Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
master07 чете

|
Пуснато на: Съб Фев 18, 2006 10:14 pm Заглавие: Паралелно свързване на транзистори за усилвател. Как ?? |
|
|
хора сабирам си един усилвател но реших да свържа крайните транзистори по два паралелно
Как да изчисля какви изравнителни съпротивлния трябва да сложа в емитерната верига? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sparky има опит

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2006 12:32 am Заглавие: |
|
|
И поради каква причина реши така? Що си мислиш че ще работи по-добре (със сигурност без да измениш и други нещица ще е по-зле).
Така няма да получиш по-голяма мощност ако това си мислиш, нито по-добър звук, а напротив.
Такава формула няма. Най-използваните стойности са между 0.22 и 0.47 ома. Транзисторите обаче трябва да се подберат.
Но щом задаваш такъв въпрос, значи май не си много наясно какво правиш и ти препоръчвам да не се занимаваш с глупости а да подкараш усилвателя направен по оригиналната схема. Иначе най-вероятно ще имаш куп гръмнали джаджи (или в най-добрия случай зле работещ усилвател).  _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Fenkiller трупа сериозен опит

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2006 2:45 am Заглавие: |
|
|
А какви са транзисторите (биполярни,полеви)???
 _________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2006 11:25 am Заглавие: |
|
|
Аз ако бих задал такъв въпрос, наред с това което питам бих качил и схемата та на хората да им стане ясно за какво иде реч и да ми помогнат.
Изобщо като питаме да даваме и малко повече информация по въпроса. Това улеснява. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
SkullCrusher чете и пита

|
Пуснато на: Нед Фев 19, 2006 11:48 am Заглавие: |
|
|
http://sound.westhost.com/project68.htm
Човека има предвид нещо такова.Преди време и на мен ми бяха интересни подобни проекти.Усилвателя в горепосочения линк е 300 вата,но е доработен за 500. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dimitar Atanasov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Фев 20, 2006 8:43 am Заглавие: |
|
|
А това какво общо има с чиповете |
|
Върнете се в началото |
|
 |
SkullCrusher чете и пита

|
Пуснато на: Пон Фев 20, 2006 1:24 pm Заглавие: |
|
|
Къде в линка видя чипове?  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
StefanStefanov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Фев 20, 2006 1:50 pm Заглавие: |
|
|
Аз го преместих в този раздел, беше в CHIP AMPS и забравих да изтрия amitko, за което се извинявам.  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
master07 чете

|
Пуснато на: Вто Фев 21, 2006 12:27 am Заглавие: |
|
|
Транзисторите са биполярни от типa KD503 но естествено могат да се подберат други.
Реших да ги свържа по два в паралел за да увелича изходния ток т. е. да мога да връзвам паралелно 2 говорителя например. И не смятам че ще се отрази като цяло на работата на схемата. Но може и да греша ?
В краина сметка маи ще сложа 0,3 ома изравнителни съпротивления макар че не са изчислени или съобразени по някакъв параметър |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Fenkiller трупа сериозен опит

|
Пуснато на: Вто Фев 21, 2006 7:10 am Заглавие: |
|
|
0,3 ома ще свършат работа ,сложи ги в емитера.Прегледай схемата на базовата верига може да се наложи и там да слагаш съпротивления!
Не очаквай по голяма мощност от усилвателя или безумно намаляване на вътрешното съпротивление.По възможност подбери транзистори с еднакъв коефициент на усилване!
Успех!
 _________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nikolay_Hristov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Фев 21, 2006 7:59 pm Заглавие: |
|
|
Fenkiller написа: | 0,3 ома ще свършат работа ,сложи ги в емитера.Прегледай схемата на базовата верига може да се наложи и там да слагаш съпротивления!
Не очаквай по голяма мощност от усилвателя или безумно намаляване на вътрешното съпротивление.По възможност подбери транзистори с еднакъв коефициент на усилване!
Успех!
 |
И не по възможност, а задължително! Или поне да са с близка бета  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пон Ное 20, 2006 11:57 pm Заглавие: |
|
|
Kill with power! :)
Sith-cat, мисля че тъмната страна на силата е пагубна ;) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Anton Nikolov има известен опит

Регистриран на: Sep 02, 2005 Мнения: 152 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Ное 21, 2006 7:45 am Заглавие: |
|
|
master07 написа: | Транзисторите са биполярни от типa KD503 но естествено могат да се подберат други.
Реших да ги свържа по два в паралел за да увелича изходния ток т. е. да мога да връзвам паралелно 2 говорителя например. И не смятам че ще се отрази като цяло на работата на схемата. Но може и да греша ?
В краина сметка маи ще сложа 0,3 ома изравнителни съпротивления макар че не са изчислени или съобразени по някакъв параметър |
Точна формула няма,но подбери транзисторите с приблизително еднакви коефициенти на усилване по ток и гледай падът на напрежение върху резисторите при максимален ток през транзистора да е в границите от 0,3V до 0,6V.  _________________ "Теория - знае се всичко, но нищо не работи!
Практика - всичко работи, но никой не знае защо!
Теория+Практика - нищо не работи и никой не знае защо!" |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|