| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Cvetomir има опит

|
Пуснато на: Вто Авг 15, 2006 8:39 pm Заглавие: проблем с галета |
|
|
Днеска нямах никаква работа и реших да сменя потенциометъра с галета . разтърсих се в нета и намерих този калкулатор http://homepages.tcp.co.uk/%7Enroberts/shunt.html
Купих всички резистори както каза калкулатора (естествено стандартните стоиности които има ) всчки резистори са 1% от комет. Запоих всичко както трябва и ... очакванията ми се сринаха , почна едно ту високо, ту ниско, отврат сигурно защото "палеца" попада между контактните пластини. Кажете лек за ситуацията може ли някой да ми покаже готов и е вентуално да го чуя как работи . _________________ Може да си разочарован ако не успееш , но си обречен ако не опиташ. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
joro66 има опит

|
Пуснато на: Вто Авг 15, 2006 8:46 pm Заглавие: |
|
|
От темата за дистанционните:
| Daniel Petrov написа: | офтопик:
ето ти стойности на резисторите (в омове) за 24 позиционна галета ( 25 с -infinity), аз работя с такава:
22
27
33
47
68
91
120
150
180
220
270
330
430
560
680
820
1100
1300
1500
1800
2200
2700
3300
3900 |
И аз "изплагиатствах" тези стойности и няма припукване, скачане на нивото и т.н.
P.S. За да нямаш скокове в нивата, мисля че е по добре галетата да е такава, че плъзгача да не остава във висящо положение м/у две съседни клеми при превключване, т.е. да застъпва едновременно и двете в междинно положение. |
|
|
 |
Teodor Gugulanoff BG Audio Team™

Регистриран на: Aug 04, 2004 Мнения: 885 Местожителство: Троян / Априлци
|
Пуснато на: Вто Авг 15, 2006 10:43 pm Заглавие: |
|
|
| haverr написа: | | ... очакванията ми се сринаха , почна едно ту високо, ту ниско, отврат сигурно защото "палеца" попада между контактните пластини. ... |
Причината не е тази, а грешни стойности и/или електро-механични проблеми на конструкцията.
| joro66 написа: | | ...галетата да е такава, че плъзгача да не остава във висящо положение м/у две съседни клеми при превключване, т.е. да застъпва едновременно и двете в междинно положение. |
Да, това е най-добрият вариант, non-breaking type.
По принцип, ако човек седне и попрочете и после вкара в електронна таблица формулите, конструирането на произволен тип галета /n-стъпкова, серийна, паралелна, смесена .../ се превръща повече в предизвикателство за ръката и окото ;) _________________
What this world needs is a good 5 Watt amplifier ~ Paul Klipsch |
|
|
 |
Daniel Petrov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Авг 15, 2006 11:35 pm Заглавие: |
|
|
Ако е лампова техника, колкото е по високоомен въпросния делител, толкова по добре...за динамиката.
Вързването заради постояннотоковия режим с допълнителен резистор на решетката към маса, ще изяде малка част от въздуха, макар, че всички, включая и себе си го правят.
За това напрекъсващият вариант е за предпочитане... _________________ Inspiration Audio
IDS AG
Department of High Tension Works
 |
|
|
 |
tda2040 има опит

|
Пуснато на: Сря Авг 16, 2006 12:01 am Заглавие: |
|
|
И аз ползвах тая програмка да си сметна галетата (10 степенна)
и си работи ОК. Няма никакви проблеми, моите са без прекъсване между 2 степени посребрени  _________________ ГОСПОД ПРОЩАВА ТОКА НЕ!!! |
|
|
 |
Dimitar Atanasov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Авг 16, 2006 9:05 am Заглавие: |
|
|
А аз ги правя линейни, и после добавям подходящ резизтор между среднич карак и маса, така може да се постигне конкото си иска висока стръмност....
Освен това, чувствителността на слуха не е съвсем логаритмична, и този модел е по - близо до нея, |
|
|
 |
Daniel Petrov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Авг 16, 2006 10:48 am Заглавие: |
|
|
При мене логаритмичния закон не е толкова логаритмичен като този, обикновено използвам коефициент, малко по голям от единица, като той се променя в зависимост от броя позиции на галетата. Всяка следваща стойност се получава от предходната*коефициента. зора е да се удурдиса цялата хамалогия със стандартни стойности, като не се бяга много от получените резултати при смятането. _________________ Inspiration Audio
IDS AG
Department of High Tension Works
 |
|
|
 |
Rumen Suvandjiev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Авг 16, 2006 11:41 am Заглавие: |
|
|
Като заговорихме за атенюатори, според мен идеята е е най-употребявания диапазон да има най-много стъпки.
Това общо взето е субективно и зависи от мощността на усилвателя, чувствителността на озвучителните тела и предпочитанията на потребителя. В резултат специално при мен се получава линия, която е нещо като разтеглена логаритмична крива.
Възможността да си измислим каквато ни е удобно крива на затихване на нивото за мен е едно допълнително предимство на галетните превключватели. |
|
|
 |
Cvetomir има опит

|
Пуснато на: Сря Авг 16, 2006 1:05 pm Заглавие: галета |
|
|
Проблема се оказа дефектна галета и недоспиване  _________________ Може да си разочарован ако не успееш , но си обречен ако не опиташ. |
|
|
 |
|