| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
D.Kolev BG Audio Team™

Регистриран на: Aug 10, 2004 Мнения: 1467 Местожителство: В.Търново
|
Пуснато на: Вто Сеп 12, 2006 6:36 pm Заглавие: project "vendetta" |
|
|
пускам едно интересно схемно решение с което се занимавам и съм хванал дебелите книги да уча как се смятат тия пущинаци тука не ми е силната страна но ще се науча .
не гледайте стойностите на елементите , програмата ги слага автоматично и нищо не е смятано още.
въпроса в момента е да обсъдим топологията.
вижда се че схемното решение е на типичен лампов усилвател и на практика май никога не е осъществявано.според мен има хляб в схемата която отговаря напълно на минималистичната ЗЕН концепция.
проблем ще са изходните трансформатори както и захранването трябва да е много добро.транзисторите мисля да са 2sk301 и irfp240 освен ако няма други предложения.
ако видите грешки , казвайте
гонят се 5-10 вата
надявам се да развием схемата заедно , но си запазвам проектирането на евентуалната печатна платка - имам някои идеи за там
по-късно ще пусна източника на схемата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Сеп 12, 2006 7:11 pm Заглавие: |
|
|
| "Схемотехника устройств на мощных полевых транзисторах" |
|
|
 |
Teodor Gugulanoff BG Audio Team™

Регистриран на: Aug 04, 2004 Мнения: 885 Местожителство: Троян / Априлци
|
Пуснато на: Вто Сеп 12, 2006 8:38 pm Заглавие: |
|
|
Извинявам се, че се намесвам където не ми е работата, но абсолютно ли е задължително да има платка ? _________________
What this world needs is a good 5 Watt amplifier ~ Paul Klipsch |
|
|
 |
Nikolay_Hristov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Сеп 12, 2006 8:49 pm Заглавие: |
|
|
1. Цели 2 разделителни кондензатора има там... Ако изчезне паралелната отрицателна обратна възка по напрежение за J-фета, може да се направи с гейта през резистор към маса и да изчезне входния кондензатор.
2. R7 ако се замени с дросел и стане П-филтър (CLC) по-добре ми се вижда за предусилвателя...
3. Може да се елиминира C3, като се ползва някой по-стръмен J-фет от 2SK301... ама най-добре да се смята кое колко е..
4. Делителя R10/R5 от една страна е добре да е нискоомен(Re=10..20*R6), заради входния капацитет на MOS-фета, ама пък от друга това води до по-голям C6... Нещо за Ag-Ta си мисля..
5. За изходния трансформатор идея си нямам... Принципно е по-добре да изпържиш MOS-фета на по-голям ток на покой, че уж по-линейно там и.. май след избора на работна точка за транзистора ше дойдат данните за трафа...
6. Може с един сорсов резистор на MOS-фета, че линеаризира малко и намалява температурната нестабилност на режима (е и усилването де)... |
|
|
 |
bateAz има опит

|
Пуснато на: Вто Сеп 12, 2006 9:24 pm Заглавие: |
|
|
1. Надявам се да е грешка при чертането: нали R1, R2, R3 и C2 имат обща точка. Щото иначе гейта на Q1 "лети".
2. Q2 сигурно ще е мощен и сигурно ще има голям входен и гаден ( нелинеен ) преходен капацитет. Подбери по-нискоомен R6, за да нямаш проблеми при високите честоти и ниска скорост на нарастване в изхода.
3. DC режимът на Q2 май ще е по-добре да се стабилизира с отделен транзистор.
4. Няма ли да е по-добре вторичната намотка на трансформатора да се свърже към маса с два резистора, просто да "обира" евентуални електростатики? |
|
|
 |
Nikolay_Hristov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Сеп 12, 2006 9:40 pm Заглавие: |
|
|
| bateAz написа: | | 1. Надявам се да е грешка при чертането: нали R1, R2, R3 и C2 имат обща точка. Щото иначе гейта на Q1 "лети". |
Е грешка при чертането е.. то е ясно  |
|
|
 |
Rumen Suvandjiev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Сеп 12, 2006 11:02 pm Заглавие: Re: project "vendetta" |
|
|
| bigASSyou написа: | | и на практика май никога не е осъществявано. |
Ще трябва да те разочаровам.
Осъществявано е (без излишния входен транзистор и кондензаторите) още преди 15 тина години.
Потърси схемата на Nemsis на J.Hiraga мапример.... |
|
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 6:18 am Заглавие: |
|
|
Както каза Румен идеята е стара, но в нея има хляб, въпреки че ще те затрудни при реализацията, както е отказала многото мераклий. Подводните камъни са без брой.
1. Много прехвърлящи и блокиращи кондензатори за 2 транзистора.
2. R8, C4 - не са нужни.
3. Този начин на свързване на потенциометъра е не подходящ. В зависимост от положението на плъзгача на потенциометъра ще се променя АЧХ.
4. Ще имаш сериозен проблем с трансформатора. МОС - транзистора е хубаво да работи в дълбок кл."А" (за по-ниско изх.съпр,), т.е. ще е необходима по-голяма междина за трансформатора. При замислените 5-10 вата, трансформатора ще е огромен (типоразмер>>500вата).
Скоро подарих една шепа J-FET транзистори (те са за предпочитане пред MOS, но не се произвеждат вече) на мой познат, който стигна до около 1,5 вата и е много доволен.
Основните ти проблеми са два:
1. Подходящ краен транзистор.
2. Качествен магнитопровод, измерването му и намиране на нужните ти проводници.
За оразмеряването на трансформатора мога да ти помогна. |
|
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 10:51 am Заглавие: |
|
|
всички мнения по темата са добре дошли.
прогресор,като гледам ще отпаднат половината пасивни елементи така че обемния монтаж е напълно възможен .
за платката си мисля да е двуслойна,като единия слой да играе ролята на екран, звездообразна маса възможно най-кратък път на сигнала и т.н.т
благодаря на sith-cat за изчерпателните коментари
1.естествено че ще се борим с ОВ-то и махаме входния капацитет.
по 3-та и някои други - всички пасивни елементи които зависят като съществуване от транзисторите ще ги обознача на следващия вариант на схемата.
4. нарочно може да се търси тоя ефект и да се използва сребърно-танталов,което само ще допринесе за звученето.така и така е по пътя на сигнала,въпреки че ще има проблеми по намирането на такива.
5. трафа ще дойде след избор на краен транзистор , снощи даже си мислех за биполярен ама може за версия 2
мене ме плаши практическата изработка. Rutcho alnico и Goro могат да ударят по едно рамо.
6. и той ще дойде след избор на транзистор , довечера хващам да чета дейташиитове.
bateaz
1. програмата е решила да не сложи точка там
2. по-скоро ще се подбере хубав мос
3. ако сложим още един транзистор може да продължим с диференциален на входа и още едно транзисторче вместо трансформатор
идеята е минималистична схемата , два активни елемента са достатъчно
4. има се в предвид.портовете трябва да са директно на трафа , ако има проблем ще се замасява
Rutcho , знам за схемата на Хирага , но така и не можах да намеря варианта с трансформатор на изхода пък и е на 15 години,ще видим със съвременната база какво ще се получи.
Goro
3. ще махаме кондензатора
4. мощността е второстепенен фактор , ще видим какво ще се получи
всяка помощ е добре дошла , някакви предложения за краен МОС.
да сложа ли една средновековна ОВ от изхода на трафа към входа на усилвателя
ще се постарая довечера да пусна променената схема  |
|
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 11:46 am Заглавие: |
|
|
Без ООВ и без трансформатор ще се сблъскаш със сравнително голямо изходно съпротивление т.е. малък DF.
Последната промяна е направена от Goro на Сря Сеп 13, 2006 2:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
bateAz има опит

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 12:03 pm Заглавие: |
|
|
| Ще постнеш ли и стойностите на елементите и типа им? И някакви очаквани данни за трансформатора : индуктивност на първичната, отношение на навивките и т.н.? |
|
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 12:52 pm Заглавие: |
|
|
разбира се че ще ги пусна, но за сега е много рано още за смятане.
първо трябва да се подбере крайния транзистор и трансформатора ще си каже какъв да бъде.модификация без траф няма смисъл да се прави.след работа ще се позанимавам със схемата .
някакви коментари по захранването.... за един мощен тороид си мисля 500-600 вата , да си тежи на място усилвателя
на входа-галета |
|
|
 |
bateAz има опит

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 7:43 pm Заглавие: |
|
|
| Tури му и стойности, де! Така какво да коментираме? С тези, които си дал няма да стане, то е ясно. И тип на транзисторите. |
|
|
 |
Rumen Suvandjiev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 9:23 pm Заглавие: |
|
|
| bigASSyou написа: |
Rutcho , знам за схемата на Хирага , но така и не можах да намеря варианта с трансформатор на изхода пък и е на 15 години,ще видим със съвременната база какво ще се получи.
|
Ето я:
Това, че една схема е стара, за мен е само предимство.
Друг е въпросът какво от съвременната база ще замести Toshiba 2SK135 .... |
|
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 9:48 pm Заглавие: |
|
|
всичко ново е добре забравено старо