| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Kosio има сериозен опит

|
Пуснато на: Пет Май 04, 2007 11:29 am Заглавие: Активни филтри |
|
|
Аз да ви питам, активните филтри за буфери винаги ли трябва да се правят с характеристика на Линквиц, т. е. това ачх се използва заради фазата според мен но не знам според вас ще има ли голямо значение ако е крива на Чебишев или Бътъруут.
Май никой няма да ми отговори 
Последната промяна е направена от Kosio на Нед Авг 05, 2007 11:03 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пет Май 04, 2007 5:35 pm Заглавие: Re: Активни филтри |
|
|
| Активен филтър има на Поп Богомил двуетажния аз от там си закупих и съм много доволен.Направен е с полеви на входа и интегрална схема 071 регулира доста ниско-не се чува певеца а по-данни доколкото си спомням 18db. на октава го дават. |
|
|
 |
rollin има известен опит

|
Пуснато на: Пет Май 04, 2007 8:58 pm Заглавие: Re: Активни филтри |
|
|
| klana написа: | | Активен филтър има на Поп Богомил двуетажния аз от там си закупих и съм много доволен.Направен е с полеви на входа и интегрална схема 071 регулира доста ниско-не се чува певеца а по-данни доколкото си спомням 18db. на октава го дават. |
Колко стотинки го купи и ако имаш дай малко повече инфо за него, че и на мене ми трябва.
Поздрави  |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пет Май 04, 2007 9:22 pm Заглавие: Re: Активни филтри |
|
|
Мисля че беше около 20-рка а ето и данни от упътването. Електронния филтър е подходящ за вграждане в автомобилни и стационарни Озвучителни системи. С възможност за регулиране на честотата oт40 Hz до 150Hz при 18 db на октава. Вx1 от предусилвател потенцио-метър за усилване Вx 2 oт кр. стъпало -изход зa тонколони. Изхода на филтъра се свързва към усилвателя на мощност.
ПП захранващо напрежение от12до 30V. еднополярно
Последната промяна е направена от Removed на Пет Май 04, 2007 9:26 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Kosio има сериозен опит

|
Пуснато на: Пет Май 04, 2007 9:22 pm Заглавие: Re: Активни филтри |
|
|
Моя въпрос беше за самият синтез на АФ. Защо използват кривата на Линквиц-Рейли
А иначе дай принципна схема, да го погледна
Обаче на Поп богомил е егати скъпотията....
Последната промяна е направена от Kosio на Нед Авг 05, 2007 11:03 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пет Май 04, 2007 9:37 pm Заглавие: Re: Активни филтри |
|
|
| Kosio написа: | Моя въпрос беше за самият синтез на АФ. Защо използват кривата на Линквиц-Рейли
А иначе дай принципна схема, да го погледна
Обаче на Поп богомил е егати скъпотията.... |
Нямам принципна схема зел съм го готов, виж по дръгите магазини.
ПИРОТСКА 16 ЕКЗАРХ ЙОСИФ до пазара |
|
|
 |
bis има опит

|
Пуснато на: Пет Май 04, 2007 11:50 pm Заглавие: Re: Активни филтри |
|
|
| Kosio написа: | Аз да ви питам, активните филтри за буфери винаги ли трябва да се правят с характеристика на Линквиц, т. е. това ачх се използва заради фазата според мен но не знам според вас ще има ли голямо значение ако е крива на Чебишев или Бътъруут.
Май никой няма да ми отговори  |
Погледни и какво представлява всяка една от кривите и ще си отговориш сам на въпроса.
 |
|
|
 |
Kosio има сериозен опит

|
Пуснато на: Съб Май 05, 2007 9:35 am Заглавие: Re: Активни филтри |
|
|
Знам какво представляват кривите, тази на чебишев може да се направи дори с по малко Q , ти им погледни фазовата разлика. Това което си го дал е само АЧХ, което в зависимост от честотните характеристики на говорителите е удобно да избираме.
Просто въпросът ми е за фазовата разлика на Линквитц? 
Последната промяна е направена от Kosio на Нед Авг 05, 2007 11:04 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Nikolay_Hristov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Съб Май 05, 2007 1:02 pm Заглавие: |
|
|
Kosio, направи няколко филтъра на една тренажорна платка и ги чуй .. това е най-добрия начин да разбереш кое как свири  |
|
|
 |
haralanov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Юни 27, 2007 9:18 pm Заглавие: Re: Активни филтри |
|
|
| Kosio написа: | Просто въпросът ми е за фазовата разлика на Линквитц?  |
Ако приложението на този тип филтър е за субуфер, то едва ли е от голямо значние дали ще избереш филтър на Линквиц, Бътъруорт и т.н.
С две думи, ако се използва в активна двулентова система, само четвърти ред филтър тип Linkwitz-Riley е фазово кохерентен. Фазовата разлика остава абсолютно една и съща при всички честоти, за сметка на големите промени на абсолютната фаза на сигнала (поне при условие, че толеранса на елементите на филтъра е много малък) и това е едно от най-важните условия за добро звучене. При кросоувър честотата нивото на сигнала е на -6dB.
Така че давай смело с филтъра и гледай да е по-стръмен, понеже някои говорители оцветяват кошмарно звука ако работят над определена честота, дори при нива от порядъка на минус 20-30dB, спрямо работния им диапазон. _________________ E=mc^2 +/-3dB |
|
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Юни 28, 2007 7:37 am Заглавие: |
|
|
Всички филтри от първи ред се описват с един и същи полином, но с различни коефициенти. От коефициентите се определя качествения фактор. Всеки тип филтър има собсвен качествен фактор. При Q=1, има изразен максимум в АЧХ, а при намаляване на Q <0,5 , ФЧХ и ГВЗ са близо до линейни. За всички филтри при -3dB, е завъртяна фазата на 45˚. Но наклона на фазовата характеристика е различен.
В крайна сметка обаче е важно какво ще се получи на изхода на озвучителното тяло. А то има поне още един филтър и някакво осово изместване на другия говорител. Интересна е крайната фазова и амплитудна характеристика на цялата система. Тя за съжаление не може да е идеална. "Сглобяването" в областта на разделителната честота е много тънка работа и е за предпочитане да се направи опитно.
Всяка рецепта за типа на филтъра може да се окаже неудачна за конкретния случай.
Последната промяна е направена от Goro на Пет Юни 29, 2007 9:13 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Ivo_Hristev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Юни 28, 2007 10:15 am Заглавие: |
|
|
Според мен в супер-куфарите се ползва АЧХ тип Линквиц-Райли защото Q-факторът му е близко до граничният случай ( 0,5 ), известен още като критично демпфана система. Характеризира се с най-малки преходни процеси, които по мои наблюдения са много важни за звученето на ниските. _________________ aka. Demon
www.stivox.com |
|
|
 |
Kosio има сериозен опит

|
Пуснато на: Пет Юни 29, 2007 7:21 am Заглавие: |
|
|
| Goro написа: | "Сглобяването" в областта на разделителната честота е много тънка работа е за предпочитане да се направи опитно.
Всяка рецепта за типа на филтъра може да се окаже неудачна за конкретния случай. |
Прав си Горо наистина е много тънка работа и се прави опитно със много слушане. Изпробвал съм сумати схеми и рецепти без реално никакъв добър резултат докато избера правилната.
Синтеза на тези филтри на пръв поглед изглежда прост но реално е много сложен и със скрити капани поради голямият разнообразен избор и звученето на самият буфер. |
|
|
 |
|