Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Simonov BG Audio Team™
Регистриран на: Nov 27, 2004 Мнения: 1201 Местожителство: Пазарджик
|
Пуснато на: Пон Авг 29, 2005 6:11 pm Заглавие: Alpha-TL или колко е лесно да се изчисли TL |
|
|
Днеска се мотах из нета и ето какво ми попадна:
http://homepage.mac.com/tlinespeakers/TLS/downloads/aTL-article.pdf
Авторът описва коструирането на Alpha-TL като изключително лесно. Освен това са описани някой разлики с класическата TL конструкция. Документът е на английски но тези който могат да си го приведат ще научат нови неща
Интересното при тази констукция е че се използват само прави "тръби" и модела не предвижда никакви сгъвки и т.н. Проектирането започва с избор на честотата на тръбата която е означена с - fΘ (грцката буква - "тета" ). Тази честота се избира межу fs и двапъти fs.
Ако някой има повече време от мен нека да преведе материала за да стане достъпен за всички |
|
Върнете се в началото |
|
|
oceanman BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 7:47 am Заглавие: |
|
|
ТЛ без сгъвки винаги е била по-добрия избор. И аз винаги съм твърдял,че трябва да се търси оптимума в избора на резонансната честота на тръбата...Имам някаъде писано по въпроса.Тук трябва да се вземат в пред вид много фактори,като Qts, Qms,Vas,Fs....От тръба с висок К фактор е трудно да направиш къса линия. Аз също предпочитам къси линий...Но тук е важен избора на говорител все пак...
И друго.....Демпващия материал....Това е 60-70% от успеха на ТЛ строителството...Нашата полиестерна вата има свойството да поглъща честоти,които ни трябват или под 100 херца... |
|
Върнете се в началото |
|
|
Simonov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 10:50 am Заглавие: |
|
|
Интересното тук е, че авторът предпочита да използва - Fiberglass. Аз си превеждам тази дума като - стъклена вата. Не съм експерт по английски но мисля че това е така.
Единствените параметри на говорителя, който са необходими тук са - fs, Qts и Vas. Останалите данни авторът взима от готови таблици и изчислява по съответните формули. За съжеление никаде в нета не успях да намеря тези таблици в електронен вид или пък някъкъв модел за MathCad. Все пак работата с предварително начертани и сравнително неточни таблици няма да даде желания резултат |
|
Върнете се в началото |
|
|
gps отстранен
|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 10:58 am Заглавие: |
|
|
Тази вата която използват няма нищо общо с стъклената вата използвана у нас за изолации в строителството. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Simonov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 5:00 pm Заглавие: |
|
|
А какво представлява тази вата. Може ли да се намери в БГ? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Simonov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 6:38 pm Заглавие: |
|
|
В такъв случай нашата вата е абсолютно безполезна. Тази констукция остава отворена отдолу "игличките" отиват право във въздуха. А това по обясними причини е лошо.
п.п. Тези дни ще имам малко повече свободно време и ще преведа статията на български за да стне по достъпна. Само не мога да се сетя как да начертая графиките. Някой ако има идея?? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Simonov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 11:21 pm Заглавие: |
|
|
IvanAG написа: | Simonov,
В Акробат - програмата не reader-a има на тулбара една икона - фотоапарат-казва се Snapshot tool чрез нея можеш да маркираш графиките - тя ги качва(копира) в Clipboard-a и от там можеш да ги
пеиснеш(Paste) в WORD |
Зная за какво говориш, но идеята ми беше да пресъздам графиките наново за да е всичко изпипано 10х за съвета все пак
taslak написа: | Почти от две години слушам колони, базирани на идеите развити в статията. Високоговорителите са на Морел и звучат прекрасно, много по-добре от предишните (реализирани със същите говорители, но еднкратно прегънати). |
Към края на статията се препоръчва да се избират говорители с Qts между 0,5 и 1,0. Можеш ли да постнеш параметрите на твойте говорители? |
|
Върнете се в началото |
|
|
oceanman BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Авг 31, 2005 7:50 am Заглавие: |
|
|
Стъклената вата ,която се се продава у нас е абсурдно вредна и не си помисляй да жертваш здравето си. Оказва се,че ТЛ били опасни.... |
|
Върнете се в началото |
|
|
taslak има опит
|
Пуснато на: Сря Авг 31, 2005 1:27 pm Заглавие: |
|
|
Колоните са с размери 184х222х903 мм (без краката). Настроени са на честота около 87 Hz, но музикално слизат без проблем октава надолу. Изпълнението на китара (Е струната - 41.2Hz и D - 37.6Hz) от #9 в третия тестов диск на Sterephile се чуват изключително добре и въздействат емоционално.
Нискочестотният говорител е на Morel и е MW144. Неговите параметри (по данни на фирмата):Qts=0.36 и Fs=45Hz. Понеже работя с лампов усилвател, Qt се повишава и измерения Qt на колоните се получава 0.57.
За разлика от методиката предлагана от М.Кинг, тук ватата се разполага равномерно по цялата дължина на тръбата. Първо, тъй като количеството и е много голямо ( по принцип тук се работи с плътност > 1lb/ft3; при мене тя е около 630 грама) не може да се побере само в едната част на тръбата. Второ, дори и да се постигне, резултатите които се получават (измерване и слушане) са по-лоши в сравнение с равномерното запълване на тръбата с вата. Действително е много трудно да се намери подходяща вата при нас и аз не мисля, че съм постигнал най-доброто. Работя с микс от вълна и полиестерна вата. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Satan има известен опит
|
Пуснато на: Сря Авг 31, 2005 4:58 pm Заглавие: |
|
|
Хм това да не е бас китара ? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Simonov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Авг 31, 2005 6:03 pm Заглавие: |
|
|
taslak написа: | За разлика от методиката предлагана от М.Кинг, тук ватата се разполага равномерно по цялата дължина на тръбата. Първо, тъй като количеството и е много голямо ( по принцип тук се работи с плътност > 1lb/ft3; при мене тя е около 630 грама) не може да се побере само в едната част на тръбата. Второ, дори и да се постигне, резултатите които се получават (измерване и слушане) са по-лоши в сравнение с равномерното запълване на тръбата с вата. Действително е много трудно да се намери подходяща вата при нас и аз не мисля, че съм постигнал най-доброто. Работя с микс от вълна и полиестерна вата. |
Това с ватата ми се вижда доста голям проблем според формулите, за някои говорители е необходимо да се постави доста вата - 1-2кг което ми се вижда доста. Но според вижданията на Рик Шулц тайната на доброто звучене на alpha-TL се крие именно в това - по високата плътност на ватата и по късата преавателна линия. По този начин се постига ефиаксност на колоната съизмерима с еквивалентна система със затворен обем. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Cvetomir има опит
|
Пуснато на: Сря Авг 31, 2005 8:19 pm Заглавие: fiberglass |
|
|
относно стъклената вата , става въпрос за нещо което въобще не е "вата" , а плат който еот стъклени нишки и в повечето случаи се смесва с епоксидна или полиестерна смола ( за предпочитане полиестерна). Общо взето технологията е следната:
1 изработва се калъп на модела ( от EPS-или с други думи стиропор)
2 модела се покрива със специален гел ( може и вазелин но не съм пробвал )
3 започва едно лудо налепяне на пластове от фибергласа натопен в смола
общо взето това е технологията които иска да се пробва схте му помогна с каквото мога .Повече информация може да намерите в броевете на сп. млад конструктор и сайтовете по корабомоделизъм. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Simonov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Авг 31, 2005 11:49 pm Заглавие: |
|
|
До колкото знам епоксидната смола като изсъхне става на пластмаса или поне така изглежда. Как е възможно да се използва като звукопоглъщащ материал???
До колкото разбирам ти си го виждал някаде. Значи се продава в БГ? |
|
Върнете се в началото |
|
|
oceanman BG Audio Team™
|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 7:28 am Заглавие: |
|
|
ML (mass loaded) има големи възможности. Трябват си доста знания и интуиция за нагласа на ватата обаче...Е,ако има и възможност за някое мерене,че е по-добре за настройката...
Друго-наистина е проблем намирането на качествена вата...Тук е разковничето,освен правилната геометрия...РМС-един добър производител на ТЛ е патентовал нов материал,засега неизвестен ми,с който се постига с 30% по-добро редуциране на всички честоти от 100 херца нагоре,без да засегне нискочестотната област. Представяте ли си за какво иде реч. За вълната-има доста спорове дали е най-подходящия материал. Лично аз не съм пробвал. Според моите наблюдения-наистина късите линий имат по-добро представяне от дългите. Това и практически го установих. |
|
Върнете се в началото |
|
|
gps отстранен
|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 7:46 am Заглавие: |
|
|
Taslak-а как миксваш полиестерната вата с вълна-на пластове като "сандвич" или по друг начин?Haber-това което цитираш е стъкломат-тъкан от правилно или неправилно преплетени стъклени нишки но няма нищо общо с ватата.От известно време събирам стъклена(или минерална?)вата от стари тонколони донесени отвън по линия на втората употреба и имам малки количества колкото за експерименти.Шивачите използват един тънък (0,1mm) материал като плат с хаотични нишки (казват му "подлепващо" вероятно си има точно име) мисля че с него може да се опакова ватата било полиестерна или смесена с друго така че да не хвърчат малки частици. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|