Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Removed

|
Пуснато на: Нед Дек 16, 2007 3:10 pm Заглавие: tda 2005... |
|
|
Купих и сглобих 2 тда2005, но като ги подкарах в колоните се чува едно бръмчене, и заради него като усиля малко повече криви супер много.Схемата е на неомонтана. Измерих напрежението след кондензаторите - 16,8. трафа ми е от респром рс301 който на него пише 13,2V 68VA..кажете как да го оправя.
Благодаря предварително. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Syr чете

|
Пуснато на: Нед Дек 16, 2007 5:06 pm Заглавие: |
|
|
А къде хвана масата на входа ?На неомонтана на всички платки на усилватели няма предвиден извод за маса за сигнала и трябва да правиш цигании та да си го осигуриш , а и така като гледам какво си написал за захранването май ти бръмчи от него .
По добре да си взел тоя кит с ТА8210АН , но той е с предусилвател и резисторите на схемата R1 , R2 и кондензаторите Ц5 и Ц2 всъщност определят дълбочината на обратната връзка на ОУ който е вграден в чипа и служи за предусилвател . Ако не ги монтираш се получава доста дълбока обратна връзка , с усилване ~ 1 на предусилвателя и свири сносно като за интегралка. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Дек 16, 2007 5:12 pm Заглавие: |
|
|
Syr написа: | А къде хвана масата на входа ?На неомонтана на всички платки на усилватели няма предвиден извод за маса за сигнала и трябва да правиш цигании та да си го осигуриш , а и така като гледам какво си написал за захранването май ти бръмчи от него .
По добре да си взел тоя кит с ТА8210АН , но той е с предусилвател и резисторите на схемата R1 , R2 и кондензаторите Ц5 и Ц2 всъщност определят дълбочината на обратната връзка на ОУ който е вграден в чипа и служи за предусилвател . Ако не ги монтираш се получава доста дълбока обратна връзка , с усилване ~ 1 на предусилвателя и свири сносно като за интегралка. |
Масите на входа съм ги хванал към минуса при кондензаторите остава да обратната връзка която ще прегледам на ново благодаря. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Syr чете

|
Пуснато на: Нед Дек 16, 2007 5:25 pm Заглавие: |
|
|
Не говоря за обратната връзка тая схема а за друга , а масата я разкачи от кондензаторите и я закачи за плтката , но трябва да си я изведеш щото няма предвиден извод . И къде ти е захранването щом си запоил масата на входния сигнал директно за кондензатора ?? И нали си сложил екранирани кабели за входа - ? И сложи повече кондензатори след диодите , а и тоя траф ми се струва слабичък за тая работа но ти си знаеш |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Дек 16, 2007 5:50 pm Заглавие: |
|
|
Syr написа: | Не говоря за обратната връзка тая схема а за друга , а масата я разкачи от кондензаторите и я закачи за плтката , но трябва да си я изведеш щото няма предвиден извод . И къде ти е захранването щом си запоил масата на входния сигнал директно за кондензатора ?? И нали си сложил екранирани кабели за входа - ? И сложи повече кондензатори след диодите , а и тоя траф ми се струва слабичък за тая работа но ти си знаеш |
еми захранването несъм го свалил още от респрома и си седи на мястото на около педя растояние е трафа от кондензаторите.Аз винаги ползвам екранирани кабели за вход. сложил съм 3 конд. по 2000мф . аз не искам да изсмуча всичко от тоя чип за това съм с такъв трансофрматор предполагам ще 15W ще излязат спокойно не ми трябва силно.
аа също така мисля да сменя честотната лента на 10хз-20кхз
Цитат: | При R1 = 200Ω усилването е 80. При C4=22µF, R1=200Ω честотната лента е 20Hz÷20kHz (при -3dB). Ако R1=390Ω, C4=47µF, честотната лента е 10Hz÷20kHz, а усилването е В=45. Мощност 22W се постига при хармонични изкривявания 10% (при 0,5% - 17W). При усилване 80 входното напрежение е 55mV, а при 45 - 100mV. |
дали ще има някакък ефект като го сменя? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Дек 16, 2007 6:23 pm Заглавие: |
|
|
оправих масите както ми каза но почти няма ефект  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Syr чете

