| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
VITAN има сериозен опит

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2008 5:34 pm Заглавие: ? от технологията на лампите |
|
|
Когато от лампата излизат метални изводи, между стълкото и метала има "слепващо вещество".
Благодарение на на него яко сцепват 2-те и дори да се чупи нарочно лампа, там много трудно се разпада съединението стъкло-извод. Веществото е кафеникаво-жълто, но съм го срещал и червеникаво.
Знае ли някой що за вещество е това? _________________ IT CAN BE DONE ! WWW.RIFE.HIT.BG |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ortho има сериозен опит

|
Пуснато на: Вто Юли 01, 2008 9:50 pm Заглавие: |
|
|
Здравей Витане, онзи ден гледах по дискавъри филмче как се правят лампи и крушки по how it's made. Огледай в you tube и vbox7. Редовно качват клипчета там. _________________ dr.ivo
Счупеното носи щастие ! |
|
|
 |
VITAN има сериозен опит

|
Пуснато на: Сря Юли 02, 2008 1:50 pm Заглавие: |
|
|
Здравей като си казал,
Технологията за тия лампи дето ми трябват я знам. Тя е доволно проста, но и доволно прецизна. Пита се тия "бъркочи", дето с тях се мажат металните крачета, където се спояват със стъклото какви са? Веществото какво е? Има разни заместители, но са с рядкоземни метали, а и не държат много като изолация. _________________ IT CAN BE DONE ! WWW.RIFE.HIT.BG |
|
|
 |
VITAN има сериозен опит

|
|
|
 |
Wolf има известен опит

|
Пуснато на: Пет Юли 04, 2008 12:04 am Заглавие: |
|
|
Това не е лепило, а сплав наречена "думет" Какъв е състава на тази сплав, в момента не мога да съобща. Характерното за "думета" е че има коефициент на разширение еднакъв ( или почти еднакъв) с коефициента на разширение на стъклото и при загряване не се получават пукнатини. Ако си обърнал внимание, ще видиш че електродите на лампите се състоят обикновенно от 3 части свързани помежду си чрез точково заваряване:
- външната част е мед или друг метал позволяващ запояване с калаен припой или точково заваряване
- думет запресован в стъклото
- вътрешна част на електрода обикновенно е молибден
Надявам се че съм отговорил на въпроса. |
|
|
 |
raxell не знае къде се намира и какво говори

|
Пуснато на: Пет Юли 04, 2008 9:36 am Заглавие: |
|
|
| За думет не бях чувал, може и такова търговско наименование да има, иначе по широко разпространение е добило наименованието ИНВАР. Няма лепило, цветът е на самата сплав. Ако ще правиш лампи ползвай наготово това съединение, било от електрически крушки, радиолампи или дори от ридконтакти. Ще си спестиш много главоболия, като станеш спец със стъклото може да се занимаеш и с вграждането на инвара в него. |
|
|
 |
VITAN има сериозен опит

|
Пуснато на: Пет Юли 04, 2008 2:33 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря и на двамата. Ясно е, че не е лепило а сплав. Но го мислех за някаква разновидност на бронза. Поне като счупих кварцова лампа много жълтееше, а на стъклени лампи стои по-кафеникаво или по-червено... _________________ IT CAN BE DONE ! WWW.RIFE.HIT.BG |
|
|
 |
VITAN има сериозен опит

|
|
|
 |
|