Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!

Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица

Реклама

Онлайн магазин

Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда

Реклама от Google

Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име

Forums

Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

www.bgaudio.org :: Преглед на тема - Търся схема на една класика от 70-те ...
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   Потребителски групиПотребителски групи   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схема на една класика от 70-те ...
Иди на страница Предишна  1, 2

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Полупроводникови усилватели
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
audioman
отстранен

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Май 25, 2005 9:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Едно нещо наистина премълчах относно Пионера, Куад, и това бе защитата. Тя куца - не може да издържи на продължителни и груги интервенции, както е и при повечето средно-класови усилватели - разчита се на релето, следи се я само +тока, ч само - тока, времето за реакция е над 0.1...0.5 секунди, което е много. За издръжлив усилвател ти трябва яка схема /респ. много транзистори/ и стриктна защита, която да сработва много преди транзисторите да заминат. Такова нещо няма изгаряне, освен ако не му забиеш изхода към 220 волта например. И да, тези 3055 и кд-та имат единственото достойнство, че са дуракоустойчиви. Но с тях качесто не мош постигна..... Wink
ПП: при ресивърите за дом кино като требе да защитиш 7 канала с минимум елементи какво се прави - един транз на канал + нещо от типа на 1237. И това не е дуракоустойчиво.
Removed

МнениеПуснато на: Сря Май 25, 2005 9:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Moje6 li da postne6 shema na naistina korava za6tita? Izprobvana, po vazmojnost li4no ot teb. 6te bade polezna na men, mitaka, a moje bi i na drugi. Da e prednazna4ena za standartni tranzistorni usilvateli s dvupolqrno zahranvane v granicite ot 40-60V. Da za6titava taka, 4e usilvatelq da ne moje da b@de izgoren necelenaso4eno. Da ne srabotva ot silen bass. Da e napravena ot elementi namira6ti se na na6iq pazar, i da ne e po-skapa ot samiq usilvatel:)
Otnosno 3055 mnogo vajno dostoinstvo nali? Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 25, 2005 11:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Mi .. az imam edna idejka .... no rano e o6te za proektirane ... v smi pyrvo stypalata da si napravq ..

Ideqta hranata kym krajnite da te4e prez 2 mo6tni tranzistora v klju4ov rejim ... Otpu6vaneto i zapu6vaneto im da se upravlqva ot ne6to byrzo (primerno s optron)..

Shemata koqto 6e sledi izhoda da gleda i toka i inaprejenieto (prez i vyrhu tovara) ... da podava signal na nqkkaf triger , kojto v slu4aj na prostotiq da izklju4va

1. Krajnite tranzistori
2. Zahranvaneto na klasa A (mislq da pravq A+B .. kato A-to go hranq stabilizirano)
3.Transformatora s nqkfo rele na pyrvi4nata ...

Ne znam ... struva mi se 4e 6e stane got ... no rano mi e da go mislq ...
Ako nqkoj byrza ... moje da se probva Smile

P.S. Syjalqvam za latinicata ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
audioman
отстранен

МнениеПуснато на: Чет Май 26, 2005 3:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

quad написа:
Moje6 li da postne6 shema na naistina korava za6tita? Izprobvana, po vazmojnost li4no ot teb. 6te bade polezna na men, mitaka, a moje bi i na drugi. Da e prednazna4ena za standartni tranzistorni usilvateli s dvupolqrno zahranvane v granicite ot 40-60V. Da za6titava taka, 4e usilvatelq da ne moje da b@de izgoren necelenaso4eno. Da ne srabotva ot silen bass. Da e napravena ot elementi namira6ti se na na6iq pazar, i da ne e po-skapa ot samiq usilvatel:)
Otnosno 3055 mnogo vajno dostoinstvo nali? Smile

Ами кво да ти кажа:
1. Тригерна защита с моментално действие, отделна за всеки канал. 4-7 транзисторчета. Евтина, но не много проста /при мен е на платка/
2. Както казах по-рано, това предполага много яко стъпало. Защитата ще сработва когато трябва. Но трябва да имаш една двойка качествени /оригинални/ японски транзистори /или моторолски/ на всеки 50-70Вата изходна мощност. ТОВА НЕ Е ЕВТИНО Wink
3. Аз съм изпробвал схемите при нормална експлоатация. Рядко се е случвало усилвателят ми да ходи на купон и да е тестван на различни интервенции, така че това не е този тест, който търсиш.
4. Както изясних по-горе не защитата, а стъпалото трябва да е кораво.
5. За референции може да видиш LC Audio End Millenium на lcaudio.com, схемите на изпипаните руски изделия DIY , и знам ли още кво.
Removed

