, колко се отразява и най-вече колко се дифузира? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
gyaurov има опит

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 8:06 pm Заглавие: |
|
|
Милене,
Да с FireWire се прави или гигабитова мрежа.
Все пак просто искам да "убия" шума със собствените си ръце  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
StefanStefanov BG Audio Team™

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
gyaurov има опит

|
Пуснато на: Пон Юни 23, 2008 10:04 pm Заглавие: |
|
|
@poseydon
Тоя сайт ми се вижда супер интересен. Ще го разгледам обстойно.
@Stefan Stefanov това е страхотно решение, ако имах аудио в стая без компютър ама ще ги съчетавам нещата докато не си купя къща. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
smehurko чете и пита

|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 1:17 am Заглавие: |
|
|
Г-н Гяуров, разгледайте сайта на Декада, има почти всичко. От краченца за кутията, през 5" кутия за харда с дисплей и тиха турбина, до термоуправляеми и свръх тихи вентилатори! Също силиконови шпилки за вентилаторите, силиконови рамки за буфер и т.н. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 8:16 am Заглавие: |
|
|
Не съм много съгласен за водното и тишината ето малко шотове на постигнати температури с чилър с 2 броя 120мм перки /достатъчно шумни са дори на 5волта че да не го нареждат в графата с безшумните охлаждания/
боц боц
Първия шот е с northwood а втория с prescott /надявам се знаете какво е прескот и колко е студен като температурата на въздуха е поне 23-24 градуса/
Та мисля че горния вариант Sonic Tower и fanless fortrona ще е абсолютно тих
п.п. освен ако не става въпрос за пасивно водно но там ефективноста е много малка а и купешките модели на залман са скъпички
п.п. Безплатен обяд няма евентуално да намалиш някой друг децибел |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|