|
Пуснато на: Пон Дек 17, 2007 10:33 pm Заглавие: |
|
|
Виж , възможно е да се получава това бръмчене от много неща - самовъзбуждане , лошо екраниране , лошо недобре филтрирано захранване , лошо замасяване и т.н. Така както описваш работата е почти невъзможно да се каже какво е. Ако имаш възможност го ппусни на осцилоскоп та да видиш самовъзбуждане изкривявания и прочие.И спази общите правила за такива случеи - свързване на масите тип звезда , сложи един кондензатор с малък капацитет ~ 220 нанофарада между плюса и минуса на платката (то си има на схемата ) изведи един кабел от радиатора на чипа и го вържи към минуса , сложи още капацитет след греца , провери дали диодите от греца имат необходимата мощност (ампераж),намали му максимално коефициента на усилването .И ако можеш го пусни на по - малко напрежение като гледам тия от неомонтана са го оразмерявали за 13 - 14 волта .
И си изтегли ПДФ с данните за ТДА2005 от производителя - напиши в гугъл TDA2005 datasheet . |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Lamer26 не знае къде се намира и какво говори

|
Пуснато на: Пон Дек 17, 2007 10:59 pm Заглавие: |
|
|
на мене ми се струва че тия филтриращи кондензатори които са общо 6000 микрофарада за двете платки са малко .
дигни капацитета мин. 10000 микро , а ако можеш да се сдобиеш само с един 22000 микрофарада ще си много доволен
колкото е по голям капацитета на този филтриращ след него изправеното напрежение е по-малки пулсации
понеже самите диоди не могат да ти изгладят променливото напрежение
виж самият траф дали издава някакво звучене - бръмчене
ако не е стегнат добре пакета
някаде из интернета бях се сдобил с формула относно захранването
но я загубих и ако някой я знае нека да ми я сподели тука
накратко според консумацията и захранването и капацитета се получава търсените пулсации .
Забравих да спомена че брума на стъпалата идва от недоброто окабеляване
качествени екранирани кабели - далече от захранването
хубави и дебели кабели за захранване ( при тебе не е от голямо значение Захранващите кабели ) те са важни при големи мощности
кабелите с които свързваш източника на сигнал с усилвателя .
ако съм забравил нещо важно нека да се сподели - така и аз ще си знам за мене си това което не знам  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
radev има опит

|
Пуснато на: Пон Дек 17, 2007 11:12 pm Заглавие: |
|
|
Я откачи всички кабели от входа и го захрани усилвателчето с напрежение да чуеш дали има брум ако има шунтирай с мостче входа и пак го чуй.Ако пак има брум или нещо не си направил както трябва или си пропуснал нещо. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dimitar Atanasov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Дек 18, 2007 10:26 am Заглавие: |
|
|
Провери си масите, всичко останало е странични ефекти. Кондензаторите са ти повече от достатъчно, даже аз бих оставил само 2000. Масата трябва да е вързана като "звезда" иначе се получава "ground loop" и брумти. Възможно е този loop да се молучава между свата канала. Затова откачи единия и тогава провери дали пак брумти (като казвам откачи - разпои всички жици които со свързват). После нарисувай как си вързал масите (точно както са запоени) и ако тогава сам не можеш да си отговориш - даи картинката да видим как са. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Чет Дек 20, 2007 5:00 pm Заглавие: |
|
|
еми кабелите са добре. бях го оставил да работи и от време на време се самовъзбужда и почва да брумти и след като го спра и пусна се оправя. Ей сега пробвах,вкарах чинча само на 1ня канал и брумти много силно.. предполагам от масите нещо.масите на входа съм ги замасил поотедлно секи канал(направо на самата платка направих едно мостче от масата на входа към минуса),но 2та канала са с 1 общо захранване.Пускал съм само 1ня усилвател пак си брумти.. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
radev има опит

|
Пуснато на: Чет Дек 20, 2007 6:39 pm Заглавие: |
|
|
А като махнеш кабелите има ли брум,ако ползваш менте кабели бъди сигурен че брума е от тях, даже може да започне да осцилира  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пет Дек 21, 2007 10:04 am Заглавие: |
|
|
radev написа: | А като махнеш кабелите има ли брум,ако ползваш менте кабели бъди сигурен че брума е от тях, даже може да започне да осцилира  |
за кой кабели става въпрос за входа от звуковата до усилвателя ли? той уж не е менте. а иначе самите кабели от чинча на входа да усилвателя са някво китайско производство, но несъм имал проблем с тях досега. не ми се струва да е от кабелите някъде другаде ще е... тази вечер ще го прегледам целия усилвател с брат ми  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
radev има опит

|
Пуснато на: Пет Дек 21, 2007 6:08 pm Заглавие: |
|
|
Да за входните кабели с които си опроводил платката до входните букси и тези до звукоизточника. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Вто Дек 25, 2007 8:50 pm Заглавие: |
|
|
грешката е била само моя не бях запойл масата на входа където трябва но го оправих, май съм и прецакал интегралите защото греят много иначе от към свирене са добре  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|