МнениеПуснато на: Пет Май 27, 2005 9:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

lcaudio.com- ne 4e gledah mnogo podrobno(ne 4e ne iskah,no tova e druga tema),no ne vidqh shema na za6tita tam...
Qkoto stapalo ne e problem, sparalelvaneto na kraini ve4e e tradiciq:)
Ako moje6 pusni shemata na tova, koeto si pravil-7 tranzistor4eta na kanal ne e koi znae kakvo.
Az sam mu nameril cakata v ob6ti linii, kakto i ti kaza, podbrani tranzistori v paralel,taka dori pri kaso v izhoda gorqt bu6onite, a ne krainite. Vaprosa e oba4e da se pazqt kolonite ot ampa.Ako toi izbie, te da oceleqt. Mai pak otivame kam releto, gledah i dinistorno,ama kato nqma galvani4no razdelqne, ne mi haresva. A s releto hem zakasnitelno vkliu4vane, hem za6tita. Ostava barzodeistvieto, no ako kolonite sa dostata4no mo6tni, biha izdarjali bez problem postoqnno naprejenie ot primerno polovin sekunda varhu tqh.

P.S. Za tezi, koito sega navlizat v materiqta, za6titite mogat uslovno da se razdelqt na dve 4asti:
1. Za6tita predpazva6ta usilvatelq:Po U ( v 4astnost ot pretovarvane na vhoda), I ( v 4astnost kaso v izhoda), temperatura
2. Za6tita predpazva6ta tonkolonite: ot postoqnno naprejenie, ot prekomerno golqma mo6tnost varhu tqh(poslednoto se pravi v samata kolona).
-4esto se izpolzvat kombinirani re6eniq.Tvarde 4esto te ne sa palni, i ne za6titavat usilvatelq i kolonite ot vsi4ki vazmojni "posegatelstva". Ottuk i ne vqrvaite mnogo na laskavite bro6uri i spisaniq,tova 4e pi6e 4e ima za6tita (4esto dori ne e upomenato ot kakav tip e), ne ozna4ava 4e sa predpazeni ot defekti.

P.S. (Кирил) ВИЖ КОЛКО Е ЛЕСНО ДА ПИШЕШ НА КИРИЛИЦА!

не че гледах много подробно(не че не исках,но това е друга тема),но не видях схема на защита там...
Якото стъпало не е проблем, спаралелването на крайни вече е традицияSmile
Ако можеш пусни схемата на това, което си правил-7 транзисторчета на канал не е кой знае какво.
Аз съм му намерил цаката в об6ти линии, както и ти каза, подбрани транзистори в паралел,така дори при късо в изхода горят бушоните, а не крайните. Въпроса е обаче да се пазят колоните от ампа.Ако той избие, те да оцелеят. Май пак отиваме към релето, гледах и динищорно,ама като няма галванично разделяне, не ми харесва. А с релето хем закъснително включване, хем защита. Остава бързодействието, но ако колоните са достатъчно мощни, биха издържали без проблем постоянно напрежение от примерно половин секунда върху тях.

P.С. За тези, които сега навлизат в материята, защитите могат условно да се разделят на две части:
1. Защита предпазваща усилвателя:По У ( в частност от претоварване на входа), И ( в частност късо в изхода), температура
2. Защита предпазваща тонколоните: от постоянно напрежение, от прекомерно голяма мощност върху тях(последното се прави в самата колона).
-често се използват комбинирани решения.Твърде често те не са пълни, и не защитават усилвателя и колоните от всички възможни "посегателства". Оттук и не вярвайте много на ласкавите брошури и списания,това че пише че има защита (често дори не е упоменато от какъв тип е), не означава че са предпазени от дефекти.

Направи си регистрация в abv.bg Аз си я направих САМО за да ти покажа, че може да се пише на кирилица. Там си пишеш на латиница в пощенската кутия като за ново писмо и натискаш бутона Преведи на: "кирилица". Става за секунди. Ти си последният който пише на латиница и нямаш оправдание да е така. и други ползват преводача на abv.bg. Следващите ти постове на латиница ще бъдат изтрити
Върнете се в началото
audioman
отстранен

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2005 8:18 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм се изразил правилно - защитата се интегрира в останалата схема и е част от нея. Защитата на моето стъпало си е за него, не навсякъде имаш генератори на ток и каскоди, които да можеш да изключиш. Ти търсиш нещо универсално...... Освен това тук нямам база данни да поствам картинки. LCAudio - ами няма схема само на защита. То си е цялото стъпало End Millenium - разгледай защитата как работи и си направи подобна.
Моята защита работи на две нива при претоварване - първо изключва част от драйверните схеми, а след някакви 10-100 милисекунди и релето /докато то се задейства/ . След това няма включване, докато не изключиш стъпалото и не почакаш малко ..... наистина, много неудобно за купони /изпитано/ - но пък за Hi-Fi се е утепало
Removed

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 9:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще заложа на универсална защита. Не ми се вижда целесъобразно толкова усложняване на схемата, кагато мога да реша проблема по по-лесен начин достатъчно ефективно.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Полупроводникови усилватели Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети